ETHANOL

Mymedabc.com
Ethanol adalah sebatian kimia yang terdapat dalam banyak perkara yang kita gunakan setiap hari, dari minyak wangi untuk minuman beralkohol. Dalam pelajaran ini, kita akan mengetahui lebih lanjut mengenai formula, struktur, dan menggunakan etanol.

ETHANOL: FORMULA DAN STRUKTUR

Adakah anda tahu bahawa cecair merah yang naik dalam termometer adalah etanol? Adakah anda juga tahu bahawa alkohol yang terkandung dalam minuman beralkohol ialah etanol?

Ethanol , juga biasanya dirujuk sebagai etil alkohol, alkohol tulen, bijirin alkohol, dan minum arak, adalah yang paling dikenali sebagai alkohol di dalam minuman keras. Etanol, yang juga boleh disingkatkan sebagai EtOH , adalah cecair tidak berwarna dengan bau yang sedikit, dan ia adalah larut dalam air. Ia adalah mudah terbakar dan tidak menentu, jadi ia menyejat dengan mudah apabila ditinggalkan di dalam bekas terbuka.

Formula kimia etanol adalah C 2 H 6 O. Formula kimia juga boleh ditulis sebagai CH 3 CH 2 OH atau C 2 H 5 OH. Ia diperbuat daripada sembilan atom yang merangkumi dua karbon (C) atom, enam hidrogen (H) atom, dan satu atom oksigen (O).

struktur kimianya digambarkan dalam gambar berikut. Di sini, terdapat satu kumpulan metil (yang merupakan CH3-), sebuah kumpulan metilena (yang merupakan -CH2-), dan kumpulan hidroksil (yang -OH) dalam struktur kimia.

KEGUNAAN ETHANOL

Etanol adalah seperti sebatian kimia yang mudah, tetapi ia mempunyai banyak kegunaan. Ia digunakan dalam antiseptik, produk pembersihan rumah, dan juga varnis. Dalam seksyen ini, kita akan membincangkan banyak kegunaan etanol.

MINUMAN BERALKOHOL

Di dalam perjumpaan sosial dewasa dan parti, ia akan menjadi sangat mungkin bahawa akan ada minuman beralkohol. Etanol adalah alkohol yang terdapat dalam minuman beralkohol kita seperti bir, wiski, dan brendi. Dalam minuman keras, etanol dihasilkan daripada proses penapaian , yang merupakan pecahan kimia gula oleh yis.

Ada kalanya kami dikemukakan ‘minuman yang menyala’, sama seperti ilustrasi di bawah. Ini adalah disebabkan oleh hakikat bahawa etanol, yang hadir dalam minuman, mudah terbakar.

PEMBERSIH TANGAN DAN WIPES PERUBATAN

Kita sering melihat sanitizer tangan dispenser dalam tandas awam. Semasa musim selesema, kita juga cenderung untuk membawa botol kecil sanitizer tangan dalam beg kami. Etanol adalah berkesan dalam membunuh organisma seperti bakteria, kulat, dan virus, jadi ia tidak menghairankan bahawa satu lagi penggunaan biasa etanol adalah bahawa ia adalah bahan dalam tangan sanitizer gel. Ia juga digunakan dalam tisu perubatan dan klinik-klinik dan hospital.

PELBAGAI PELARUT

Adakah anda pernah bertanya-tanya apa pelarut adalah untuk produk seperti minyak wangi, varnis dan cat? Apa produk-produk ini mempunyai persamaan adalah bahawa pelarut yang digunakan adalah etanol. Kerana ia mudah dicampur dengan air dan banyak sebatian organik yang lain, etanol membuat pelarut ideal untuk produk ini. Ia adalah pelarut biasa dalam produk penjagaan peribadi seperti deodoran, hairsprays dan astringents. Ia juga terdapat dalam makanan tambahan seperti pewarna makanan dan perisa. Cat, lakuer, varnis dan juga mempunyai etanol sebagai salah satu komponen mereka.

VIDEO ETHANOL

Mymedabc.com