FLUDARABINE

Mymedabc.com

APA FLUDARABINE?

Fludarabine adalah ubat kanser yang mengganggu pertumbuhan dan penyebaran sel-sel kanser dalam badan.

Fludarabine digunakan untuk merawat B-sel leukemia lymphocytic kronik (CLL).

Fludarabine biasanya diberikan selepas ubat kanser yang lain telah dicuba tanpa Respons yang berkesan terhadap rawatan.

Fludarabine juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Anda tidak perlu menerima fludarabine jika anda juga sedang dirawat dengan ubat kanser dipanggil pentostatin (Nipent).

Fludarabine boleh mengurangkan sel-sel darah yang membantu melawan jangkitan badan anda dan membantu darah anda membeku. Anda boleh mendapat jangkitan atau berdarah dengan lebih mudah. Hubungi doktor anda jika anda mempunyai lebam yang luar biasa atau pendarahan, atau tanda-tanda jangkitan (demam, menggigil, sakit badan).

Anda tidak perlu menggunakan ubat ini jika anda ada alahan kepada fludarabine, atau jika anda juga sedang dirawat dengan ubat kanser dipanggil pentostatin (Nipent).

Untuk memastikan anda selamat boleh mengambil fludarabine, beritahu doktor anda jika anda mempunyai apa-apa syarat lain:

 • penyakit buah pinggang;
 • tulang sum-sum masalah atau sistem imun yang lemah;
 • apa-apa jangkitan aktif;
 • sejarah kanser kulit; atau
 • sejarah jangkitan virus seperti herpes zoster (kayap), Epstein-Barr, atau virus yang menyerang sistem saraf pusat.

Kategori kehamilan ialah D. Jangan gunakan fludarabine jika anda hamil. Ia boleh membahayakan bayi dalam kandungan.

Gunakan kawalan kelahiran untuk mencegah kehamilan semasa anda menerima fludarabine, sama ada anda seorang lelaki atau wanita. Terus menggunakan kawalan kelahiran selama sekurang-kurangnya 6 bulan selepas rawatan berakhir anda. penggunaan Fludarabine sama ada oleh ibu bapa boleh menyebabkan kecacatan kelahiran.

Ia adalah tidak diketahui sama ada fludarabine melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Anda tidak perlu menyusukan anak semasa anda menerima fludarabine.

KESAN-KESAN SAMPINGAN FLUDARABINE

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; kesukaran bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

 • tanda-tanda jangkitan seperti demam, seram sejuk, sakit tekak, gejala flu, mudah lebam atau pendarahan (hidung berdarah, gusi berdarah), hilang selera makan, loya dan muntah-muntah, sakit mulut, atau kelemahan luar biasa;
 • kulit pucat atau kekuningan, gelap air kencing berwarna;
 • batuk dengan lendir kuning atau hijau, menikam sakit dada, rasa sesak nafas;
 • hitam, berdarah, atau najis tinggal di sini;
 • batuk darah;
 • sakit belakang yang lebih rendah, darah dalam air kencing anda;
 • kencing kurang daripada biasa atau tidak sama sekali;
 • kebas atau tingly perasaan di sekeliling mulut anda, kadar jantung cepat atau lambat, nadi lemah, pengsan;
 • kelemahan otot, sesak, atau penguncupan, refleks terlalu aktif;
 • mengantuk, perubahan mood, bertambah dahaga, bengkak, berat badan yang cepat;
 • masalah penglihatan, sakit kepala atau sakit di belakang mata, perubahan dalam tingkah laku, kekeliruan, hasutan, penyitaan (sawan); atau
 • melepuh teruk, mengelupas, dan ruam kulit merah.

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

 • rasa loya, hilang selera makan, cirit-birit;
 • gatal-gatal ringan atau ruam kulit;
 • sakit kepala;
 • kesakitan otot; atau
 • perasaan letih.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

INTERAKSI FLUDARABINE

Ubat ini boleh masuk ke dalam cecair badan (termasuk air kencing, najis, muntah, air mani, cecair faraj). Untuk sekurang-kurangnya 48 jam selepas anda menerima satu dos, mengelakkan membolehkan cecair badan anda untuk datang ke dalam kenalan dengan tangan anda atau permukaan lain. Pesakit dan penjaga perlu memakai sarung tangan getah dan membersihkan cecair badan, pengendalian sampah yang tercemar atau dobi atau menukar lampin. Basuh tangan sebelum dan selepas menanggalkan sarung tangan. Wash kotor pakaian dan linen berasingan dari pakaian lain.

cecair badan tidak boleh dikendalikan oleh seorang wanita yang sedang hamil atau yang boleh menjadi hamil. Menggunakan kondom semasa aktiviti seksual untuk mengelakkan pendedahan kepada cecair badan.

Jangan terima vaksin “hidup” semasa menggunakan fludarabine, dan mengelakkan datang ke dalam hubungan dengan sesiapa sahaja yang baru-baru ini telah menerima vaksin streaming.Terdapat kemungkinan bahawa virus itu boleh disampaikan kepada anda. vaksin Live termasuk campak, beguk, rubella (MMR), rotavirus, demam kepialu, demam kuning, varicella (cacar air), zoster (kayap), dan selesema hidung (influenza) vaksin.

Mengelak daripada orang yang berhampiran yang sakit atau mempunyai jangkitan. Beritahu doktor anda segera jika anda mengalami tanda-tanda jangkitan.

ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan fludarabine, termasuk preskripsi dan over-the-kaunter ubat-ubatan, vitamin, dan produk herba. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua ubat yang anda gunakan sekarang dan apa-apa ubat anda memulakan atau berhenti mengguna.

FLUDARABINE DOS

Fludarabine disuntik ke dalam vena melalui IV. Pembekal penjagaan kesihatan akan memberi anda suntikan ini.

Fludarabine biasanya diberikan setiap hari selama 5 hari berturut-turut setiap 28 hari. Apabila badan anda telah bertindak balas dengan baik kepada ubat, doktor anda mungkin mencadangkan kitaran rawatan tambahan.

Fludarabine boleh memudaratkan jika ia ke dalam mata anda, mulut, hidung, atau pada kulit anda.Jika sentuhan kulit berlaku, basuh kawasan tersebut dengan sabun dan air atau bilas mata sehingga bersih dengan air kosong.

Fludarabine boleh mengurangkan sel-sel darah yang membantu melawan jangkitan badan anda dan membantu darah anda membeku. Ini boleh membuat ia lebih mudah bagi anda untuk berdarah dari kecederaan atau jatuh sakit daripada menjadi sekitar orang lain yang sakit. darah anda mungkin perlu diuji kerap.

Jika anda perlu menjalani pemindahan darah, memberitahu penjaga anda terlebih dahulu bahawa anda sedang dirawat dengan fludarabine.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Hubungi doktor anda jika anda terlepas temujanji untuk suntikan fludarabine anda.

VIDEO FLUDARABINE

T

Mymedabc.com