ETHOSUXIMIDE

Mymedabc.com

APA ETHOSUXIMIDE?

Ethosuximide adalah ubat anti-epileptik, juga dikenali sebagai anticonvulsant yang.

Ethosuximide digunakan bersendirian atau dalam kombinasi dengan ubat-ubatan lain untuk merawat sawan ketiadaan (juga dikenali sebagai “petit mal” sawan) di kalangan orang dewasa dan kanak-kanak.

Ethosuximide juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Ethosuximide boleh menyebabkan penurunan dalam pelbagai jenis sel-sel darah (sel darah putih, sel-sel merah, platelet). Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai apa-apa pendarahan yang luar biasa, lemah, atau apa-apa tanda-tanda jangkitan, walaupun gejala-gejala ini pertama berlaku selepas anda telah menggunakan ubat untuk beberapa bulan.

Ethosuximide juga boleh menyebabkan kerosakan hati. Hubungi doktor anda jika anda mempunyai gejala-gejala seperti hilang selera makan, sakit perut, atau jaundis (kekuningan kulit atau mata).

Anda mungkin mempunyai pemikiran tentang diri semasa mengambil ubat ini. Doktor anda akan perlu untuk memeriksa anda pada lawatan tetap. Jangan terlepas sebarang pelantikan dijadualkan.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai apa-apa gejala baru atau semakin teruk seperti: mood atau perubahan tingkah laku, keresahan, kemurungan, serangan panik, masalah tidur, atau jika anda merasa impulsif, cepat marah, gelisah, bermusuhan, agresif, resah, hiperaktif (secara mental atau fizikal), atau mempunyai pemikiran tentang bunuh diri atau mencederakan diri sendiri.

Jangan berhenti menggunakan ethosuximide tanpa terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda, walaupun anda berasa sihat. Anda mungkin telah meningkat sawan jika anda berhenti menggunakan ethosuximide tiba-tiba. Anda akan perlu untuk menggunakan kurang dan kurang sebelum anda berhenti mengambil ubat sepenuhnya.

Hubungi doktor anda jika sawan anda menjadi lebih buruk atau anda mempunyai mereka lebih kerap ketika mengambil ethosuximide.

Pakai tag amaran perubatan atau membawa kad pengenalan yang menyatakan bahawa anda mengambil ethosuximide. Mana-mana pemberi rawatan perubatan yang merawat anda perlu tahu bahawa anda mengambil ubat-ubatan penyitaan.

Anda tidak perlu menggunakan ubat ini jika anda ada alahan kepada ethosuximide atau kepada ubat-ubatan penyitaan lain.

Untuk memastikan anda selamat boleh mengambil ethosuximide, beritahu doktor anda jika anda mempunyai apa-apa syarat lain:

 • lupus;
 • penyakit hati;
 • penyakit buah pinggang; atau
 • sejarah kemurungan, masalah perasaan, atau pemikiran atau tindakan membunuh diri.

Anda mungkin mempunyai pemikiran tentang diri semasa mengambil ubat ini. Beritahu doktor anda jika anda mempunyai kemurungan baru atau semakin teruk atau pemikiran membunuh diri dalam tempoh beberapa bulan pertama rawatan, atau apabila dos anda berubah.

keluarga atau lain-lain penjaga anda juga harus berwaspada terhadap perubahan mood atau gejala-gejala anda. Doktor anda akan perlu untuk memeriksa anda pada lawatan tetap. Jangan terlepas sebarang pelantikan dijadualkan.

Ia adalah tidak diketahui sama ada ethosuximide berbahaya kepada bayi dalam kandungan, tetapi mempunyai sawan semasa mengandung boleh membahayakan kedua-dua ibu dan bayi. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa menggunakan ubat ini.Ikut arahan doktor anda tentang mengambil ethosuximide semasa anda hamil.

Jika anda hamil, nama anda akan disenaraikan di pejabat pendaftaran mengandung. Ini adalah untuk mengesan hasil kehamilan dan menilai sebarang kesan ethosuximide pada bayi.

Ethosuximide mengalir ke dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu. Jangan gunakan ubat ini tanpa memberitahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.

Ethosuximide tidak sepatutnya diberikan kepada kanak-kanak yang berumur kurang daripada 3 tahun.

KESAN-KESAN SAMPINGAN ETHOSUXIMIDE

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Laporkan sebarang baru atau semakin teruk gejala dengan doktor anda, seperti: mood atau perubahan tingkah laku, keresahan, kemurungan, serangan panik, masalah tidur, atau jika anda merasa impulsif, cepat marah, gelisah, bermusuhan, agresif, resah, hiperaktif (secara mental atau fizikal) , atau mempunyai pemikiran tentang bunuh diri atau mencederakan diri sendiri.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai kesan sampingan yang serius seperti:

 • demam, menggigil, kelenjar bengkak, gejala selesema, sakit tekak, kelenjar bengkak, rasa sangat lemah;
 • baru atau semakin teruk batuk dengan demam, masalah pernafasan;
 • mudah lebam, pendarahan yang luar biasa (hidung, mulut, faraj, atau rektum), bintik sesuatu yg kecil ungu atau merah di bawah kulit anda;
 • sakit sendi atau bengkak dengan demam ringan, sakit otot;
 • sakit dada, degupan jantung yang tidak teratur, rasa sesak nafas;
 • warna setengah-setengah kulit, bintik-bintik merah, atau ruam kulit rama-rama berbentuk lebih pipi dan hidung anda (lebih teruk dalam cahaya matahari);
 • ruam kulit, kesemutan teruk, kebas, sakit, lemah otot;
 • atas sakit perut, hilang selera makan, air kencing gelap, jaundis (kekuningan kulit atau mata);
 • kekeliruan, halusinasi, pemikiran atau tingkah laku yang luar biasa, rasa takut yang melampau;
 • bengkak, berat badan yang cepat, kencing kurang daripada biasa atau tidak sama sekali;
 • tanda pertama apa-apa ruam kulit, tidak kira bagaimana sederhana;
 • tindak balas yang teruk kulit – demam, sakit tekak, bengkak di muka atau lidah anda, membakar dalam mata, sakit kulit, diikuti dengan ruam kulit merah atau ungu yang spread (terutamanya di muka atau bahagian atas badan) dan sebab-sebab melepuh dan mengelupas;atau
 • semakin teruk sawan.

Kurang kesan sampingan yang serius mungkin termasuk:

 • sakit perut, rasa loya, kejang perut, cirit-birit, penurunan berat badan;
 • bengkak di lidah atau gusi;
 • sakit kepala, pening, mengantuk, rasa letih;
 • kekurangan imbangan atau koordinasi; atau
 • pendarahan faraj yang luar biasa.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

INTERAKSI ETHOSUXIMIDE

Jangan minum alkohol. Ia boleh meningkatkan kesan-kesan sampingan yang tertentu daripada ethosuximide.

Ubat ini boleh mengganggu pemikiran atau tindak balas anda. Berhati-hati jika anda memandu atau melakukan apa-apa yang memerlukan anda berjaga-jaga.

Mengelak daripada orang yang berhampiran yang sakit atau mempunyai jangkitan. Beritahu doktor anda segera jika anda mengalami tanda-tanda jangkitan.

Sejuk atau alahan ubat, ubat penenang, ubat sakit narkotik, pil tidur, perehat otot, dan ubat untuk kemurungan atau keresahan boleh menambah rasa mengantuk yang disebabkan oleh ethosuximide. Beritahu doktor anda jika anda kerap menggunakan mana-mana ubat-ubatan ini, atau mana-mana ubat-ubatan penyitaan lain.

Sebelum mengambil ethosuximide, beritahu doktor anda mengenai semua ubat penyitaan lain yang anda gunakan, terutamanya:

 • phenobarbital (Solfoton);
 • phenytoin (Dilantin); atau
 • asid valproic (Depakene, Stavzor).

Senarai ini tidak lengkap dan ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan ethosuximide. Beritahu doktor anda mengenai semua ubat yang anda gunakan. Ini termasuklah ubat preskripsi, over-the-kaunter, vitamin, dan herba. Jangan memulakan ubat baru tanpa memberitahu doktor anda.

ETHOSUXIMIDE DOS

Ambil seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan ambil dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan. Ikut arahan pada label preskripsi anda.

Doktor anda mungkin akan menukar dos anda untuk memastikan anda mendapat hasil yang terbaik.

Ethosuximide boleh mengurangkan sel-sel darah yang membantu melawan jangkitan badan anda.Ini boleh membuat ia lebih mudah bagi anda untuk berdarah dari kecederaan atau jatuh sakit daripada menjadi sekitar orang lain yang sakit. darah anda mungkin perlu diuji kerap. fungsi buah pinggang dan hati anda juga mungkin perlu diuji. Berjumpa dengan doktor anda secara berkala.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai apa-apa pendarahan yang luar biasa, lemah, atau apa-apa tanda-tanda jangkitan, termasuk gejala seperti flu. Gejala-gejala ini mungkin pertama membangunkan walaupun selepas anda telah menggunakan ubat untuk beberapa bulan.

Jangan berhenti menggunakan ethosuximide tanpa terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda, walaupun anda berasa sihat. Anda mungkin telah meningkat sawan jika anda berhenti menggunakan ethosuximide tiba-tiba. Anda mungkin perlu menggunakan kurang dan kurang sebelum anda berhenti mengambil ubat sepenuhnya.

Hubungi doktor anda jika sawan anda menjadi lebih buruk atau anda mempunyai mereka lebih kerap ketika mengambil ethosuximide.

Pakai tag amaran perubatan atau membawa kad pengenalan yang menyatakan bahawa anda mengambil ethosuximide. Mana-mana pemberi rawatan perubatan yang merawat anda perlu tahu bahawa anda mengambil ubat-ubatan penyitaan.

Gunakan ethosuximide kerap untuk mendapatkan manfaat yang paling. Dapatkan preskripsi anda diisi semula sebelum anda kehabisan ubat sepenuhnya.

Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Gejala dos berlebihan mungkin termasuk rasa loya, muntah-muntah, mengantuk yang melampau, dan pernafasan lemah atau cetek.

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan ambil dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

ETHOSUXIMIDE VIDEO

Mymedabc.com