FLUNARIZINE

Mymedabc.com

Flunarizine adalah saluran blocker kalsium yang mengurangkan kekejangan otot licin. Secara keseluruhannya, kajian termasuk dalam ringkasan bukti ini menunjukkan bahawa flunarizine berkesan sebagai propranolol atau topiramate mengurangkan kekerapan migrain di kalangan orang dewasa. Pada kanak-kanak, flunarizine adalah lebih berkesan daripada placebo mengurangkan kekerapan migrain, dan berkesan sebagai nimodipine, aspirin, propranolol atau dihydroergotamine. Walau bagaimanapun, semua kajian pada kanak-kanak kecil dan berkualiti rendah. Kesan buruk yang paling biasa flunarizine adalah pertambahan berat badan.

Status Kawalselia: berlesen. Topik ini diutamakan kerana kesan klinikal potensi menetapkan jangka panjang dalam penjagaan primer.

Keberkesanan

 • Dalam 1 RCT (n = 783 orang dewasa), flunarizine adalah berkesan sebagai propranolol, setiap mengurangkan kekerapan migrain min dari seluruh 3 pada garis dasar kepada kira-kira 2 setiap 4 minggu (dikira sepanjang tempoh pengajian 16 minggu).
 • Dalam satu kajian 16 minggu dijalankan dalam penjagaan primer (n = 434 orang dewasa), kekerapan serangan migrain berkurangan pada 54.5% daripada orang dalam kumpulan flunarizine dan 53.1% daripada orang dalam kumpulan propranolol itu. Dalam satu kajian pesakit luar (n = 87 orang dewasa), kekerapan serangan migrain berkurangan pada 67.9% daripada orang dalam kumpulan flunarizine dan 45.8% daripada orang dalam kumpulan propranolol itu. Tiada analisis statistik dilaporkan dalam kajian sama ada.
 • Satu lagi RCT (n = 150 orang dewasa), flunarizine dibandingkan, topiramate, dan gabungan mereka.Pada 1 tahun ia mendapati tiada perbezaan statistik yang signifikan dalam nisbah orang-orang yang mempunyai sekurang-kurangnya pengurangan 50% dalam min kekerapan migrain bulanan berbanding dengan asas.
 • Kajian Cochrane pada kanak-kanak dan orang muda berumur 3 hingga 17 tahun termasuk 2 RCTs membandingkan flunarizine dengan plasebo dan 4 RCTs membandingkan flunarizine dengan comparator yang aktif. Flunarizine mengurangkan kekerapan migrain lebih daripada placebo dan tahap yang sama dengan comparators aktif, walaupun semua kajian ini adalah kecil dan tidak berkualiti.
keselamatan

 • Flunarizine contraindicated pada orang dengan penyakit kemurungan semasa, sejarah kemurungan berulang, sudah ada tanda-tanda penyakit Parkinson atau gangguan extrapyramidal lain (Sibelium; ringkasan Irish ciri-ciri produk [SPC]).
 • Flunarizine harus digunakan dengan berhati-hati pada orang tua, dan orang yang mengambil flunarizine perlu dinilai secara berkala untuk pembangunan gejala extrapyramidal atau gejala kemurungan (Sibelium; Irish SPC).
 • Pengumpulan boleh berlaku pada lebih tinggi daripada dos yang disyorkan, dengan peningkatan insiden kesan buruk (Sibelium; Irish SPC).
faktor pesakit

 • Penambahan berat badan adalah sangat biasa (1 dalam 10 atau lebih) kesan buruk (Sibelium; Irish SPC).
 • Untuk rawatan penyelenggaraan, 2 hari bebas dadah berturut-turut setiap minggu adalah disyorkan dan flunarizine perlu dihentikan selepas 6 bulan dan hanya memulakan semula jika berulang orang itu syarat (Sibelium; Irish SPC).
implikasi Sumber

 • Tiada harga yang disenaraikan untuk flunarizine dan kos akan berbeza bergantung kepada source.NHS analisis kos preskripsi untuk England 2013 melaporkan bahawa flunarizine kapsul hydrochloride 5 mg kos £ 115,42 per item (dengan kuantiti purata setiap item 68,92).
 • Kos pilihan rawatan alternatif untuk migrain prophylaxis (tidak semua yang dilesenkan secara khusus untuk kegunaan ini) berbeza bergantung kepada rawatan yang digunakan dan dos.tablet Propranolol 40 mg 3 kali sehari kos £ 9.06 untuk rawatan 30 hari. tablet ialah topiramate 50 mg dua kali sehari kos £ 3.52 untuk rawatan 30 hari.

PENGENALAN DAN BIMBINGAN SEMASA

Garis panduan NICE kepada diagnosis dan pengurusan sakit kepala di kalangan orang muda dan orang dewasa membuat cadangan mengenai mendiagnosis dan menguruskan gangguan yang paling biasa sakit kepala utama di kalangan orang muda (berumur 12 tahun dan lebih tua) dan orang dewasa. Ia menyatakan bahawa sakit kepala adalah 1 daripada masalah saraf yang paling biasa untuk menyampaikan GP dan neurologi. Gangguan sakit kepala utama yang paling biasa ialah ketegangan-jenis sakit kepala, migrain dan sakit kepala kelompok. Untuk migrain dengan atau tanpa aura, garis panduan NICE mengesyorkan bahawa manfaat dan risiko rawatan profilaktik perlu dibincangkan dengan orang yang mengambil kira keutamaan orang itu, comorbidities, risiko kejadian buruk dan kesan sakit kepala kepada kualiti hidup mereka.

NICE mengesyorkan bahawa topiramate atau propranolol perlu ditawarkan untuk rawatan profilaktik migrain mengikut keutamaan, comorbidities dan risiko kejadian buruk orang itu, dengan rawatan lain disyorkan jika kedua-dua ini tidak sesuai atau tidak berkesan.

Teks penuh Pengenalan dan bimbingan semasa.

GAMBARAN KESELURUHAN PRODUK

Flunarizine adalah saluran blocker kalsium yang mengurangkan arteri dan arteriolar kekejangan otot licin. Walaupun flunarizine adalah tidak berlesen di UK, ia dilesenkan di negara-negara lain, termasuk Ireland, bagi prophylaxis migrain di kalangan orang dewasa yang berumur 18 tahun dan lebih tua. Bagi orang dewasa yang berumur 18 hingga 64 tahun dos permulaan ialah 10 mg pada waktu malam, dan untuk orang dewasa berumur 65 tahun dan lebih tua dos permulaan adalah 5 mg pada waktu malam (ringkasan Sibelium ciri-ciri produk; Janssen-Cilag).

Teks penuh Gambaran keseluruhan produk.

KAJIAN BUKTI

 • Ini ringkasan keterangan berdasarkan 4 kajian dan kajian Cochrane. Dua daripada kajian secara rambang ujian terkawal (RCTs): Diener et al. (2002) flunarizine berbanding dengan propranolol, dan Luo et al. (2012) flunarizine, topiramate dan gabungan kedua-duanya dibandingkan. Yang lain 2 kajian telah direka sepercaman kajian buta dua kali ganda berbanding flunarizine dengan propranolol (Lucking et al 1988.); ia adalah tidak jelas jika ini 2 kajian secara rambang. The Cochrane ulasan (Victor et al. 2003) dinilai rawatan dadah untuk mencegah migrain kanak-kanak dan orang muda. Ini kali terakhir dikemaskini pada bulan Disember 2002 dan tidak merancang untuk dikaji semula.
 • Diener et al. (2002) adalah seorang RCT dijalankan di 8 buah negara Eropah. Ia berbanding keselamatan dan keberkesanan flunarizine di 2 dos yang berbeza dengan propranolol dalam tempoh 16 minggu. Kajian ini melibatkan 810 orang dewasa yang berumur 18 hingga 65 tahun yang mempunyai sejarah migrain sekurang-kurangnya 1 tahun. Untuk niat untuk dirawat penduduk (ITT), flunarizine 10 mg setiap hari (dengan 2 hari berturut-turut bebas dadah ‘dari minggu 9 dan seterusnya) dan flunarizine 5 mg setiap hari dilaporkan sekurang-kurangnya seperti yang berkesan seperti propranolol 160 mg setiap hari untuk hasil keberkesanan kekerapan migrain min setiap 4 minggu (p <0.001 dalam berat sebelah ujian kesetaraan; setiap kumpulan mengurangkan kekerapan migrain min dari seluruh 3 pada garis dasar kepada kira-kira 2 setiap 4 minggu). Untuk peratusan balas setiap 4 minggu untuk penduduk ITT, flunarizine 10 mg setiap hari dilaporkan sekurang-kurangnya seperti yang berkesan seperti propranolol (p = 0.01 in berat sebelah ujian kesetaraan) tetapi flunarizine 5 mg setiap hari tidak (p = 0,344 dalam berat sebelah ujian kesetaraan). Ia adalah tidak jelas jika Diener et al. (2002) adalah satu kajian bukan rendah diri-atau kajian kesetaraan, dan keputusan dari kedua-dua penduduk ITT dan setiap protokol penduduk akan diperlukan untuk menyokong penemuan ini. Per protokol analisis tidak dibentangkan.
 • Lucking et al. (1988) berbanding flunarizine 10 mg setiap hari dengan propranolol 40 mg 3 kali sehari selama 16 minggu di 2 direka sepercaman kajian double-blind di Jerman di kalangan orang dewasa yang mempunyai sejarah migrain. Kajian pertama termasuk 87 orang diambil dari 12 jabatan hospital pesakit luar dan kajian kedua termasuk 434 orang diambil dari 99 amalan perubatan dalam penjagaan primer. Dalam kajian penjagaan utama, kekerapan serangan migrain berkurangan pada 54.5% daripada orang dalam kumpulan flunarizine dan 53.1% daripada orang dalam kumpulan propranolol selepas 4 bulan rawatan. Dalam kajian jabatan pesakit luar, kekerapan serangan migrain berkurangan pada 67.9% daripada orang dalam kumpulan flunarizine dan 45.8% daripada orang dalam kumpulan propranolol selepas 4 bulan rawatan. Tiada analisis statistik telah dibentangkan.
 • Luo et al. (2012), sebuah RCT yang dijalankan di China, berbanding flunarizine 5 mg setiap hari semata-mata dengan topiramate 25 mg hingga 100 mg setiap hari semata-mata dan topiramate dan flunarizine digabungkan dalam tempoh 12 bulan di 150 orang dewasa yang berumur 18 hingga 65 tahun yang mempunyai sejarah migrain untuk sekurang-kurangnya setahun. Peratusan orang yang mempunyai sekurang-kurangnya pengurangan 50% dalam min kekerapan migrain bulanan mereka berbanding dengan garis dasar (hasil utama) adalah 66.7% (26/39) dalam kumpulan flunarizine itu, 72.7% (32/44) dalam kumpulan ialah topiramate yang dan 76.7% (33/43) dalam kumpulan digabungkan. Tidak terdapat perbezaan yang signifikan secara statistik di antara 3 kumpulan (p = 0,593).
 • Diener et al. (2002) dan Luo et al. (2012) orang sahaja termasuk yang berumur 18 hingga 65 tahun. Terdapat bukti yang terhad bagi orang-orang di luar julat umur ini. Majoriti orang-orang dalam kajian adalah wanita, namun ini menggambarkan kadar kelaziman yang lebih tinggi migrain di kalangan wanita. Tiada satu kajian telah dijalankan di UK dan oleh itu mungkin tidak terpakai kepada amalan UK. Hasil kajian ini juga mungkin tidak terpakai kepada orang-orang yang migrain tidak memberi jawapan kepada beberapa rawatan profilaktik berbeza sudah.
 • Kajian Cochrane (Victor et al. 2003) termasuk 2 RCTs bahawa berbanding flunarizine dengan plasebo dan 4 RCTs bahawa berbanding dengan comparator yang aktif. Semua kajian telah dijalankan pada kanak-kanak dan orang muda berumur 3 hingga 17 tahun, tetapi kecil dan berkualiti rendah. Terdapat penurunan statistik yang signifikan dalam kekerapan migrain dengan flunarizine berbanding dengan plasebo dalam 2 RCTs bahawa berbanding flunarizine dengan plasebo. Dalam 4 RCTs bahawa berbanding flunarizine dengan comparator aktif (propranolol, aspirin, nimodipine atau dihydroergotamine), tidak terdapat perbezaan yang signifikan secara statistik antara flunarizine dan rawatan lain untuk pengurangan dalam kekerapan migrain.
 • Ringkasan Irish ciri-ciri produk untuk flunarizine dihydrochloride 5 tablet mg (Sibelium; Janssen-Cilag) menyatakan bahawa flunarizine contraindicated pada orang dengan penyakit kemurungan semasa atau yang mempunyai sejarah kemurungan berulang dan pada orang dengan gejala yang sedia ada penyakit Parkinson atau gangguan extrapyramidal lain.Penambahan berat badan dilaporkan sebagai perkara biasa (1 dalam 10 atau lebih) kesan yang buruk; kesan yang sama (1 dalam 100 atau lebih kurang daripada 1 dalam 10) buruk termasuk rinitis, selera makan meningkat, kemurungan, insomnia, sifat tidur, sembelit, sakit perut, loya, myalgia, penyelewengan haid, sakit payudara dan keletihan.

Mymedabc.com