FLUNISOLIDE

Mymedabc.com

APAKAH FLUNISOLIDE HIDUNG (NASAREL)?

Flunisolide adalah steroid. Ia menghalang pelepasan bahan-bahan dalam badan yang menyebabkan keradangan.

hidung Flunisolide digunakan untuk merawat gejala hidung seperti kesesakan, bersin, hidung berair disebabkan oleh alahan bermusim atau sepanjang tahun.

hidung Flunisolide juga boleh digunakan untuk tujuan lain yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

APAKAH KESAN-KESAN SAMPINGAN YANG MUNGKIN HIDUNG FLUNISOLIDE (NASAREL)?

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; kesukaran bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai apa-apa kesan sampingan yang serius:

 • yang teruk atau berterusan berdarah hidung;
 • kudis dalam hidung yang sukar sembuh; atau
 • kelemahan, perasaan letih, loya, hilang selera makan, penurunan berat badan.

Kurang kesan sampingan yang serius mungkin termasuk:

 • pedih atau rasa pedih dalam hidung anda;
 • perubahan dalam deria bau;
 • hidung berdarah belum dewasa;
 • rasa yang luar biasa selepas menggunakan semburan;
 • hidung kering, batuk, sakit tekak; atau
 • suara serak.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

APAKAH MAKLUMAT YANG PALING PENTING YANG PERLU SAYA TAHU TENTANG HIDUNG FLUNISOLIDE (NASAREL)?

Anda tidak perlu menggunakan ubat ini jika anda ada alahan kepada flunisolide, atau jika anda mempunyai apa-apa jenis jangkitan yang tidak dirawat dalam hidung atau sinus anda.

Sebelum menggunakan flunisolide, beritahu doktor anda jika anda mempunyai asma, batuk kering, jangkitan herpes simplex mata anda, kudis atau ulser di hidung, atau jika anda baru-baru ini mempunyai kecederaan atau pembedahan pada hidung anda.

Ia mungkin mengambil masa sehingga beberapa hari menggunakan flunisolide sebelum gejala anda bertambah baik. Beritahu doktor anda jika simptom anda tidak bertambah baik selepas 3 minggu rawatan.

ubat steroid boleh menjejaskan pertumbuhan kanak-kanak. Berbincanglah dengan doktor anda jika anda berfikir anak anda tidak berkembang pada kadar yang normal semasa menggunakan flunisolide hidung.

Mengelak daripada orang yang berhampiran yang sakit atau mempunyai jangkitan. Hubungi doktor anda untuk rawatan pencegahan jika anda terdedah kepada cacar air atau campak.Keadaan ini boleh menjadi serius atau maut dalam orang-orang yang menggunakan ubat steroid.

APAKAH YANG PERLU SAYA BINCANGKAN DENGAN KESIHATAN SAYA SEBELUM MENGGUNAKAN HIDUNG FLUNISOLIDE (NASAREL)?

Anda tidak perlu menggunakan ubat ini jika anda ada alahan kepada flunisolide, atau jika anda mempunyai apa-apa jenis jangkitan yang tidak dirawat dalam hidung atau sinus anda.

Jika anda mempunyai apa-apa syarat lain, anda mungkin perlu pelarasan dos atau ujian khas untuk menggunakan ubat ini dengan selamat:

 • asma;
 • batuk kering atau sebarang jangkitan atau penyakit lain;
 • jangkitan herpes simplex mata anda;
 • kudis atau ulser di dalam hidung anda; atau
 • jika anda baru-baru ini mengalami kecederaan atau pembedahan pada hidung anda.

Kategori kehamilan ialah C. Tidak diketahui sama ada hidung flunisolide berbahaya kepada bayi dalam kandungan. Sebelum menggunakan ubat ini, beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk mengandung.

Ia adalah tidak diketahui sama ada flunisolide melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Jangan gunakan hidung flunisolide tanpa memberitahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.

ubat steroid boleh menjejaskan pertumbuhan kanak-kanak. Berbincanglah dengan doktor anda jika anda berfikir anak anda tidak berkembang pada kadar yang normal semasa menggunakan flunisolide hidung.

Jangan berikan ubat ini kepada kanak-kanak yang berumur kurang daripada 6 tahun tanpa nasihat doktor.

BAGAIMANA SAYA PERLU MENGGUNAKAN HIDUNG FLUNISOLIDE (NASAREL)?

Gunakan ubat ini betul-betul seperti yang telah ditetapkan untuk anda. Jangan gunakan ubat dalam jumlah yang lebih besar, atau menggunakannya untuk lebih lama daripada yang disyorkan oleh doktor anda. Ikut arahan pada label preskripsi anda.

Ubat ini datang dengan arahan pesakit untuk penggunaan yang selamat dan berkesan. Ikut arahan ini dengan teliti. Tanya doktor atau ahli farmasi jika anda mempunyai sebarang soalan.

Biasa dos untuk dewasa adalah 2 semburan ke dalam setiap lubang hidung 2 atau 3 kali setiap hari. Ikut arahan doktor anda. Jangan gunakan lebih daripada 8 semburan dalam setiap lubang hidung setiap hari.

Biasa dos untuk kanak-kanak adalah 1 semburan ke dalam setiap lubang hidung 3 kali setiap hari, atau 2 semburan dalam setiap lubang hidung dua kali sehari. Ikut arahan doktor anda.Kanak-kanak tidak perlu menggunakan lebih daripada 4 semburan dalam setiap lubang hidung setiap hari.

Sebelum menggunakan semburan untuk kali pertama, anda mesti Perdana pam semburan.Semburan 5-6 semburan ujian ke udara sehingga kabus yang halus muncul. Perdana semburan pam bila-bila masa anda tidak menggunakan semburan hidung anda untuk lebih dari 5 hari, atau jika anda telah mengambil pam selain untuk pembersihan.

Ia mungkin mengambil masa sehingga beberapa hari menggunakan ubat ini sebelum gejala anda bertambah baik. Untuk hasil yang terbaik, perlu menggunakan ubat seperti yang diarahkan.Berbincanglah dengan doktor anda jika simptom anda tidak bertambah baik selepas 3 minggu rawatan.

Yang pasti ubat ini tidak menyebabkan kesan berbahaya pada hidung atau sinus anda, doktor anda akan perlu untuk memeriksa kemajuan anda secara tetap. Jangan terlepas sebarang pelantikan dijadualkan.

Simpan ubat ini dalam kedudukan tegak pada suhu bilik, jauh dari kelembapan dan haba.

Membuang ubat yang hilang selepas anda telah menggunakan 200 semburan, walaupun masih ada ubat yang tinggal dalam botol.

VIDEO FLUNISOLIDE

Mymedabc.com