FELODIPINE

Mymedabc.com
Jenis ubat Saluran kalsium blocker
Digunakan untuk Tekanan darah tinggi; angina
Juga dipanggil Cardioplen® XL; Felogen® XL; Felotens® XL; Folpik® XL; Neofel® XL;Parmid® XL; Pinefeld® XL; Plendil®; Vascalpha®
Gabungan jenama: Triapin® (felodipine dengan ramipril)
Terdapat sebagai tablet Modified-release

Felodipine diberikan untuk merawat hipertensi (tekanan darah tinggi). Ia juga diambil untuk membantu mencegah sakit dada angina. Anda mungkin telah ditetapkan ia sama ada sebab-sebab ini.

Felodipine berfungsi dengan menyebabkan beberapa saluran darah anda untuk berehat dan melebar. Ini merendahkan tekanan darah anda. Ia juga mengurangkan daya dan kadar degupan jantung anda, dan ini membantu untuk mengelakkan sakit dada angina. Ia melakukan perkara-perkara ini dengan menyekat jumlah kalsium yang masuk ke dalam sel-sel otot ‘lancar’ pada dinding arteri anda dan di dalam hati anda. Kalsium diperlukan untuk otot mengecut, jadi mengurangkan jumlah kalsium menyebabkan sel-sel otot untuk berehat.

Felodipine dihasilkan sebagai tablet diubahsuai pembebasan. Ini bermakna bahawa tablet melepaskan felodipine perlahan-lahan dan sama rata sepanjang perjalanan hari. Felodipine juga boleh didapati sebagai tablet kombinasi dengan ubat yang dipanggil ramipril, yang juga mengurangkan tekanan darah tinggi. tablet Gabungan membantu mengurangkan jumlah tablet anda perlu setiap hari.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil felodipine ia adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda mempunyai apa-apa masalah jantung (selain daripada angina atau tekanan darah tinggi).
 • Jika anda hamil atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai masalah dengan cara kerja hati anda.
 • Jika anda mengambil atau menggunakan mana-mana ubat-ubatan lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Sebelum anda memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek anda. Ia akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenai felodipine dan akan menyediakan anda dengan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada mengambil tablet.
 • Felodipine diambil sekali sehari. Terdapat tiga kekuatan tablet felodipine disediakan – 2.5 mg, 5 mg dan 10 mg. Ia adalah perkara biasa untuk ditetapkan 5 tablet kekuatan mg pada mulanya.Doktor anda akan memberitahu anda yang mana yang tepat untuk anda.
 • Ambil tablet anda pada waktu pagi. Menelannya keseluruhan dengan minuman air. Tidak pecah, menghancurkan atau mengunyah tablet, kerana ini akan memberi kesan kepada cara perubatan yang dilepaskan ke dalam aliran darah anda. Anda boleh mengambil felodipine sama ada sebelum atau selepas anda bersarapan.
 • Jika anda terlupa untuk mengambil dos pada masa biasa anda, mengambil ia sebaik sahaja anda ingat. Jika anda tidak ingat sehingga hari berikutnya, meninggalkan dos yang terlepas.Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlupa.
 • Cuba menghadiri temu janji biasa anda dengan doktor anda. Ini adalah supaya doktor anda boleh menyemak kemajuan anda.
 • Doktor anda akan berbincang dengan anda kemungkinan kesan sampingan yang tidak diingini.Apabila anda mula-mula mengambil felodipine anda mungkin mengalami sakit kepala, rasa memerah, dan beberapa pening. Kesan-kesan ini biasanya hanya bertahan selama beberapa hari, tetapi jika mereka terus atau menjadi menyusahkan, anda perlu memberitahu doktor anda.
 • Jika anda minum alkohol, tanya doktor anda untuk mendapatkan nasihat. Doktor anda mungkin mengesyorkan bahawa anda tidak minum alkohol semasa anda berada di ubat ini, kerana ia boleh meningkatkan peluang bahawa anda mengalami kesan sampingan, seperti rasa pening atau pitam.
 • Rawatan dengan felodipine biasanya jangka panjang kecuali anda mengalami kesan yang buruk. Terus mengambil tablet melainkan anda diberitahu sebaliknya oleh doktor anda. Jika ia adalah perlu bagi anda untuk berhenti, doktor anda mungkin mahu anda untuk mengurangkan dos anda selama beberapa hari, kerana terdapat beberapa bukti yang menunjukkan bahawa menghentikan mengambil felodipine tiba-tiba boleh menyebabkan simptom-simptom.
 • Jika anda membeli mana-mana ubat-ubatan, sentiasa periksa dengan ahli farmasi bahawa ia adalah sesuai untuk mengambil dengan ubat-ubatan anda yang lain. Sesetengah ubat penahan sakit anti-radang boleh mengurangkan keberkesanan felodipine.
 • Jika anda perlu menjalani pembedahan atau sebarang rawatan perubatan, sentiasa memberitahu orang yang menjalankan rawatan yang ubat yang anda ambil. Felodipine dan beberapa anestetik boleh berinteraksi, bermakna kesan yang tidak diingini lebih cenderung.
 • Ia tidak digalakkan untuk minum jus limau gedang semasa anda mengambil felodipine. Ini kerana bahan kimia dalam jus limau gedang boleh meningkatkan jumlah felodipine dalam aliran darah anda dan ini boleh meningkatkan risiko kesan sampingan.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan felodipine. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Common -kesan sampingan felodipine (ini menjejaskan kurang daripada 1 dalam 10 orang) Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Sakit kepala, rasa memerah Ini mungkin berlaku apabila anda mula-mula memulakan rawatan, tetapi biasanya hilang selepas beberapa hari. Jika sakit kepala berterusan, tanya ahli farmasi anda untuk mengesyorkan ubat penahan sakit yang sesuai atau membincangkan masalah ini dengan doktor anda
bengkak buku lali Ambil banyak rehat dan meningkatkan kaki anda ke bangku rendah apabila anda sedang duduk

Penting : beberapa orang mengambil felodipine telah mengalami semakin teruk sakit dada pada permulaan rawatan – jika ini berlaku kepada anda, anda perlu memberitahu doktor anda dengan segera.

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh tablet, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

Mymedabc.com