FAMOTIDINE

Mymedabc.com
Jenis ubat H 2 -receptor antagonis
Digunakan untuk Rawatan keadaan yang disebabkan oleh asid terlalu banyak yang dihasilkan dalam perut
Terdapat sebagai Tablet

Famotidine tergolong dalam kumpulan ubat-ubatan yang mengurangkan jumlah asid yang dihasilkan oleh sel-sel di dalam lapisan perut. Mereka dipanggil ‘histamine menentang-H2-penerima’, tetapi biasanya juga dikenali sebagai penghalang H2.

Famotidine boleh membantu dalam rawatan keadaan yang disebabkan oleh asid terlalu banyak yang dihasilkan dalam perut. Syarat-syarat ini termasuk ulser perut (ulser gastrik), ulser bahagian atas usus (ulser duodenum), refluks asid atau pedih ulu hati (gastro-oesophageal reflux penyakit), dan senak. Walaupun famotidine boleh membantu dalam rawatan keadaan ini, dalam amalan ubat-ubatan lain biasanya cuba pertama.

Asid yang dihasilkan secara semula jadi dalam perut anda untuk membantu untuk mencerna makanan. Berlebihan asid boleh merengsa lapisan perut anda, menyebabkan keradangan, ulser dan keadaan lain. Famotidine berfungsi dengan mengurangkan jumlah asid yang dihasilkan oleh perut anda. Ini membantu untuk melegakan gejala-gejala dan membantu proses penyembuhan di mana kerosakan telah berlaku.

Untuk memastikan ini adalah rawatan yang sesuai untuk anda, sebelum anda mula mengambil famotidine ia adalah penting bahawa doktor atau ahli farmasi anda tahu:

 • Jika anda hamil atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai mana-mana gejala berikut: kesukaran menelan, kehilangan darah, berat badan, atau jika anda sedang sakit.
 • Jika anda mempunyai sebarang masalah dengan cara yang buah pinggang anda bekerja.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Sebelum anda memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek. Ia akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenai famotidine dan akan menyediakan anda dengan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada mengambilnya.
 • Mengambil famotidine tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. Terdapat dua kekuatan yang berbeza daripada tablet yang ada – 20 mg dan 40 mg. Anda yang ditetapkan famotidine untuk mengambil dua kali sehari, pada waktu pagi dan petang, atau hanya sekali sehari pada waktu malam. Doktor anda akan memberitahu anda apa dos yang tepat untuk anda dan arahan akan menjadi pada label pek untuk mengingatkan anda tentang apa yang dikatakan kepada anda.
 • Anda boleh mengambil tablet famotidine sebelum atau selepas makan.
 • Jika anda terlupa untuk mengambil dos yang pada masa biasa anda, anda biasanya boleh mengambil apabila anda ingat. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya apabila anda masih ingat, tinggalkan dos yang tertinggal dan ambil dos seterusnya apabila ia perlu dibayar. Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlupa.
 • A kursus rawatan boleh berbeza-beza bergantung kepada sebab mengapa anda mengambil famotidine. Anda boleh diminta untuk mengambil pil untuk beberapa minggu atau beberapa bulan. Menyimpan apa-apa pelantikan yang telah ditempah dengan doktor anda supaya kemajuan anda boleh disemak.
 • Sesetengah orang mengatakan bahawa makanan tertentu membuat gejala-gejala mereka lebih teruk. Makanan dan minuman yang telah disyaki ini termasuklah pudina, tomato, coklat, makanan pedas, minuman panas, kopi, dan minuman beralkohol. Jika ia kelihatan bahawa makanan yang memburukkan lagi gejala-gejala anda, cuba mengelakkan ia untuk seketika untuk melihat jika simptom anda bertambah baik. Juga, cuba mengelakkan makan makanan yang besar, kerana ini boleh membuat gejala-gejala anda lebih teruk juga.
 • Jika anda mempunyai berat badan berlebihan, ini meletakkan tekanan tambahan ke atas perut anda dan menggalakkan gejala refluks asid. Kehilangan berat badan dan makan diet seimbang yang sihat boleh membantu anda.
 • Merokok meningkatkan jumlah asid yang dihasilkan oleh perut dan boleh membuat gejala-gejala anda lebih teruk. Jika anda seorang perokok, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda mengenai cara untuk berhenti.
 • Jika anda membeli mana-mana ubat-ubatan ‘over-the-counter’, sentiasa periksa dengan ahli farmasi bahawa mereka adalah selamat untuk mengambil bersama-sama ubat-ubatan anda yang lain.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang berkaitan dengan famotidine, walaupun ini adalah ringan sahaja dan tidak bertahan lama. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Famotidine kesan sampingan
Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Cirit-birit atau sembelit Minum banyak air
Sakit kepala Tanya ahli farmasi anda untuk mengesyorkan ubat penahan sakit yang sesuai
Pening Jika menyusahkan, bercakap dengan doktor anda

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh famotidine, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO FAMOTIDINE

Mymedabc.com