ESTROGEN

Mymedabc.com

Estrogen adalah hormon yang penting untuk perkembangan seksual dan pembiakan, terutamanya di kalangan wanita. Mereka juga disebut hormon seks sebagai wanita. Istilah “estrogen” merujuk kepada semua hormon kimia sama dalam kumpulan ini, yang estron, estradiol (rendah di kalangan wanita umur pembiakan) dan estriol.

FUNGSI ESTROGEN

Pada wanita, estrogen dihasilkan terutamanya dalam ovari; ia juga dihasilkan oleh sel-sel lemak dan kelenjar adrenal. Pada permulaan akil baligh, estrogen memainkan peranan dalam perkembangan yang dipanggil ciri-ciri seks sekunder seperti payudara, rambut kemaluan dan rambut ketiak.

Estrogen juga membantu mengawal kitaran haid, mengawal pertumbuhan lapisan rahim semasa bahagian pertama kitaran. Jika telur wanita tidak disenyawakan, tahap estrogen berkurangan dengan ketara dan haid bermula. Jika telur disenyawakan, estrogen berfungsi dengan progesteron, hormon lain, untuk menghentikan ovulasi semasa mengandung.

Semasa hamil, plasenta menghasilkan estrogen, khususnya estriol hormon. Estrogen mengawal penyusuan dan perubahan lain di dalam dada, termasuk sekurang-remaja dan semasa mengandung.

Estrogen memainkan peranan penting dalam pembentukan tulang, bekerja dengan vitamin D, kalsium dan hormon lain untuk memecahkan berkesan ke bawah dan membina semula tulang mengikut proses semula jadi badan. Sebagai tahap estrogen mula menurun dalam usia pertengahan, proses membina semula tulang melambatkan, dengan wanita menopaus akhirnya mogok lebih tulang daripada mereka menghasilkan. Inilah sebabnya mengapa wanita menopaus adalah empat kali lebih cenderung untuk mengalami osteoporosis berbanding lelaki, menurut Klinik Cleveland.

Estrogen juga memainkan peranan dalam pembekuan darah, mengekalkan kekuatan dan ketebalan dinding faraj dan lapisan urethral, pelinciran faraj dan pelbagai fungsi tubuh yang lain.Ia memberi kesan kepada kulit, rambut, membran mukus dan otot pelvis, menurut Johns Hopkins Medicine. Hormon ini juga memberi kesan kepada otak, dan kajian juga menunjukkan bahawa tahap estrogen kronik rendah dikaitkan dengan mood yang dikurangkan.

Lelaki menghasilkan estrogen juga, tetapi pada tahap yang lebih rendah berbanding wanita.Estrogen dalam lelaki dirembeskan oleh kelenjar adrenal dan oleh testis. Pada lelaki, estrogen dianggap menjejaskan jumlah sperma.

Penyelidik di Universiti Amerika di Washington, DC, mendapati kaitan antara estrogen dan keupayaan untuk mengawal keradangan melampau di dalam otak. Kajian ini diharap dapat membantu mereka yang mempunyai gangguan neurodegenerative seperti penyakit Parkinson.

Estrogen juga boleh membantu dengan sista ovari. “Kebanyakan masa apa-apa yang perlu dilakukan untuk merawat atau mencegah sista berfungsi,” kata Dr. Antonella Lavelanet, seorang pakar perbidanan di Pusat Perubatan Boston. “Bagaimanapun, bagi wanita yang terdedah kepada sista ovari, kawalan kelahiran estrogen yang mengandungi boleh membantu mengurangkan risiko beberapa jenis sista berfungsi, dalam sista tertentu yang berlaku selepas ovulasi. pil oral kontraseptif dan patch atau cincin, yang mempunyai mekanisme yang sama tindakan, boleh membantu menyekat ovulasi. ”

PERUBAHAN DALAM TAHAP ESTROGEN

Terdapat banyak kali sepanjang hidup seseorang apabila tahap estrogen mungkin berubah.Sebagai contoh, tahap estrogen secara semula jadi meningkat semasa baligh dan semasa mengandung. paras estrogen menurun selepas menopaus, atau apabila seorang wanita berhenti haid. Pengurangan dalam pengeluaran estrogen boleh menyebabkan gejala-gejala seperti hot flashes, kekeringan faraj dan kehilangan nafsu seks. tahap estrogen juga berkurangan selepas melahirkan anak.

Keadaan lain yang boleh menyebabkan tahap estrogen menurun termasuk hypogonadism (atau fungsi berkurangan ovari) dan sindrom ovari polisistik. senaman yang melampau dan tiada selera makan juga boleh menyebabkan penurunan dalam tahap estrogen kerana wanita dengan lemak badan yang rendah mungkin tidak dapat menghasilkan jumlah yang cukup estrogen.

Sesetengah wanita putus haid yang mempunyai penyakit hati berlemak Non-Alkohol (NAFLD), mempunyai jangka masa yang lama kekurangan estrogen. Penyelidikan terkini telah mendapati bahawa kekurangan ini boleh meningkatkan risiko mempunyai fibrosis yang lebih teruk, menurut kajian yang disiarkan dalam journalHepatology.

UBAT-UBATAN DENGAN ESTROGEN

Estrogen yang terdapat dalam pil kawalan kelahiran oral (bersama-sama dengan progestin hormon.) Estrogen membantu menghentikan ovulasi semasa mengandung, dan pil kawalan kelahiran meniru kesan ini dengan mengawal paras estrogen dan dengan itu menghalang ovulasi daripada berlaku.

Hormon gantian terapi – rawatan untuk mengurangkan gejala-gejala menopaus – juga termasuk estrogen (yang boleh diberikan dalam kombinasi dengan progestin). Terapi ini kadang-kadang digunakan untuk merawat masalah menopaus seperti hot flashes, berpeluh malam, kebimbangan, masalah tidur dan atrofi faraj, penipisan, pengeringan dan radang dinding vagina disebabkan oleh penurunan dalam estrogen, menurut Perpustakaan Negara US Perubatan .

Estrogen terapi penggantian hormon juga penting untuk wanita transgender untuk mencapai pertumbuhan payudara, menghalang pertumbuhan bulu badan dan untuk mewujudkan perubahan lain yang penting untuk peralihan dari lelaki kepada wanita. pentadbiran hormon yang menggunakan estrogen dan androgen telah digunakan selama lebih 50 seperti yang berkesan dalam rawatan untuk dysphoria jantina, menurut University of California. Sublingual, transdermal dan estrogen suntikan hormon adalah lebih baik untuk rawatan transwomen dan boleh digabungkan dengan ubat-ubatan lain seperti anestetik untuk pembuangan rambut, anti-androgen dan progesteron.

KESAN SAMPINGAN ESTROGEN

Walaupun terdapat banyak faedah kepada estrogen boleh menjadi satu perkara yang tidak baik dalam beberapa kes. Sebagai contoh, tahap estrogen yang tinggi boleh menyebabkan peningkatan risiko kecederaan. Satu kajian 2016 yang disiarkan dalam jurnal Perubatan & Sains dalam Sukan dan Senaman mendapati bahawa risiko kecederaan ligamen boleh dikurangkan dengan penggunaan pil perancang.

Majoriti daripada kanser payudara juga sensitif kepada estrogen, yang bererti bahawa estrogen menggalakkan pertumbuhan tumor. kanser ini dipanggil hormon reseptor kanser payudara positif.Bagi orang-orang dengan kanser ini, rawatan untuk menurunkan paras estrogen atau menyekat pengeluaran estrogen boleh digunakan untuk membantu mencegah pengulangan kanser selepas pembedahan, atau melambatkan pertumbuhan kanser.

Menurut Breast Cancer.org, alkohol boleh meningkatkan risiko wanita mendapat kanser payudara hormon-reseptor positif. Alkohol juga meningkatkan kesan estrogen dalam memacu pertumbuhan sel-sel kanser payudara, menurut 2016 penyelidikan di University of Houston.

Endometriosis merupakan satu lagi penyakit estrogen bergantung. Mengurangkan tahap estrogen dan menyediakan rawatan bukan estrogen semua telah dipertimbangkan untuk rawatan endometriosis. Masalahnya ialah bahawa mengurangkan tahap estrogen dalam wanita boleh membawa kepada kemandulan.

Satu kajian oleh Inisiatif Kesihatan Wanita menunjukkan bahawa terapi penggantian hormon – kedua-duanya semata-mata estrogen dan estrogen dan progestin– mempunyai risiko yang besar.Ia meningkatkan risiko kanser payudara, strok dan darah beku dan tidak, seperti yang dijangkakan, mengurangkan risiko penyakit jantung. Memandangkan bahaya, terapi penggantian hormon perlu ditetapkan berdasarkan kes demi kes. Ia kini diluluskan untuk gejala menopaus, walaupun wanita yang memulakan terapi hormon gantian digalakkan mencuba dos yang kecil untuk jumlah yang singkat masa, menurut Pentadbiran Makanan dan Dadah. wanita sahaja dengan risiko yang teruk osteoporosis yang tidak boleh mengambil terapi bukan estrogen perlu dipertimbangkan untuk menggunakan terapi hormon gantian tujuan pencegahan.

Live Science Contributor Jessie Szalay dan penulis kakitangan Rachael Rettner menyumbang kepada artikel ini.

VIDEO ESTROGEN

Mymedabc.com