FLUPENTIXOL

Mymedabc.com
Jenis ubat Satu ubat thioxanthene
Digunakan untuk Skizofrenia dan psikosis lain; kemurungan
Juga dipanggil Depixol® (untuk psychoses); Fluanxol® (untuk kemurungan)
Terdapat sebagai Tablet

Jenama flupentixol dipanggil Depixol® diberikan untuk melegakan gejala schizophreniaand masalah kesihatan mental sama lain yang mempengaruhi cara anda berfikir, merasa atau berkelakuan. Masalah ini dikenali sebagai psikosis. Anda boleh mendengar, melihat atau merasakan perkara yang tidak berada di sana, atau percaya perkara-perkara yang tidak benar, atau merasa luar biasa mencurigakan. Walaupun punca sebenar psychoses tidak diketahui, ia dianggap dikaitkan dengan baki diubah bahan kimia tertentu (neurotransmitter) dalam otak.Flupentixol berfungsi dengan mengubah keseimbangan bahan kimia ini. Mengambil tablet flupentixol akan membantu melegakan beberapa gejala-gejala anda, dan juga akan membantu untuk mengelakkan episod berulang.

Jenama flupentixol dipanggil Fluanxol® ditetapkan untuk orang-orang dengan kemurungan.Gejala-gejala kemurungan boleh termasuk mood rendah, tidur miskin, dan penumpuan yang lemah. Ini sering susut dengan mengambil antidepresan seperti flupentixol.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil flupentixol ia adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda hamil atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai masalah jantung atau penyakit saluran darah.
 • Jika anda mempunyai masalah hati, buah pinggang, tiroid, atau prostat.
 • Jika anda mempunyai masalah pernafasan.
 • Jika anda mempunyai mana-mana yang berikut: epilepsi, diabetes, penyakit Parkinson,glaukoma (tekanan dibesarkan di mata anda), atau myasthenia gravis (ini adalah suatu keadaan yang menyebabkan kelemahan otot).
 • Jika anda pernah mempunyai penyakit kuning (kekuningan kulit atau putih mata anda) atau gangguan darah.
 • Jika anda mempunyai tumor pada kelenjar adrenal anda, keadaan yang dipanggilphaeochromocytoma .
 • Jika anda mempunyai keadaan yang jarang berlaku yang diwarisi yang dipanggil porfiria .
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Jika anda mengambil atau menggunakan mana-mana ubat-ubatan lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Sebelum anda memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek anda. Ia akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenai jenama flupentixol yang anda telah ditetapkan. Ia juga akan menyediakan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada mengambil tablet.
 • dos anda bergantung kepada sebab anda telah ditetapkan flupentixol, jadi mengambil tablet tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. Sebagai panduan, tablet biasanya ditetapkan untuk diambil sekali atau dua kali sehari. Cuba untuk mendapatkan ke dalam tabiat mengambil dos anda pada masa yang sama setiap hari, kerana ini akan membantu anda untuk mengelakkan hilang apa-apa. Anda boleh mengambil tablet flupentixol sebelum atau selepas makan.
 • Walaupun flupentixol boleh membuat anda rasa mengantuk, ia juga boleh mempunyai kesan menyedarkan pada sesetengah orang. Oleh kerana itu, ia adalah lebih baik untuk mengambil dos anda di siang hari sebelum 04:00, dan bukannya pada waktu petang.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat melainkan jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, di mana meninggalkan dos yang terlepas. Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlepas.
 • Temu janji doktor anda supaya kemajuan anda boleh disemak. Anda mungkin perlu untuk mempunyai beberapa ujian dari semasa ke semasa.
 • Jika anda telah ditetapkan flupentixol bagi skizofrenia, rawatan biasanya jangka panjang. Terus mengambil pil sehingga doktor anda memberitahu anda sebaliknya. Menghentikan rawatan tiba-tiba boleh menyebabkan masalah dan doktor anda mungkin akan mahu anda untuk mengurangkan dos secara beransur-ansur jika perubahan dalam rawatan anda menjadi perlu.
 • Jika anda telah ditetapkan flupentixol untuk kemurungan, anda mungkin merasa bahawa ia tidak bekerja untuk anda merta. Ia boleh mengambil masa beberapa hari selepas memulakan rawatan sebelum kesan yang bermula untuk membina, dan 2-4 minggu sebelum anda berasa manfaat sepenuhnya. Jangan berhenti mengambil pil selepas satu atau dua minggu, tersilap berfikir ia tidak membantu. Anda boleh mengharapkan bahawa kursus rawatan akan berlangsung selama beberapa bulan selepas gejala anda telah berkurangan. Ini perkara biasa dan membantu mencegah gejala daripada berulang.
 • Jika anda minum alkohol, tanya doktor anda untuk mendapatkan nasihat tentang minum semasa anda berada di flupentixol. Alkohol akan meningkatkan peluang bahawa anda mengalami kesan sampingan dan tidak mungkin akan disyorkan untuk anda.
 • fikiran untuk membunuh diri boleh dikaitkan dengan kemurungan dan ubat-ubatan yang digunakan untuk merawatnya. Anda mungkin sangat berisiko pemikiran itu awal dalam rawatan untuk kemurungan dan selepas apa-apa perubahan dos. Anda mesti memberitahu doktor anda dengan segera jika anda mempunyai apa-apa pemikiran merosakkan diri sendiri.
 • Jika anda mempunyai diabetes memeriksa tahap glukosa darah anda dengan kerap, kerana flupentixol boleh menjejaskan tahap gula dalam darah anda.
 • Flupentixol boleh menyebabkan kulit anda menjadi lebih sensitif kepada cahaya matahari daripada biasa. Gunakan pelindung matahari yang melindungi daripada cahaya UVA dan mempunyai faktor perlindungan matahari (SPF) sekurang-kurangnya 15, terutamanya dalam cahaya matahari yang kuat atau sehingga anda tahu bagaimana kulit anda bertindak balas.Jangan gunakan kerusi untuk berjemur.
 • Jika anda menghadapi pembedahan, beritahu orang yang menjalankan rawatan yang ubat yang anda ambil. Ini penting kerana flupentixol boleh mengganggu anestetik yang anda terima.
 • Jika anda membeli atau mengambil sebarang ubat-ubatan ‘over-the-counter’, periksa dengan ahli farmasi bahawa ia adalah sesuai untuk mengambil dengan flupentixol.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan flupentixol. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

F lupentixol kesan sampingan Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Rasa pening atau mengantuk, penglihatan kabur, perlahan masa tindak balas Jika ini berlaku, jangan memandu atau menggunakan alat-alat atau mesin. Jangan minum alkohol
Sakit kepala Tanya doktor atau ahli farmasi anda untuk mengesyorkan ubat penahan sakit yang sesuai
Mulut kering Cuba gula-gula getah atau gula-gula-gula gula-percuma
Rasa pergerakan otot goyah atau resah, luar biasa atau tidak terkawal Bercakap dengan doktor anda secepat mungkin tentang mana-mana.rawatan anda mungkin perlu menyesuaikan
Perubahan dalam berat badan, sukar tidur, perubahan mood, mengurangkan nafsu seks, rasa sakit, pembesaran payudara, pengeluaran susu ibu, masalah haid, degupan jantung yang pantas, sembelit atau cirit-birit, kesukaran membuang air kecil Bincangkan dengan doktor anda jika ada menjadi menyusahkan

Penting : Jika anda mengalami gejala-gejala seperti kekejangan otot, suhu yang amat tinggi, rasa keliru, denyutan jantung yang cepat dan berpeluh, anda perlu menghubungi doktor anda dengan segera. Ini boleh menjadi tanda-tanda keadaan yang jarang berlaku tetapi serius yang dikenali sebagai sindrom malignan neuroleptik.

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO FLUPENTIXOL

Mymedabc.com