FENFLURAMINE

Mymedabc.com

Fenfluramine adalah amphetamine digunakan untuk mengawal obesiti yang diperkenalkan ke pasaran pada awal 1970-an di bawah jenama Pondimin ™, Ponderax ™, dan Adifax ™. Ia cepat menjadi salah satu daripada berat badan ubat yang paling popular hari ini kerana keberkesanannya dituntut. Dalam kombinasi dengan satu lagi ubat penurunan berat badan, ia kekal popular sehingga penyingkiran dari pasaran pada lewat tahun 1990-an kerana bukti masalah kesihatan pengguna. Pengguna dan doktor membuat tuntutan hanya kesan adil pada penurunan berat badan jangka panjang, dan akibat daripada kesan sampingan yang sememangnya dapat mengatasi segala manfaat. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa mereka yang menggunakan dadah secara beransur-ansur kembali berat badan selepas penggunaan dihentikan.

Sebatian 3-trifluoromethyl-N-ethylamphetamine bertindak di dalam otak melaksanakan fungsi-fungsi yang berbeza untuk menipu sistem saraf ke dalam penurunan berat badan. Kimia, fenfluramine, adalah anorectic yang melepaskan jumlah yang tinggi daripada serotonin ke dalam sistem seseorang dan menyekat selera pengguna. The amphetamine dalam kombinasi yang membantu meningkatkan kadar metabolisme supaya pengguna membakar kalori lebih cepat, yang juga boleh membantu dalam penurunan berat badan.

Individu yang mengambil ubat itu mengalami beberapa kesan sampingan jangka pendek yang tidak menyenangkan daripada menggunakan pil diet. Peningkatan paras serotonin boleh mempunyai kesan yang serius kepada mood, dan ramai pengguna mengalami ringan kepada kemurungan yang teruk. Mereka mengadu sayu dan mengantuk, sementara ramai berasa ubat pelali. Satu lagi kesan sampingan yang tidak menyenangkan daripada dadah untuk pengguna adalah cirit-birit dan kekejangan perut.

Tidak lama selepas pengenalan fenfluramine, ia telah digabungkan dengan satu lagi ubat berat badan popular dikenali sebagai phentermine. Gabungan kedua-dua ubat-ubatan, yang dipanggil Fen-Phen, sepatutnya membatalkan kesan-kesan sampingan yang lain. Kesan-kesan sampingan phentermine termasuk kesukaran tidur, ketakutan, cepat marah, dan pergolakan. Gabungan kedua-dua ubat terbukti bermasalah untuk beberapa orang terutamanya disebabkan oleh Fenfluramine.

Pada bulan Julai 1997, Mayo Clinic mengeluarkan laporan yang menyatakan bahawa 24 pesakit yang mengambil Fen-Phen dibangunkan keadaan jantung yang serius. Selepas laporan ini diterbitkan, lebih banyak kes pulmonaryhypertension dan cystic jantung telah ditemui di seluruh dunia. Amerika Syarikat Pentadbiran Makanan dan Dadah mengarahkan dadah yang akan dikeluarkan dari pasaran, dan pengguna memfailkan saman tindakan kelas bagi kerosakan kesihatan yang disebabkan oleh dadah. Sejak penyingkiran, versi herba mendakwa untuk menghasilkan keputusan yang sama fenfluramine juga dijual di pasaran, tetapi mereka tidak dianggap sebagai berkesan.

VIDEO FENFLURAMINE

Mymedabc.com