FLUCONAZOLE

Mymedabc.com

APA FLUCONAZOLE?

Fluconazole, dijual di bawah jenama Diflucan, adalah ubat yang digunakan untuk merawat jangkitan kulat seperti seriawan dalam mulut dan tekak dan yis jangkitan di kalangan wanita.

Fluconazole tergolong dalam kumpulan ubat yang dikenali sebagai antifungus, yang bekerja dengan mencegah kulat daripada membuat bentuk sendiri kolesterol berasaskan tumbuhan yang kulat untuk terus hidup.

Fluconazole telah diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) di bawah nama jenama Diflucan pada tahun 1990, dan dihasilkan oleh Pfizer.

AMARAN FLUCONAZOLE

Jika anda alah kepada fluconazole atau mana-mana bahan-bahan aktif, anda tidak perlu mengambil fluconazole.

Jika anda mengambil ubat-ubatan yang boleh mengubah aktiviti elektrik di dalam hati anda tidak perlu mengambil ubat ini.

Juga, jika anda mempunyai masalah buah pinggang yang teruk (buah pinggang dan pelepasan kreatinin, CrCl, atau pengeluaran air kencing 50 ml / minit atau kurang), badan anda mungkin tidak dapat untuk menghapuskan fluconazole secepat seperti yang sepatutnya.

Doktor anda mungkin perlu mencari dos khas yang paling sesuai untuk anda.

Pastikan anda memberitahu doktor anda bahawa anda mempunyai masalah buah pinggang sebelum mengambil ubat ini. Orang yang menjalani rawatan dialisis akan menerima dos penuh fluconazole selepas mereka telah selesai prosedur dialisis mereka.

Berbincang dengan doktor anda sebelum mengambil fluconazole jika anda:

 • Mengambil ubat-ubatan yang mengubah irama jantung atau pengaliran seperti Ery-tab (erythromycin), Orap (pimozide), atau quinidine
 • Mempunyai masalah buah pinggang
 • hamil

Selain itu, jika anda alah kepada azoles (blok bangunan daripada kelas tertentu ubat antikulat yang termasuk fluconazole), anda tidak perlu mengambil fluconazole.

Ia juga harus diperhatikan bahawa orang yang mempunyai sensitiviti tertentu harus berhati-hati dengan pelbagai bentuk dos fluconazole.

Sebagai contoh, orang yang mungkin telah diwarisi keadaan genetik tertentu, termasuk intolerans kepada gula tertentu, seperti glukosa-galaktosa, Lapp laktase, atau sukrosa, harus mengelak daripada kapsul Diflucan kerana ia mengandungi laktosa.

Orang yang mempunyai sensitiviti gliserol harus mengelakkan sirap fluconazole kerana gliserol boleh menyebabkan gejala yang tidak menyenangkan seperti cirit-birit, sakit perut, atau sakit kepala.

KEHAMILAN DAN FLUCONAZOLE

Secara umum, ia tidak mencadangkan wanita hamil mengambil ubat ini.

Fluconazole boleh membahayakan janin dan hanya boleh diambil dalam situasi apabila tidak ada pilihan lain yang lebih selamat tersedia.

Apapun, anda perlu memberitahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil sebelum mengambil ubat ini.

Fluconazole telah didapati masuk ke dalam susu ibu, supaya memberi amaran kepada doktor anda jika anda sedang menyusukan anak atau merancang untuk menyusu.

KESAN-KESAN SAMPINGAN FLUCONAZOLE

KESAN-KESAN SAMPINGAN YANG BIASA FLUCONAZOLE

Sakit kepala adalah kesan sampingan yang paling biasa mengambil fluconazole. Kesan sampingan yang lain termasuk: loya, cirit-birit, muntah-muntah, ruam, dan sakit perut.

KESAN-KESAN SAMPINGAN YANG SERIUS FLUCONAZOLE

 • Perubahan dalam irama jantung atau aktiviti elektrik di dalam hati
 • Kegagalan hati dan keradangan, termasuk peningkatan dalam tahap enzim hati dan kekuningan kulit, kuku, dan putih mata (jaundis)
 • Bengkak bibir, mulut dan lidah (angioedema)
 • Penurunan kiraan sel darah putih atau kiraan platelet
 • kesukaran bernafas
 • sawan
 • trigliserida tinggi, tahap kalium rendah dalam darah
 • alahan kulit yang teruk dan berpotensi mengancam nyawa seperti sindrom Stevens-Johnson atau toksik epidermis Necrolysis (TENS)

KESAN-KESAN SAMPINGAN YANG JARANG FLUCONAZOLE

Fluconazole boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan yang tidak menentu, termasuk botak dan pening.

INTERAKSI FLUCONAZOLE

Fluconazole berinteraksi dengan beratus-ratus dadah dan sering boleh meningkatkan tahap banyak ubat-ubatan di dalam darah, yang boleh menyebabkan interaksi berbahaya.

Ia sentiasa penting untuk berkongsi dengan doktor anda dan ahli farmasi semua ubat-ubatan yang anda ambil.

Ini termasuk bukan sahaja preskripsi ubat-ubatan tetapi juga produk-produk yang mungkin tidak kelihatan seperti ubat-ubatan, seperti over-the-counter (OTC) ubat-ubatan, makanan tambahan seperti vitamin dan makanan tambahan lain (shake pemakanan, serbuk protein, dan lain-lain), dan bersama-sama dengan herba ubat-ubatan haram dan rekreasi.

Anda tidak boleh mengambil fluconazole jika anda mengambil ubat yang berikut:

 • Hismanal (astemizole)
 • Norpace (disopyramide)
 • Erythromycin yang mengandungi ubat-ubatan, termasuk ubat-ubatan yang mengandungi asas erythromycin, erythyromycin ethylsuccinate, erythromycin lactobionate, atau eryrthromyvin stearat
 • Ubat-ubatan untuk denyutan jantung yang tidak teratur seperti Covert (ibutilide), Norpace (disopyramide), Promestyl, Procan, atau Procanbid (procainamide)
 • Lozol (indapamide)
 • Juxtapid (lomitapide)
 • Nebupent (pentamidine)
 • Orap (pimozide)
 • quinidine

Anda perlu berbincang dengan doktor anda mengenai pilihan ubat selain fluconazole jika anda mengambil mana-mana daripada yang berikut:

 • Ubat untuk denyutan jantung yang tidak teratur seperti Pacerone, Cordarone, atau Nexterone (amiodarone), Betapace atau Betapace AF (sotalol), Tikosyn (dofetilde), atau Multaq (dronedarone)
 • Ubat-ubatan untuk mood dan / atau kemurungan seperti Pamelor (nortriptyline), Prozac (fluoxetine), Buspar (buspirone), Celexa (citalopram), dan Abilify (aripiprazole)
 • Statin kolesterol seperti Lipitor (atorvastatin), Zocor (simvastatin), dan Mevacor (lovastatin)
 • ubat estrogen yang mengandungi seperti kawalan kelahiran dan terapi penggantian hormon
 • Foradil atau Perforomist (formoterol)
 • Epinephrine
 • Coreg (carvedilol)
 • Migergot atau Cafergot (ergotamine) dan Migranal (dihydroergotamine)
 • Antibiotik seperti Biaxin (clarithromycin), Avelox (moxifloxacin), dan Zithromax (azithromycin)
 • ubat kanser tertentu seperti Doxil atau Adriamycin (doxorubicin), Cometriq (cabozantinib), Inlyta (axitinib), Bosulif (bosutinib), dan Votrient (pazopanib)
 • ubat-ubatan psikiatri seperti Haldol (haloperidol) dan Geodon (ziprasidone)
 • Coumadin (warfarin)

FLUCONAZOLE DAN ALKOHOL

Anda harus mengelak atau mengehadkan minum alkohol semasa mengambil fluconazole.

Sejak kedua-duanya boleh menyebabkan sakit kepala dan ketidakselesaan perut, minum alkohol semasa mengambil fluconazole boleh memburukkan lagi kesan-kesan sampingan.

FLUCONAZOLE DAN GRAPEFRUIT JUICE

Hati rosak fluconazole dan limau gedang jus cara yang sama.

Jus limau gedang melambatkan berapa cepat badan mampu untuk memecahkan fluconazole, yang boleh menyebabkan tahap fluconazole dalam darah meningkat terlalu tinggi.

Oleh itu, anda harus mengelakkan makan limau gedang dan meminum jus anggur semasa mengambil fluconazole.

FLUCONAZOLE DOS

Fluconazole terdapat dalam pil, cecair, dan bentuk krim.

Anda perlu sentiasa mengambil jumlah yang tepat setiap hari bahawa doktor yang telah ditetapkan, dan pastikan untuk menyelesaikan semua jumlah ubat – walaupun anda mengalami gejala tidak lagi – kecuali doktor anda telah diberitahu sebaliknya.

Pada orang dewasa:

Untuk merawat kulat di dalam mulut, yang dikenali sebagai seriawan, doktor anda mungkin perlu anda mengambil 200 miligram (mg) hari pertama dan kemudian 100 mg setiap hari untuk sekurang-kurangnya dua minggu.

Orang yang mempunyai jangkitan kulat esofagus boleh mengambil 200 mg pada hari pertama dan kemudian 100 mg setiap hari untuk sekurang-kurangnya tiga minggu.

Selepas kulat hilang, anda perlu terus mengambil fluconazole untuk sekurang-kurangnya dua minggu. Bergantung kepada bagaimana ubat yang bekerja untuk anda, doktor mungkin meningkatkan dos harian anda sehingga 400 mg setiap hari.

Untuk merawat jangkitan yis faraj, hanya dos sekali sebanyak 150 mg melalui mulut diperlukan.

Untuk membantu cuba untuk mengelakkan atau mencegah jangkitan kulat ketika merawat pesakit pemindahan sum-sum tulang, dos yang biasa adalah 400 mg setiap hari.

Orang yang mempunyai jenis meningitis (biasa dilihat pada mereka yang mempunyai AIDS) biasanya ditetapkan 400 mg atau lebih fluconazole untuk hari pertama dan kemudian 200 mg setiap hari.

Bergantung kepada bagaimana badan anda bertindak balas kepada ubat, doktor anda mungkin anda mengambil dos setinggi 800 mg setiap hari.

Doktor anda mungkin juga anda terus mengambil fluconazole sehingga keputusan ujian pada cecair otak anda (cecair tulang belakang serebrum) kembali negatif.

Pada kanak-kanak:

dos Fluconazole biasanya berdasarkan kepada berat kanak-kanak, jadi meminta doktor anda untuk maklumat lanjut.

FLUCONAZOLE OVERDOSE

Jika anda mengesyaki dos berlebihan, hubungi pusat kawalan racun atau bilik kecemasan dengan segera.

Anda boleh berhubung dengan pusat kawalan racun di (800) 222-1222.

TERLEPAS DOS FLUCONAZOLE

Jika anda terlepas dos Fluconazole, cuba untuk mengambil ia sebaik sahaja anda ingat.

Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan menyambung semula jadual dos biasa anda.

Jangan menggandakan pada dos untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab.

VIDEO FLUCONAZOLE

Mymedabc.com