ESTRIOL

Mymedabc.com

Estriol adalah sejenis estrogen yang dibuat oleh ovari. Ia adalah salah satu daripada hormon utama kehamilan dan sebagai terapi penggantian hormon ia telah digunakan di Eropah untuk beberapa dekad. Sehingga kemunculan bioidentical terapi penggantian hormon (BHRT), estriol jarang digunakan di Amerika Syarikat, kerana industri farmaseutikal di sini tidak berminat untuk ubat nonpatentable, tidak kira berapa selamat dan berkesan ia adalah.

Dalam kajian semula estriol pada 1980-an, Dr. Robert Greenblatt, salah seorang penyelidik utama dalam terapi hormon pada masa itu, mengulas bahawa “keupayaan estriol untuk melegakan gejala vasomotor [hot flashes] dan untuk meningkatkan kematangan faraj [mencegah kekeringan faraj ] tanpa mendorong kesan sampingan yang ketara, sebab yang mencukupi untuk itu untuk dimasukkan ke dalam pengurusan sindrom putus haid. “dalam erti kata lain, beliau merasakan bahawa estriol boleh dianggap sebagai bentuk yang berkesan dan selamat HRT kerana ia menghalang gejala menopaus seperti panas berkelip tanpa menyebabkan kesan sampingan yang begitu biasa kepada konvensional terapi penggantian estrogen.

Estriol Melindungi Terhadap payudara dan rahim Kanser
Yang estriol adalah satu bentuk yang sangat berguna ERT tidak adalah berita kepada Profesor Henry Lemon. Beliau dan ahli-ahli sains klinikal yang lain telah berkata ini selama lebih 30 tahun.Malah Dr. Lemon dinyatakan dalam artikel 1966 yang disiarkan dalam Jurnal Persatuan Perubatan Amerika bahawa “estriol menawarkan nontoxic, antagonis fisiologi untuk estrogen ovari, mendorong sedikit atau tiada percambahan endometrium di kalangan wanita menopaus, yang bersama-sama dengan progesteron mungkin mensimulasikan perlindungan kesan kehamilan apabila berikutnya risiko kanser payudara. “dalam erti kata lain, estriol boleh digunakan sebagai satu bentuk ERT untuk melindungi rahim dan payudara dari kanser.

Estriol sebagai penggantian Estrogen dalam Kanser Payudara Survivors
Dr. Lemon juga mengkaji bagaimana estriol berkesan adalah dalam merawat wanita yang menghidap kanser payudara. Rasional adalah bahawa estriol, tidak seperti estradiol atau estron, tidak telah ditunjukkan dalam kajian haiwan atau ujian klinikal manusia untuk merangsang rahim atau payudara sel-sel, oleh itu menjadikan ia seorang calon yang sesuai untuk ERT di kalangan wanita risiko yang sangat tinggi yang mana dada tumor adalah estrogen sensitif. Satu percubaan klinikal 2.5 hingga 5 mg sehari terapi estriol di 28 pesakit kanser payudara premenopausal dan menopaus menunjukkan bahawa estriol disebabkan pengampunan atau penangkapan tumor metastatik dalam enam (37 peratus) daripada wanita.

Estriol Mencegah faraj Atrofi dan kencing Jangkitan Saluran
Pada menopaus masalah biasa adalah kemerosotan lapisan faraj, yang boleh membuat persetubuhan yang menyakitkan, dan menjadikan faraj lebih terdedah kepada serangan bakteria, menyebabkan jangkitan saluran kencing. Beberapa kajian jelas menunjukkan bahawa estriol krim faraj boleh menghalang jangkitan saluran kencing seperti di kalangan wanita menopaus, dan ini adalah kegunaan utama estriol di Eropah.

Estriol Tidak menyebabkan darah beku
Satu masalah yang sangat serius dengan menggunakan estradiol atau estron dalam minoriti wanita (1 daripada 5000) adalah bahawa ia meningkatkan risiko kematian akibat thromboembolism vena dalam, yang bermaksud pembentukan darah beku yang mengancam nyawa dalam urat. Estriol, di sisi lain, mempunyai kesan yang sangat sedikit kepada faktor-faktor pembekuan darah. Dos setinggi 8 mg sehari tidak didapati boleh meningkatkan risiko pembekuan darah. Dr. Lemon juga menyatakan bahawa estriol tidak menyebabkan apa-apa masalah yang berkaitan dengan thromboembolism dalam kajian klinikal beliau meneroka penggunaan estriol untuk rawatan gejala menopaus pada pesakit kanser payudara. Ini juga konsensus jawatankuasa kajian yang ditemui pada tahun 1980 untuk mengkaji semula keberkesanan klinikal estriol.

Estriol Melindungi Kulit Dari Penuaan
Ia diiktiraf bahawa masa sekitar menopaus dikaitkan dengan penuaan lebih cepat kulit. Estrogen adalah penting untuk protein struktur kolagen dan elastin, yang memberi keanjalan kulit dan struktur, serta asid hyaluronik, yang “penahan kelembapan” yang berlaku secara semula jadi di bawah kulit. Kajian yang diterbitkan pada pertengahan untuk lewat 1990-an menunjukkan bahawa estriol, digunakan sebagai krim kulit terus ke muka, kedutan amat diterbalikkan dan masalah-masalah lain penuaan kulit dikaitkan dengan bermulanya menopause.

Cara Ambil estriol
Dos oral biasa digunakan di Eropah Barat adalah 2 hingga 5 mg setiap hari, tetapi kerana jumlah yang yang “dibuang” oleh hati serta-merta, ini hanya akhirnya boleh terjumlah kepada ┬Ż hingga 1 mg estriol sebenarnya mendapat ke dalam badan .

Ramai doktor menggunakan krim estriol yang menyampaikan 2-5 mg. Apabila dibuat sebagai krim, ahli farmasi harus menunjukkan pada bekas berapa banyak krim yang diperlukan untuk menyediakan 2-5 mg estriol. Apabila anda menyampaikan estriol kepada badan anda melalui krim, ia dihantar dengan cara yang lebih kukuh, sedangkan diberikan secara lisan ia tertakluk kepada semua pembolehubah bagaimana sistem penghadaman dan hati yang bekerja dari jam ke jam.

Krim estriol yang menyampaikan 0.5 mg, digunakan setiap hari, telah terbukti sangat berkesan untuk merawat atrofi faraj dan jangkitan saluran kencing. kajian yang telah diterbitkan menunjukkan bahawa 0.5 estriol mg dihantar setiap hari selama 2 minggu, sudah memadai bagi kebanyakan wanita, dan ini adalah bagaimana estriol digunakan oleh kebanyakan wanita di Eropah. Alasan bahawa estriol hanya digunakan setiap hari kerana ia tidak jelas dari badan secepat estrogen lain dan oleh itu satu dos akan berlangsung selama dua hari. Menggunakannya setiap hari boleh menyebabkan tahap yang terlalu tinggi. Walaupun estriol tidak menyerap melalui kulit secepat estradiol atau estron, kajian telah menunjukkan bahawa penghantaran topikal estriol adalah kira-kira dua puluh kali lebih berkesan daripada penyampaian lisan.

Mymedabc.com