FLUCLOXACILLIN

Mymedabc.com

APA YANG FLUCLOXACILLIN DIGUNAKAN UNTUK?

kapsul Flucloxacillin, cecair dan suntikan digunakan untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh bakteria, seperti berikut:

 • Jangkitan bakteria pada kulit dan tisu lembut, seperti ulser dijangkiti, luka atau terbakar, abses, bisul, selulitis, impetigo.
 • Jangkitan bakteria paru-paru dan saluran pernafasan (saluran pernafasan), aspneumonia itu, paru-paru bernanah.
 • Bakteria telinga, hidung dan tekak jangkitan, seperti resdung, tonsillitis, sakit tekak, quinsy, otitis media dan otitis externa.
 • Jangkitan bakteria tulang (osteomielitis).
 • Jangkitan bakteria pada saluran kencing.
 • meningitis bakteria.
 • jangkitan bakteria dalam darah (septisemia atau keracunan darah).
 • Jangkitan bakteria pada selaput jantung atau jantung injap (endokarditis).
 • Jangkitan bakteria usus (usus).
 • Mencegah jangkitan bakteria semasa pembedahan utama, contohnya jantung atau pembedahan tulang.

BAGAIMANAKAH FLUCLOXACILLIN BERFUNGSI?

Flucloxacillin tergolong dalam kumpulan antibiotik dipanggil penisilin. Ia berfungsi dengan mengganggu keupayaan bakteria untuk membentuk dinding sel. Dinding sel bakteria adalah penting untuk survival mereka. Mereka menyimpan bahan-bahan yang tidak diingini daripada memasuki sel-sel mereka dan berhenti kandungan sel mereka dari bocor keluar. Flucloxacillin merosakkan ikatan yang memegang dinding sel bakteria bersama-sama. Ini membolehkan lubang untuk muncul di dinding sel dan membunuh bakteria.

Flucloxacillin berbeza daripada lain antibiotik penisilin-jenis. Apabila bakteria menjadi kebal kepada antibiotik penisilin ia adalah kerana mereka menghasilkan enzim yang dipanggil penicillinase. Enzim ini rosak antibiotik dan menjadikannya tidak berkesan untuk membunuh bakteria. Flucloxacillin tidak terjejas oleh enzim ini. Ini bermakna ia digunakan terutamanya untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh bakteria yang tahan antibiotik penisilin lain-jenis.

Untuk memastikan bakteria yang menyebabkan jangkitan yang terdedah kepada flucloxacillin doktor mungkin mengambil sampel tisu, sebagai contoh swab dari tekak atau kulit, atau sampel air kencing atau darah.

BAGAIMANA SAYA MENGAMBIL FLUCLOXACILLIN?

 • Dos antibiotik ini dan berapa lama ia perlu diambil untuk bergantung kepada jenis dan keterukan jangkitan anda mempunyai, umur, berat badan dan fungsi buah pinggang. Ikut arahan yang diberikan oleh doktor anda. Ini akan dicetak pada label pendispensan yang ahli farmasi anda telah meletakkan pada paket perubatan.
 • Flucloxacillin biasanya diambil empat kali sehari (setiap enam jam), tetapi mengikuti arahan yang diberikan oleh doktor anda. Anda harus cuba untuk ruang dos sama rata sepanjang hari.
 • Flucloxacillin perlu diambil semasa perut kosong, yang bermakna sama ada setengah jam hingga satu jam sebelum makan atau dua jam selepas makan.
 • kapsul Flucloxacillin harus ditelan bulat-bulat dengan minuman.
 • Jika anda terlupa untuk mengambil dos yang anda perlu mengambil ia sebaik sahaja anda ingat, melainkan jika ia hampir masa untuk dos seterusnya. Dalam kes ini meninggalkan dos yang terlepas dan hanya mengambil dos seterusnya seperti biasa apabila ia perlu dibayar.Jangan ambil dos berganda untuk menggantikan dos yang terlepas.
 • Melainkan jika doktor anda memberitahu anda jika tidak, ia adalah penting bahawa anda menyelesaikan kursus yang ditetapkan flucloxacillin, walaupun anda berasa lebih baik atau ia seolah-olah jangkitan telah dibersihkan sehingga. Menghentikan kursus awal meningkatkan peluang bahawa jangkitan akan kembali dan bahawa bakteria akan berkembang tahan antibiotik.

APAKAH YANG PERLU SAYA TAHU SEBELUM MENGAMBIL FLUCLOXACILLIN?

 • antibiotik spektrum luas seperti flucloxacillin kadang-kadang boleh menyebabkan radang usus (kolitis). Atas sebab ini, jika anda mendapat cirit-birit yang bertambah teruk atau berterusan atau mengandungi darah atau lendir, sama ada semasa atau selepas mengambil flucloxacillin, anda perlu berjumpa dengan doktor anda dengan segera.
 • Jika anda sedang ditetapkan kursus flucloxacillin yang berlangsung selama lebih daripada dua minggu, doktor anda mungkin mahu memantau buah pinggang dan fungsi hati.
 • Pada masa-masa yang sangat jarang berlaku flucloxacillin boleh menyebabkan masalah hati, sama ada semasa rawatan, atau sehingga beberapa bulan selepas rawatan selesai. Untuk sebab ini, anda perlu berjumpa dengan doktor anda dengan segera jika anda mengalami gejala-gejala yang boleh mencadangkan satu masalah hati sama ada semasa atau selepas mengambil flucloxacillin. Gejala mungkin termasuk gatal-gatal yang tidak dapat dijelaskan, loya dan muntah-muntah, sakit perut, hilang selera makan atau selesema seperti gejala, kekuningan kulit atau putih mata (jaundis), air kencing atau hitam yang luar biasa.

SIAPA YANG TIDAK BOLEH MENGAMBIL FLUCLOXACILLIN?

 • Orang yang alah kepada penisilin atau cephalosporin-jenis antibiotik.
 • Orang yang mempunyai masalah hati atau jaundis apabila mengambil flucloxacillin pada masa lalu.

kapsul Flucloxacillin dan cecair tidak boleh digunakan jika anda alah kepada mana-mana bahan-bahan mereka. Sila maklumkan kepada doktor atau ahli farmasi anda jika anda pernah mengalami apa-apa alahan. Jika anda rasa anda telah mengalami reaksi alahan, berhenti mengambil flucloxacillin dan beritahu doktor atau ahli farmasi anda dengan segera.

FLUCLOXACILLIN HARUS DIGUNAKAN DENGAN BERHATI-HATI DALAM

 • Orang yang mempunyai hati atau buah pinggang.
 • Orang lebih 50 tahun.
 • Orang yang mempunyai penyakit lebih serius.
 • Orang yang mempunyai sejarah alahan.

BOLEHKAH SAYA MENGAMBIL FLUCLOXACILLIN SEMASA MENGANDUNG ATAU MENYUSUKAN BAYI?

Ubat-ubat tertentu tidak boleh digunakan semasa mengandung atau menyusukan bayi. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan lain boleh digunakan dengan selamat semasa hamil atau menyusukan bayi memberikan manfaat kepada ibu melebihi risiko kepada bayi dalam kandungan.Sentiasa beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil, sebelum menggunakan ubat-ubatan.

 • Tiada kesan buruk diketahui apabila flucloxacillin digunakan semasa mengandung. Namun, seperti semua ubat-ubatan, ia harus digunakan dengan berhati-hati semasa mengandung dan hanya jika faedah dijangkakan melebihi apa-apa risiko yang berpotensi. Dapatkan nasihat perubatan lanjut daripada doktor anda.
 • Flucloxacillin melepasi susu ibu dan dalam jumlah yang kecil yang tidak mungkin berbahaya kepada bayi kejururawatan. Namun, seperti semua ubat ia harus digunakan dengan berhati-hati ibu-ibu menyusukan anak, dan hanya jika faedah yang dijangka mengatasi apa-apa risiko yang mungkin. Dapatkan nasihat perubatan lanjut daripada doktor anda.

APAKAH KESAN-KESAN SAMPINGAN YANG MUNGKIN FLUCLOXACILLIN?

Ubat-ubatan dan kesan sampingan mereka mungkin boleh menjejaskan individu dengan cara yang berbeza. Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang diketahui berkaitan dengan flucloxacillin.Hanya kerana kesan sampingan yang dinyatakan di sini tidak bermakna bahawa semua orang yang mengambil flucloxacillin akan mengalami itu atau apa-apa kesan sampingan.

rawatan yang berpanjangan dengan antibiotik kadang-kadang boleh menyebabkan penumbuhan yg terlalu cepat daripada organisma lain yang tidak terdedah kepada antibiotik, sebagai contoh kulat atau yis seperti Candida. Ini kadang-kadang boleh menyebabkan jangkitan seperti seriawan.Beritahu doktor anda jika anda fikir anda telah membangunkan jangkitan baru semasa atau selepas mengambil antibiotik ini.

BERSAMA (MENJEJASKAN ANTARA 1 DALAM 10 DAN 1 DALAM 100 ORANG)

 • Cirit-birit.
 • Pening dan muntah.

SESUATU YANG LUAR BIASA (MENJEJASKAN ANTARA 1 DALAM 100 DAN 1 DALAM 1000 ORANG)

 • Ruam.
 • Gatal-gatal (urticaria).

SANGAT JARANG BERLAKU (MENJEJASKAN KURANG DARIPADA 1 DALAM 10,000 ORANG)

 • reaksi alahan terhadap bahan aktif.
 • Teruk reaksi alergi pada kulit.
 • Demam.
 • Radang usus besar (kolitis pseudomembranous) – lihat di atas.
 • Kekuningan pada kulit dan mata (jaundis).
 • Keradangan hati (hepatitis) – lihat di atas.
 • Sakit otot atau sendi.
 • Gangguan dalam bilangan sel-sel darah putih atau platelet dalam darah.

Berbincang dengan doktor, jururawat atau ahli farmasi jika anda mahu apa-apa lagi
maklumat tentang kesan-kesan sampingan yang mungkin flucloxacillin. Jika anda fikir anda
telah mengalami kesan sampingan, adakah anda tahu anda boleh melaporkan halaman ini menggunakan laman web kad kuning?

BOLEHKAH SAYA MENGAMBIL FLUCLOXACILLIN DENGAN UBAT-UBATAN LAIN?

Anda perlu memberitahu doktor atau ahli farmasi apa ubat anda sudah mengambil, termasuk yang dibeli tanpa preskripsi dan ubat-ubatan herba, sebelum anda memulakan rawatan dengan flucloxacillin anda. Begitu juga, tanya doktor atau ahli farmasi sebelum mengambil sebarang ubat baru ketika mengambil flucloxacillin, supaya mereka boleh memeriksa bahawa gabungan itu selamat.

Antibiotik ini tidak memberi kesan pil perancang. The nasihat lama kini telah berubah . Anda tidak lagi perlu menggunakan kaedah tambahan kontraseptif dengan pil, patch atau cincin faraj semasa anda mengambil antibiotik. Ini kerana setakat ini tidak ada bukti untuk membuktikan bahawa antibiotik (selain daripada rifampicin atau rifabutin) menyentuh pil ini. Itulah petunjuk terkini dari Fakulti Seksual & Reproduktif Healthcare.

Walau bagaimanapun, jika anda mengambil pil dan pengalaman muntah atau cirit-birit kontraseptif akibat daripada mengambil antibiotik ini, anda perlu ikut arahan untuk muntah dan cirit-birit yang dinyatakan di dalam risalah yang diberikan dengan pil anda.

Flucloxacillin jarang boleh mengubah kesan anti-pembekuan darah daripada ubat antikoagulan seperti warfarin . Doktor anda mungkin mahu melakukan ujian tambahan masa pembekuan darah (INR) semasa anda mengambil kedua-dua ubat-ubatan.

Flucloxacillin mungkin pada masa-masa yang jarang berlaku mengurangkan penyingkiran ubatmethotrexate dari badan, yang boleh meningkatkan risiko kesan sampingan. Jika anda mengambil methotrexate, doktor anda mungkin ingin melakukan beberapa pemeriksaan tambahan semasa anda mengambil kursus antibiotik ini. Anda perlu memberitahu doktor anda jika anda berfikir anda telah mengalami apa-apa kesan sampingan yang baru atau peningkatan selepas memulakan antibiotik ini.

Vaksin kepialu Oral (Vivotif) tidak boleh diambil sehingga sekurang-kurangnya tiga hari selepas anda selesai kursus antibiotik ini, kerana antibiotik boleh membuat vaksin ini kurang berkesan.

Probenecid boleh meningkatkan tahap darah flucloxacillin, dan orang yang mengambil probenecid ditetapkan dos yang lebih rendah sebanyak flucloxacillin.

UBAT BERJENAMA YANG MENGANDUNGI FLUCLOXACILLIN SEBAGAI BAHAN AKTIF

Flucloxacillin adalah ubat generik. Flucloxacillin juga avilable bawah jenama Floxapen, Fluclomix atau Ladropen.

Mymedabc.com