ETHAMBUTOL

Mymedabc.com

MENGAPA ETHAMBUTOL DITETAPKAN?

Ethambutol menghapuskan bakteria tertentu yang menyebabkan batuk kering (TB). Ia digunakan dengan ubat-ubatan lain untuk merawat batuk kering dan mencegah anda daripada memberi jangkitan kepada orang lain.

Ubat ini kadang-kadang ditetapkan untuk kegunaan lain; bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

BAGAIMANAKAH ETHAMBUTOL DIGUNAKAN?

Ethambutol datang sebagai tablet untuk mengambil melalui mulut. Ia biasanya diambil sekali sehari pada waktu pagi. Ikut arahan pada label preskripsi anda dengan teliti, dan bertanya kepada doktor atau ahli farmasi jika terdapat mana-mana bahagian yang anda tidak faham. Ambil Ethambutol betul-betul seperti yang diarahkan. Jangan ambil lebih atau kurang dari itu atau mengambil lebih kerap daripada yang ditetapkan oleh doktor anda.

APA LANGKAH BERJAGA-JAGA YANG PERLU SAYA IKUTI?

SEBELUM MENGAMBIL ETHAMBUTOL,

 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada Ethambutol atau mana-mana ubat-ubatan lain.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi apa preskripsi dan ubat-ubatan nonprescription anda mengambil, terutama antasid dan vitamin. Antasid mengganggu Ethambutol, menjadikannya kurang berkesan. Ambil Ethambutol 1 jam sebelum atau 2 jam selepas antasid.
 • beritahu doktor anda jika anda mempunyai atau pernah mempunyai penyakit buah pinggang, gout, atau gangguan mata seperti katarak.
 • beritahu doktor anda jika anda mengandung, merancang untuk mengandung, atau sedang menyusukan bayi. Jika anda hamil semasa mengambil Ethambutol, hubungi doktor anda.

APA KHAS ARAHAN PEMAKANAN YANG PERLU SAYA IKUTI?

Ethambutol boleh menyebabkan sakit perut. Ambil Ethambutol dengan makanan.

APAKAH YANG PERLU SAYA LAKUKAN SEKIRANYA SAYA TERLUPA SATU DOS?

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda ingat. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan terus jadual dos biasa anda. Jangan ambil dos berganda untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab.

APA KESAN SAMPINGAN YANG BOLEH MENYEBABKAN ETHAMBUTOL?

ETHAMBUTOL BOLEH MENYEBABKAN KESAN SAMPINGAN.BERITAHU DOKTOR ANDA JIKA MANA-MANA GEJALA-GEJALA INI ADALAH TERUK ATAU TIDAK HILANG:

 • hilang selera makan
 • Sakit perut
 • muntah
 • kebas di tangan atau kaki

JIKA ANDA MENGALAMI MANA-MANA GEJALA BERIKUT, HUBUNGI DOKTOR ANDA DENGAN SEGERA:

 • penglihatan kabur
 • ketidakupayaan untuk melihat warna merah dan hijau
 • perubahan mendadak dalam penglihatan
 • ruam
 • gatal-gatal

Jika anda mengalami kesan sampingan yang serius, anda atau doktor anda boleh menghantar laporan kepada Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) MedWatch Adverse Event Reporting program online (http://www.fda.gov/Safety/MedWatch) atau melalui telefon ( 1-800-332-1088).

APAKAH YANG PERLU SAYA TAHU MENGENAI PENYIMPANAN DAN PELUPUSAN ETHAMBUTOL?

Pastikan Ethambutol dalam bekas ia datang dalam, tertutup rapat, dan keluar dari kanak-kanak.Simpan pada suhu bilik dan jauh daripada haba yang berlebihan dan kelembapan (tidak di bilik mandi). Buang mana-mana ubat yang telah lama atau tidak diperlukan lagi. Berbincang dengan ahli farmasi anda mengenai cara yang betul untuk ubat anda.

DALAM KES KECEMASAN / BERLEBIHAN

Jika terlebih dos, menghubungi pusat kawalan racun tempatan anda di 1-800-222-1222. Jika mangsa telah runtuh atau tidak bernafas, memanggil perkhidmatan kecemasan tempatan pada 911.

APAKAH MAKLUMAT LAIN YANG PERLU SAYA TAHU?

Simpan semua temu janji dengan doktor anda dan makmal. Doktor anda akan mahu untuk memeriksa tindak balas anda kepada Ethambutol. Darah, buah pinggang, dan hati ujian boleh dilakukan juga. Semasa anda mengambil Ethambutol, doktor anda akan mahu untuk memeriksa mata anda sekurang-kurangnya setiap 3-6 bulan.

Jangan biarkan orang lain mengambil ubat anda. Tanya ahli farmasi anda apa-apa soalan yang anda mempunyai kira-kira mengisi semula preskripsi anda.

Adalah penting untuk anda menyimpan senarai bertulis mengenai semua ubat-ubatan preskripsi dan nonprescription (over-the-counter) anda mengambil, serta mana-mana produk seperti vitamin, mineral, atau makanan tambahan yang lain. Anda harus membawa senarai ini dengan anda setiap kali anda melawat doktor atau jika anda dimasukkan ke hospital. Ia juga adalah maklumat penting untuk menjalankan dengan anda dalam kes kecemasan.

VIDEO ETHAMBUTOL

Mymedabc.com