FLUOXETINE

Mymedabc.com

MENGAPA FLUOXETINE DITETAPKAN?

Fluoxetine (Prozac) digunakan untuk merawat kemurungan, gangguan obsesif-kompulsif (fikiran mengganggu yang tidak akan hilang dan keperluan untuk melakukan tindakan tertentu berulang-ulang), beberapa gangguan makan, dan serangan panik (secara tiba-tiba, serangan yang tidak dijangka ketakutan melampau dan bimbang tentang serangan ini). Fluoxetine (Sarafem) digunakan untuk melegakan tanda-tanda gangguan dysphoric prahaid, termasuk perubahan mood, cepat marah, kembung, dan kelembutan payudara. Fluoxetine adalah dalam kelas ubat yang dipanggil terpilih inhibitor serotonin reuptake (SSRIs). Ia berfungsi dengan meningkatkan jumlah serotonin, bahan semula jadi di dalam otak yang membantu mengekalkan keseimbangan mental.

BAGAIMANA FLUOXETINE PERLU DIGUNAKAN?

Fluoxetine (Prozac) datang sebagai kapsul, tablet, lambat-release (siaran ubat di dalam usus) kapsul dan penyelesaian (cecair) untuk mengambil melalui mulut. Fluoxetine boleh diambil dengan atau tanpa makanan. Fluoxetine (Sarafem) datang sebagai kapsul untuk mengambil melalui mulut. Fluoxetine (Prozac) kapsul, tablet, dan cecair biasanya diambil sekali sehari pada waktu pagi atau dua kali sehari pada waktu pagi dan pada tengah hari. Fluoxetine kapsul ditangguhkan dibebaskan biasanya diambil seminggu sekali. Fluoxetine (Sarafem) biasanya diambil sekali sehari, sama ada setiap hari sepanjang bulan atau pada hari tertentu dalam bulan ini. Ambil fluoxetine pada masa yang sama (s) setiap hari. Ikut arahan pada label preskripsi anda dengan teliti, dan bertanya kepada doktor atau ahli farmasi jika terdapat mana-mana bahagian yang anda tidak faham. Ambil fluoxetine betul-betul seperti yang diarahkan. Jangan ambil lebih atau kurang dari itu atau mengambil lebih kerap daripada yang ditetapkan oleh doktor anda.

Doktor anda mungkin mula anda pada dos yang rendah fluoxetine dan secara beransur-ansur meningkatkan dos anda.

Ia mungkin mengambil masa 4-5 minggu atau lebih sebelum anda berasa manfaat sepenuhnya daripada fluoxetine. Terus mengambil fluoxetine walaupun anda berasa sihat. Jangan berhenti mengambil fluoxetine tanpa berbincang dengan doktor anda. Jika anda tiba-tiba berhenti mengambil fluoxetine, anda mungkin mengalami gejala seperti perubahan mood, cepat marah, keresahan, pening, kebas atau kesemutan di tangan atau kaki, kebimbangan, kekeliruan, sakit kepala, keletihan, dan masalah untuk tidur atau tinggal tidur. Doktor anda mungkin akan mengurangkan dos secara beransur-ansur.

KEGUNAAN LAIN FLUOXETINE

Fluoxetine juga kadang-kadang digunakan untuk merawat ketagihan arak, perhatian defisit gangguan, gangguan personaliti pinggiran, gangguan tidur, sakit kepala, penyakit mental, gangguan tekanan selepas trauma, sindrom Tourette, obesiti, masalah seksual, dan fobia.Berbincang dengan doktor anda mengenai risiko yang mungkin menggunakan ubat ini untuk keadaan anda.

Ubat ini boleh ditetapkan untuk kegunaan lain; bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

APA LANGKAH BERJAGA-JAGA YANG PERLU SAYA IKUTI?

SEBELUM MENGAMBIL FLUOXETINE,

 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada fluoxetine atau mana-mana ubat-ubatan lain.
 • beritahu doktor anda jika anda mengambil pimozide (Orap), thioridazine atau monoamine oxidase (MAO) inhibitor seperti isocarboxazid (Marplan), phenelzine (Nardil), selegiline (Eldepryl, Emsam, Zelapar), dan tranylcypromine (Parnate), atau jika anda telah berhenti mengambil perencat monoamine oxidase dalam tempoh 2 minggu yang lalu. Doktor anda mungkin akan memberitahu anda bahawa anda tidak perlu mengambil fluoxetine. Jika anda berhenti mengambil fluoxetine, anda perlu menunggu sekurang-kurangnya 5 minggu sebelum anda mula mengambil thioridazine atau perencat monoamine oxidase.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi yang lain preskripsi dan nonprescription ubat-ubatan dan vitamin yang anda mengambil atau bercadang untuk mengambil anda. Pastikan anda menyebut mana-mana yang berikut: alprazolam (Xanax); anticoagulants ( ‘pencair darah’) seperti warfarin (Coumadin); antidepresan (lif mood) seperti amitriptyline (Elavil), amoxapine (Asendin), clomipramine (Anafranil), desipramine (Norpramin), doxepin, imipramine (Tofranil), nortriptyline (Aventyl, Pamelor), protriptyline (Vivactil), dan trimipramine (Surmontil ); aspirin dan ubat-ubatan anti-radang bukan steroid (NSAIDs) seperti ibuprofen (Advil, Motrin) dan naproxen (Aleve, Naprosyn); clopidogrel (Plavix), clopidogrel (Plavix), diazepam (Valium);digoxin (Lanoxin); diuretik ( ‘pil air’); linezolid; Flecainide (Tambocor); insulin atau ubat-ubatan lisan untuk diabetes; litium (Eskalith, Lithobid); ubat untuk kebimbangan dan penyakit Parkinson; metilena biru; ubat untuk penyakit mental seperti clozapine (Clozaril) dan haloperidol (Haldol); ubat untuk sakit kepala migrain seperti almotriptan (Axert), Eletriptan (Relpax), frovatriptan (Frova), naratriptan (Amerge), rizatriptan (Maxalt), sumatriptan (Imitrex), dan zolmitriptan (Zomig); ubat untuk sawan seperti carbamazepine (Tegretol) dan phenytoin (Dilantin); sedatif; sibutramine (Meridia); pil tidur; tramadol (Ultram); penenang; dan vinblastine (Velban). Doktor anda mungkin perlu menukar dos ubat anda atau memantau anda berhati-hati untuk kesan sampingan.
 • beritahu doktor anda apa makanan tambahan pemakanan dan produk herba yang anda ambil, terutamanya produk yang mengandungi Wort atau tryptophan St. John.
 • beritahu doktor anda jika anda sedang dirawat dengan terapi kejutan elektrik (prosedur di mana kejutan elektrik kecil diberikan kepada otak untuk merawat penyakit mental tertentu), jika anda baru-baru ini mengalami serangan jantung dan jika anda mempunyai atau pernah mempunyai kencing manis, sawan, atau hati atau penyakit jantung.
 • beritahu doktor anda jika anda hamil, terutamanya jika anda adalah dalam beberapa bulan terakhir kehamilan anda, atau jika anda merancang untuk hamil atau sedang menyusukan bayi. Jika anda hamil semasa mengambil fluoxetine, hubungi doktor anda. Fluoxetine boleh menyebabkan masalah pada bayi baru lahir berikut penghantaran jika ia diambil pada bulan-bulan terakhir kehamilan.
 • berbincang dengan doktor anda mengenai risiko dan faedah mengambil fluoxetine pada setiap hari jika anda adalah 65 tahun atau lebih tua. Orang dewasa tidak boleh biasanya mengambil fluoxetine pada setiap hari kerana ia tidak selamat seperti ubat-ubatan lain yang boleh digunakan untuk merawat keadaan yang sama.
 • anda perlu tahu bahawa fluoxetine boleh membuat anda mengantuk. Jangan memandu kereta atau mengendalikan mesin sehingga anda tahu bagaimana ubat ini memberi kesan kepada anda.
 • ingat alkohol yang dapat menambah rasa mengantuk yang disebabkan oleh ubat ini.
 • anda perlu tahu bahawa fluoxetine boleh menyebabkan glaukoma sudut penutupan (keadaan di mana bendalir adalah tiba-tiba disekat dan tidak dapat mengalir keluar dari mata yang menyebabkan peningkatan yang cepat, berat tekanan mata yang boleh membawa kepada kehilangan penglihatan). Berbincang dengan doktor anda tentang mempunyai pemeriksaan mata sebelum anda mula mengambil ubat ini. Jika anda mempunyai loya, sakit mata, perubahan dalam penglihatan, seperti melihat cincin berwarna sekitar lampu, dan bengkak atau kemerahan di dalam atau di sekeliling mata, hubungi doktor anda atau mendapatkan rawatan perubatan kecemasan segera.

APAKAH YANG PERLU SAYA LAKUKAN SEKIRANYA SAYA TERLUPA SATU DOS?

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda ingat. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan terus jadual dos biasa anda. Jangan ambil dos berganda untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab.

APA KESAN SAMPINGAN YANG BOLEH MENYEBABKAN UBAT INI?

FLUOXETINE BOLEH MENYEBABKAN KESAN SAMPINGAN.BERITAHU DOKTOR ANDA JIKA MANA-MANA GEJALA-GEJALA INI ADALAH TERUK ATAU TIDAK HILANG:

 • gemuruh
 • loya
 • mulut kering
 • sakit tekak
 • mengantuk
 • kelemahan
 • gegaran yang tidak terkawal sebahagian daripada badan
 • hilang selera makan
 • pengurangan berat
 • perubahan dalam nafsu seks atau keupayaan
 • peluh berlebihan

BEBERAPA KESAN SAMPINGAN BOLEH MENJADI SERIUS.JIKA ANDA MENGALAMI MANA-MANA GEJALA BERIKUT ATAU YANG DISENARAIKAN DI AMARAN ATAU LANGKAH KHAS SEKSYEN PENTING, HUBUNGI DOKTOR ANDA DENGAN SEGERA:

 • ruam
 • gatal-gatal
 • demam
 • sakit sendi
 • bengkak pada muka, tekak, lidah, bibir, mata, tangan, kaki, pergelangan kaki, atau kaki yang lebih rendah
 • kesukaran bernafas atau menelan
 • demam, berpeluh, kekeliruan, denyutan jantung yang cepat atau tidak teratur, dan kekejangan otot yang teruk
 • melihat perkara-perkara atau suara yang tidak wujud pendengaran (berkhayal)
 • sawan

Fluoxetine boleh menyebabkan kesan sampingan yang lain. Hubungi doktor anda jika anda mempunyai apa-apa masalah yang luar biasa semasa mengambil ubat ini.

Jika anda mengalami kesan sampingan yang serius, anda atau doktor anda boleh menghantar laporan kepada Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) MedWatch Adverse Event Reporting program online (http://www.fda.gov/Safety/MedWatch) atau melalui telefon ( 1-800-332-1088).

APAKAH YANG PERLU SAYA TAHU MENGENAI PENYIMPANAN DAN PELUPUSAN UBAT INI?

Simpan ubat ini di dalam bekas ia datang dalam, tertutup rapat, dan keluar dari jangkauan kanak-kanak. Simpan pada suhu bilik dan jauh daripada haba yang berlebihan dan kelembapan (tidak di bilik mandi). Buang mana-mana ubat yang telah lama atau tidak diperlukan lagi. Berbincang dengan ahli farmasi anda mengenai cara yang betul untuk ubat anda.

DALAM KES KECEMASAN / BERLEBIHAN

Jika terlebih dos, menghubungi pusat kawalan racun tempatan anda di 1-800-222-1222. Jika mangsa telah runtuh atau tidak bernafas, memanggil perkhidmatan kecemasan tempatan pada 911.

GEJALA BERLEBIHAN BOLEH TERMASUK YANG BERIKUT:

 • kegoyangan
 • kekeliruan
 • tindakbalas
 • gemuruh
 • gegaran yang tidak terkawal sebahagian daripada badan
 • pening
 • pesat, tidak teratur, atau berdebar-debar denyutan jantung
 • melihat perkara-perkara atau suara yang tidak wujud pendengaran (berkhayal)
 • demam
 • pengsan
 • koma (kehilangan kesedaran untuk tempoh masa)

APAKAH MAKLUMAT LAIN YANG PERLU SAYA TAHU?

Simpan semua temu janji dengan doktor anda.

Jangan biarkan orang lain mengambil ubat anda. Tanya ahli farmasi anda apa-apa soalan yang anda mempunyai kira-kira mengisi semula preskripsi anda

Adalah penting untuk anda menyimpan senarai bertulis mengenai semua ubat-ubatan preskripsi dan nonprescription (over-the-counter) anda mengambil, serta mana-mana produk seperti vitamin, mineral, atau makanan tambahan yang lain. Anda harus membawa senarai ini dengan anda setiap kali anda melawat doktor atau jika anda dimasukkan ke hospital. Ia juga adalah maklumat penting untuk menjalankan dengan anda dalam kes kecemasan.

VIDEO FLUOXETINE

Mymedabc.com