ETODOLAC

Mymedabc.com
Jenis ubat Bukan steroid ubat anti-radang (NSAID)
Digunakan untuk Melegakan kesakitan dan keradangan di kalangan orang dewasa dengan artritis
Juga dipanggil Eccoxolac®; Etopan®; Lodine®
Terdapat sebagai Kapsul dan tablet diubahsuai-release

ubat penahan sakit anti-radang seperti etodolac kadang-kadang dipanggil bukan steroid ubat anti-radang (NSAID), atau hanya ‘anti-inflamasi. Etodolac digunakan untuk melegakan kesakitan dan mengurangkan keradangan dalam keadaan reumatik seperti osteoartritis dan artritis reumatoid.

Etodolac berfungsi dengan menyekat kesan bahan kimia dalam badan anda, yang dipanggil cyclo-oxygenase (COX) enzim. Enzim ini membantu untuk membuat bahan kimia lain dalam badan anda, yang dipanggil prostaglandin. Sesetengah prostaglandin dihasilkan di tapak kecederaan atau kerosakan, dan menyebabkan kesakitan dan keradangan. Dengan menyekat kesan enzim COX, kurang prostaglandin dihasilkan, yang bermaksud kesakitan dan keradangan reda.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil etodolac, adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda mempunyai asma atau sebarang gangguan alergi yang lain.
 • Jika anda pernah mempunyai perut atau ulser duodenum, atau jika anda mempunyai gangguan keradangan usus seperti penyakit Crohn atau kolitis ulser.
 • Jika anda hamil, cuba untuk bayi atau menyusukan bayi.
 • Jika anda di bawah 18 tahun atau lebih 65 tahun.
 • Jika anda mempunyai hati atau buah pinggang.
 • Jika anda mempunyai masalah jantung, atau masalah dengan saluran darah dan peredaran darah.
 • Jika anda mempunyai tekanan darah tinggi.
 • Jika anda pernah mempunyai masalah pembekuan darah.
 • Jika anda mempunyai gangguan penghubung tisu, seperti eritematosus lupus sistemik (satu keadaan keradangan juga dikenali sebagai lupus atau SLE).
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada mana-mana NSAID lain (seperti aspirin, naproxen, diclofenac dan ibuprofen) atau kepada mana-mana ubat-ubatan lain.
 • Sebelum anda mula mengambil etodolac, baca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek. risalah pengeluar akan memberi anda maklumat lebih lanjut mengenai tablet / kapsul dan menyediakan senarai penuh kesan sampingan yang anda mungkin mengalami dari mengambil mereka.
 • Terdapat dua bentuk etodolac didapati: tablet (yang melepaskan etodolac perlahan-lahan sepanjang hari) dan kapsul (yang melepaskan etodolac lebih cepat). Jika anda sedang ditetapkan tablet, anda akan diminta untuk mengambil satu tablet setiap hari. Jika anda kapsul ditetapkan, dos yang biasa adalah dua kapsul setiap hari, diambil sama ada pada masa yang sama atau dos yang berasingan. Doktor anda akan memberitahu anda yang mana yang tepat untuk anda. Anda perlu mengambil etodolac tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda.
 • Cuba untuk mengambil dos anda pada masa yang sama setiap hari kerana ini akan membantu anda untuk ingat untuk mengambil mereka.
 • Jika anda mengambil tablet etodolac, anda perlu menelan ubat biji dengan segelas air. Jangan mengunyah atau memecahkan tablet untuk membantu anda menelan, kerana ini akan mengubah cara ubat diserap oleh badan anda.
 • Walaupun anda boleh mengambil dos anda sebelum makan, ia adalah lebih baik untuk mengambil dos anda dengan makanan ringan atau selepas makan makan. Ini kerana makanan di dalam perut anda akan membantu untuk melindungi daripada kesan sampingan seperti senak perut dan kerengsaan.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat kecuali dos seterusnya perlu dibayar. Jika ketika anda masih ingat, dos seterusnya adalah kerana kemudian mengambil dos yang genap masanya dan meninggalkan apa-apa yang dilupakan.Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlepas.
 • Doktor anda akan cuba untuk menetapkan anda dos yang paling rendah untuk masa yang singkat untuk mengurangkan risiko kesan sampingan. Jika anda perlu etodolac untuk masa yang lama, doktor anda mungkin mahu menetapkan ubat lain bersama-sama untuk melindungi perut anda daripada kerengsaan.
 • Cuba menghadiri temu janji biasa anda dengan doktor anda. Ini adalah supaya doktor anda boleh menyemak kemajuan anda.
 • Jika anda mempunyai asma, gejala-gejala seperti Bubar atau sesak nafas boleh menjadi lebih teruk dengan anti-inflamasi seperti etodolac. Jika ini berlaku kepada anda, anda perlu berhenti mengambil pil / kapsul dan berjumpa dengan doktor anda secepat yang mungkin.
 • Jika anda membeli mana-mana ubat-ubatan, periksa dengan ahli farmasi bahawa mereka adalah selamat untuk mengambil dengan anti-radang seperti etodolac. Ini kerana anda tidak perlu mengambil etodolac dengan mana-mana ubat penahan sakit anti-radang yang lain, ada juga yang tidak tersedia di ubat selesema dan selesema yang boleh dibeli di kaunter.
 • Jika anda menghadapi pembedahan atau rawatan pergigian, beritahu orang yang menjalankan rawatan yang ubat yang anda ambil.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan etodolac. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Commonetodolac kesan sampingan Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Masalah penghadaman, pedih ulu hati, sakit perut Jika anda belum berbuat demikian, mengambil dos anda dengan makan atau dengan segelas susu. Jika ketidakselesaan ini berterusan, bercakap dengan doktor anda
Rasa atau sakit Berpegang kepada makanan yang ringkas – mengelakkan makanan yang kaya atau pedas
Cirit-birit atau sembelit Minum banyak air
Rasa pening atau letih Jangan memandu atau menggunakan alat-alat atau mesin sehingga anda berasa lebih baik

Penting : Jika anda mengalami mana-mana gejala yang kurang biasa tetapi lebih serius berikut, berhenti mengambil etodolac dan hubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat merta:

 • Jika anda mempunyai apa-apa kesukaran bernafas seperti Bubar atau sesak nafas.
 • Jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti bengkak di sekeliling mulut atau muka anda, atau ruam kulit gatal yang teruk.
 • Jika anda lulus darah atau najis hitam, muntah darah, atau mempunyai sakit perut yang teruk.

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO ETODOLAC

Mymedabc.com