ETIDRONATE

Mymedabc.com

APA ETIDRONATE?

Etidronate mengurangkan kehilangan kalsium daripada tulang. Ia membantu menjadikan tulang sihat dan melambatkan kehilangan tulang pada orang dengan penyakit Paget. Ia juga boleh digunakan pada orang dengan ossification heterotropic atau kalsium darah tinggi.

GAMBARAN KESELURUHAN

Etidronate digunakan untuk merawat penyakit Paget tulang. Ia juga boleh digunakan untuk merawat atau mencegah beberapa jenis masalah tulang (ossification heterotopic) selepas pembedahan penggantian pinggul atau kecederaan tulang belakang.

Etidronate juga digunakan untuk merawat hypercalcemia (terlalu banyak kalsium dalam darah) yang mungkin berlaku dengan beberapa jenis kanser.

Ubat ini boleh didapati hanya dengan preskripsi doktor.

PENGGUNAAN YANG BETUL

Ambil ubat ini hanya seperti yang diarahkan . Jangan ambil lebih dari itu, tidak mengambil ia lebih kerap, dan tidak mengambil masa yang lebih lama daripada doktor anda pesan. Yang mungkin boleh meningkatkan peluang daripada kesan sampingan.

Pastikan doktor anda tahu jika diet anda mengandungi banyak kalsium, seperti susu atau produk tenusu yang lain, atau jika anda berada di mana-mana diet khas, seperti natrium rendah atau diet rendah gula. Kalsium dalam diet boleh menghalang penyerapan etidronate oral.

Ambil etidronate dengan segelas penuh (6 hingga 8 auns) air dengan perut kosong sekurang-kurangnya 2 jam sebelum atau selepas makan (pertengahan pagi ialah yang terbaik) atau sebelum tidur. Makanan boleh mengurangkan jumlah ofetidronate yang diserap oleh badan anda.

Jangan berbaring selama sekurang-kurangnya 30 minit selepas mengambil ubat ini, dan jangan berbaring sehingga selepas anda makan makanan.

Dalam sesetengah pesakit, etidronate mengambil masa sehingga 3 bulan untuk bekerja. Jika anda merasakan bahawa ubat itu tidak berfungsi, tidak berhenti mengambilnya sendiri. Sebaliknya, semak dengan doktor anda.

Ia adalah penting bahawa anda makan diet yang seimbang dengan jumlah yang cukup kalsium dan vitamin D (yang terdapat dalam susu atau produk tenusu yang lain). Terlalu banyak atau terlalu sedikit sama ada boleh meningkatkan peluang kesan sampingan semasa anda mengambil etidronate. Doktor anda boleh membantu anda memilih rancangan makanan yang terbaik untuk anda. Walau bagaimanapun, tidak mengambil apa-apa makanan, terutama susu, formula susu atau produk tenusu yang lain, atau antasid, makanan tambahan mineral, atau ubat-ubatan lain yang tinggi dengan kalsium atau besi (jumlah yang tinggi mineral ini juga mungkin dalam beberapa persediaan vitamin), magnesium, atau aluminium dalam masa 2 jam selepas mengambil etidronate. Yang mungkin boleh menyimpan ubat ini dari berfungsi dengan betul.

Jika ubat ini gangguan perut anda, tanya doktor anda jika anda boleh mengambil dua dos yang lebih kecil daripada satu dos yang lebih besar. Jangan ubah tanpa berbincang dengan doktor anda.

Untuk merawat penyakit Paget, anda mungkin perlu mengambil ubat ini sehingga 6 bulan.Kemudian selepas 90 hari jika tidak mengambil ubat, doktor anda mungkin mahu anda untuk memulakan satu lagi kursus rawatan.

Jika anda mempunyai penyakit Paget, ubat ini boleh bekerja secara perlahan-lahan, jadi anda tidak boleh berasa lebih baik sehingga anda telah menggunakannya untuk sementara. Jangan berhenti mengambilnya tanpa berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu. Badan anda boleh terus bertindak balas kepada ubat ini untuk beberapa bulan selepas anda berhenti menggunakannya.

DOS

Dos ubat ini akan berbeza untuk pesakit yang berlainan. Ikut arahan doktor anda atau arahan pada label. Maklumat berikut termasuk hanya dos purata ubat ini. Jika dos anda adalah berbeza, tidak mengubahnya melainkan jika doktor anda memberitahu anda untuk berbuat demikian.

Jumlah ubat yang anda ambil bergantung kepada kekuatan ubat. Juga, jumlah dos yang anda ambil setiap hari, masa yang dibenarkan antara dos dan tempoh masa yang anda mengambil ubat ini bergantung kepada masalah perubatan yang mana anda sedang menggunakan ubat.

 • Untuk bentuk dos oral (tablet):
  • Bagi penyakit Paget di tulang:
   • Dewasa-Dose adalah berdasarkan berat badan dan mesti ditentukan oleh doktor anda. Pada mulanya, 5 miligram (mg) bagi setiap kilogram (kg) (2.3 mg per paun) berat badan sehari, biasanya sebagai dos tunggal, tidak lebih daripada 6 bulan.Sesetengah orang mungkin memerlukan 6 hingga 10 mg per kg (2,7-4,6 mg per paun) berat badan sehari untuk tidak lebih daripada 6 bulan. Orang lain mungkin memerlukan 11 hingga 20 mg per kg (5 hingga 9.1 mg per paun) berat badan sehari untuk tidak lebih daripada 3 bulan. Doktor anda boleh menyesuaikan dos anda bergantung kepada tindak balas anda terhadap rawatan.
   • Kanak-kanak-Penggunaan dan dos mestilah ditentukan oleh doktor anda.
  • Untuk merawat atau mencegah beberapa jenis masalah tulang yang mungkin berlaku selepas penggantian pinggul:
   • Dewasa-Dose adalah berdasarkan berat badan dan mesti ditentukan oleh doktor anda. dos yang biasanya 20 miligram (mg) bagi setiap kilogram (kg) (9.1 mg per paun) berat badan sehari untuk 1 bulan sebelum pembedahan, dan untuk 3 bulan selepas pembedahan.
   • Kanak-kanak-Penggunaan dan dos mestilah ditentukan oleh doktor anda.
  • Untuk merawat atau mencegah beberapa jenis masalah tulang yang mungkin berlaku selepas kecederaan tulang belakang:
   • Dewasa-Dose adalah berdasarkan berat badan dan mesti ditentukan oleh doktor anda. dos yang biasanya 20 miligram (mg) bagi setiap kilogram (kg) (9.1 mg per paun) berat badan sehari selama 2 minggu, bermula dengan seberapa segera yang mungkin selepas kecederaan anda. Doktor anda boleh mengurangkan dos kepada 10 mg per kg (4.5 mg per paun) berat badan untuk tambahan 10 minggu.
   • Kanak-kanak-Penggunaan dan dos mestilah ditentukan oleh doktor anda.
  • Untuk merawat hypercalcemia (terlalu banyak kalsium dalam darah):
   • Dewasa-Dose adalah berdasarkan berat badan dan mesti ditentukan oleh doktor anda. dos yang biasanya 20 miligram (mg) bagi setiap kilogram (kg) (9.1 mg per paun) berat badan sehari untuk 30 hari. Rawatan biasanya tidak berterusan di luar 90 hari.
   • Kanak-kanak-Penggunaan dan dos mestilah ditentukan oleh doktor anda.

TERLEPAS DOSE

Jika anda terlepas satu dos ubat ini, mengambil ia sebagai secepat mungkin. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan kembali kepada jadual dos biasa anda. Jangan menggandakan dos.

PENGGUNAAN & STORAGE

Simpan ubat di dalam bekas tertutup pada suhu bilik, jauh daripada haba, kelembapan, dan cahaya langsung. Elakkan daripada membeku.

Jauhkan dari jangkauan kanak-kanak.

Jangan simpan ubat lama atau ubat tidak diperlukan lagi.

Bertanya kepada pakar penjagaan kesihatan anda bagaimana anda perlu melupuskan mana-mana ubat-ubatan anda tidak menggunakan.

SEBELUM MENGGUNAKAN

Dalam memutuskan untuk menggunakan ubat, risiko mengambil ubat itu mesti dipertimbangkan dengan baik ia akan lakukan. Ini adalah keputusan anda dan doktor anda akan membuat. Untuk perubatan ini, yang berikut perlu dipertimbangkan:

ALAHAN

Beritahu doktor anda jika anda pernah mempunyai apa-apa reaksi luar biasa atau alah kepada ubat ini atau mana-mana ubat-ubatan lain. Juga memberitahu profesional penjagaan kesihatan anda jika anda mempunyai mana-mana jenis alahan, seperti untuk makanan, pewarna, pengawet, atau haiwan. Bagi produk bukan preskripsi, membaca label atau pakej bahan-bahan dengan teliti.

PEDIATRIC

kajian yang sesuai tidak dilakukan ke atas hubungan umur untuk kesan ofetidronate dalam populasi pediatrik. Keselamatan dan keberkesanan belum ditubuhkan.

GERIATRIC

kajian yang perlu dilakukan sehingga kini tidak menunjukkan masalah geriatrik khusus yang akan mengehadkan kegunaan etidronate di kalangan orang tua. Walau bagaimanapun, pesakit tua lebih cenderung untuk mempunyai buah pinggang, hati, atau masalah jantung yang berkaitan dengan usia, yang mungkin memerlukan berhati-hati dan pelarasan dalam dos untuk pesakit yang menerima etidronate.

KEHAMILAN

kehamilan Kategori penjelasan
semua trimester C kajian haiwan telah menunjukkan kesan yang buruk dan tidak ada kajian yang mencukupi di kalangan wanita hamil ATAU no kajian haiwan telah dijalankan dan tidak ada kajian yang mencukupi di kalangan wanita hamil.

PEMAKANAN PAYUDARA

Tiada kajian yang mencukupi di kalangan wanita untuk menentukan risiko bayi apabila menggunakan ubat ini semasa menyusu. Timbang potensi faedah terhadap potensi risiko sebelum mengambil ubat ini dalam tempoh penyusuan.

INTERAKSI DADAH

Walaupun ubat-ubatan tertentu tidak boleh digunakan bersama-sama pada semua, dalam kes-kes lain dua ubat yang berlainan boleh digunakan bersama-sama walaupun satu tindak balas mungkin berlaku. Dalam kes ini, doktor anda mungkin ingin menukar dos, atau langkah berjaga-jaga yang perlu. Beritahu profesional penjagaan kesihatan anda jika anda mengambil mana-mana preskripsi lain atau nonprescription (over-the-counter [OTC]) perubatan.

INTERAKSI LAIN

Ubat-ubat tertentu tidak boleh digunakan pada atau sekitar masa makan makanan atau makan makanan tertentu kerana interaksi mungkin berlaku. Menggunakan alkohol atau tembakau dengan ubat-ubatan tertentu juga boleh menyebabkan interaksi berlaku. Interaksi berikut telah dipilih atas dasar kepentingan potensi mereka dan tidak semestinya merangkumi semua.

LAIN-LAIN MASALAH PERUBATAN

Kehadiran masalah perubatan yang lain boleh menjejaskan penggunaan ubat ini. Pastikan anda memberitahu doktor anda jika anda mengalami sebarang masalah perubatan yang lain, terutama sekali:

 • anemia atau
 • masalah pembekuan darah atau
 • kanser atau
 • masalah gigi atau gigi atau
 • prosedur pergigian (contohnya, mencabut gigi) atau
 • jangkitan atau
 • kebersihan mulut miskin atau
 • Pembedahan (contohnya, pembedahan pergigian) semoga meningkatkan risiko untuk masalah rahang yang teruk. Risiko ini juga boleh meningkat jika anda menggunakan ubat ini untuk masa yang lama.
 • Enterocolitis (cirit-birit yang teruk) atau
 • Hyperphosphatemia (fosfat tinggi dalam darah) atau
 • Perut atau usus masalah (contohnya, esofagus Barrett, kesukaran menelan, pedih ulu hati, radang esofagus, atau ulser) -Gunakan dengan berhati-hati. Boleh membuat keadaan ini lebih teruk.
 • Esofagus (tiub yang berlangsung dari tekak ke perut anda) masalah (contohnya, Akalasia, penyempitan) atau
 • Osteomalacia (tulang lembut) atau
 • Masalah dengan menelan-Sekiranya tidak boleh digunakan pada pesakit dengan keadaan ini.
 • Penyakit buah pinggang-Gunakan dengan berhati-hati. Kesan boleh meningkat kerana penyingkiran perlahan ubat dari badan.

LANGKAH BERJAGA-JAGA

Ia adalah penting bahawa doktor anda memeriksa kemajuan anda pada lawatan tetap walaupun anda adalah antara rawatan dan tidak mengambil ubat ini. Jika keadaan anda telah bertambah baik dan doktor anda telah memberitahu anda untuk berhenti mengambil etidronate, kemajuan anda masih perlu diperiksa. Keputusan ujian makmal atau berlakunya gejala-gejala tertentu akan memberitahu doktor anda jika lebih ubat perlu diambil. Doktor anda mungkin mahu anda untuk memulakan satu lagi kursus rawatan selepas anda telah off perubatan untuk sekurang-kurangnya 3 bulan.

Ubat ini boleh merengsakan esofagus anda. Jika anda fikir ubat ini telah mula merosakkan esofagus anda, berhenti mengambil ubat ini dan hubungi doktor anda. Beberapa tanda-tanda kerosakan kepada esofagus ialah pedih ulu hati (sama ada baru atau lebih teruk daripada biasa), sakit apabila menelan, sakit di tengah-tengah dada, kesukaran menelan atau merasa makanan yang terlekat dalam perjalanan ke perut anda.

Ia adalah penting bahawa anda memberitahu semua penyedia penjagaan kesihatan anda bahawa anda mengambil etidronate. Jika anda menghadapi prosedur pergigian dilakukan semasa mengambil etidronate anda mungkin mempunyai peluang yang tinggi untuk mendapat masalah yang teruk rahang anda.

Pastikan anda memberitahu doktor anda tentang sebarang masalah perubatan baru, terutama dengan gigi atau rahang anda. Beritahu doktor anda jika anda mempunyai tulang yang teruk, bersama, atau sakit otot semasa menggunakan ubat ini.

Jika ubat ini menyebabkan anda untuk mempunyai loya atau cirit-birit dan ia berterusan, semak dengan doktor anda. Dos mungkin perlu ditukar.

Ubat ini boleh meningkatkan risiko keretakan membangun. Ini mungkin lebih biasa jika anda menggunakannya untuk masa yang lama. Semak dengan doktor anda dengan segera jika anda mengalami sakit membosankan atau sakit di lengan, kaki, atau paha.

Jangan mengambil ubat-ubatan lain kecuali mereka telah berbincang dengan doktor anda. Ini termasuk preskripsi atau nonprescription (over-the-counter [OTC]) ubat-ubatan dan herba atau vitamin tambahan.

Mymedabc.com