FLUPHENAZINE

Mymedabc.com

APA FLUPHENAZINE?

Fluphenazine adalah ubat anti-psikotik dalam kumpulan ubat yang dipanggil phenothiazines (feen-oh-THYE-a-zeens). Ia berfungsi dengan menukar tindakan bahan kimia dalam otak anda.

Fluphenazine digunakan untuk merawat gangguan psikotik seperti skizofrenia.

Fluphenazine juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Anda tidak perlu menggunakan fluphenazine jika anda mempunyai penyakit hati, kerosakan otak, tulang sum-sum kemurungan, gangguan sel darah, atau jika anda juga menggunakan sejumlah besar alkohol atau ubat-ubatan yang membuat anda mengantuk.

Fluphenazine tidak diluluskan untuk digunakan dalam keadaan psikotik yang berkaitan dengan demensia. Fluphenazine boleh meningkatkan risiko kematian di kalangan orang dewasa yang lebih tua dengan keadaan yang berkaitan demensia.

Anda tidak perlu menggunakan ubat ini jika anda ada alahan kepada fluphenazine atau phenothiazines lain (chlorpromazine, perphenazine, prochlorperazine, promethazine, thioridazine, trifluoperazine), atau jika anda mempunyai:

 • penyakit hati;
 • kerosakan otak;
 • gangguan sel darah (seperti platelet rendah atau bilangan sel darah merah atau putih rendah);
 • jika anda minum dalam jumlah yang besar alkohol; atau
 • jika anda juga mengambil ubat-ubatan yang membuat anda mengantuk.

Fluphenazine tidak diluluskan untuk digunakan dalam keadaan psikotik yang berkaitan dengan demensia. Fluphenazine boleh meningkatkan risiko kematian di kalangan orang dewasa yang lebih tua dengan keadaan yang berkaitan demensia.

Untuk memastikan fluphenazine adalah selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

 • penyakit jantung atau tekanan darah tinggi;
 • penindasan sumsum tulang;
 • tumor otak;
 • hati atau penyakit buah pinggang;
 • asma yang teruk, emphysema, atau masalah pernafasan yang lain;
 • sejarah kanser payudara;
 • glaukoma;
 • sawan atau epilepsi;
 • pheochromocytoma (tumor kelenjar adrenal);
 • diperbesarkan prostat atau membuang air kecil masalah;
 • Penyakit Parkinson; atau
 • jika anda pernah mempunyai kesan sampingan yang serius semasa menggunakan fluphenazine atau mana-mana phenothiazine lain.

Beritahu doktor anda jika anda akan terdedah kepada haba yang melampau atau sejuk, atau untuk racun serangga racun semasa anda mengambil fluphenazine.

Ia adalah tidak diketahui sama ada fluphenazine akan membahayakan bayi dalam kandungan.Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa menggunakan ubat ini.

Mengambil ubat-ubatan antipsychotic semasa 3 bulan terakhir kehamilan boleh menyebabkan masalah pada bayi, seperti gejala, masalah pernafasan, masalah makan, kecerewetan, gegaran, dan otot lemah atau kaku. Walau bagaimanapun, anda mungkin mempunyai gejala atau masalah-masalah lain jika anda berhenti mengambil ubat anda semasa mengandung. Jika anda hamil semasa mengambil fluphenazine, jangan berhenti mengambilnya tanpa nasihat doktor anda.

Ia adalah tidak diketahui sama ada fluphenazine melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Beritahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.

KESAN-KESAN SAMPINGAN FLUPHENAZINE

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Dos yang tinggi atau penggunaan jangka panjang fluphenazine boleh menyebabkan gangguan pergerakan yang serius yang mungkin tidak boleh balik. Tanda-tanda gangguan ini termasuk pergerakan yang tidak terkawal otot bibir, lidah, mata, muka, tangan, atau kaki. Semakin lama anda mengambil fluphenazine, semakin besar kemungkinan anda untuk membangunkan gangguan pergerakan yang serius. Risiko kesan sampingan ini adalah lebih tinggi di kalangan wanita dan orang dewasa yang lebih tua.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

 • bergerak-gerak atau pergerakan tidak terkawal anda mata, bibir, lidah, muka, tangan, atau kaki;
 • ketegangan di leher anda, sesak di tekak anda, pernafasan masalah atau menelan;
 • kelemahan secara tiba-tiba atau perasaan sakit, demam, menggigil, sakit tekak, gusi bengkak, sakit mulut menyakitkan, sakit apabila menelan, sakit kulit, gejala selsema, batuk, mudah lebam atau pendarahan;
 • perasaan kurang serius (seperti anda mungkin akan pengsan), kadar jantung perlahan, nadi lemah, pengsan, pernafasan perlahan;
 • penyitaan (sawan);
 • penglihatan kabur, sakit mata, melihat halos sekitar lampu;
 • air kencing berwarna gelap, najis tanah liat berwarna, jaundis (kekuningan kulit atau mata);
 • teruk sistem saraf reaksi-sangat sengit (tegar) otot, demam panas, berpeluh, kekeliruan, degupan jantung yang pantas atau tidak sekata, gegaran, rasa seperti anda mungkin akan pengsan; atau
 • teruk kulit reaksi-demam, sakit tekak, bengkak di muka atau lidah anda, membakar dalam mata, sakit kulit, diikuti dengan ruam kulit merah atau ungu yang spread (terutamanya di muka atau bahagian atas badan) dan sebab-sebab melepuh dan mengelupas.

Orang dewasa mungkin lebih cenderung untuk mempunyai kesan sampingan daripada ubat ini.

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

 • gegaran, perasaan resah, pergerakan otot yang tidak terkawal;
 • kekejangan pada otot-otot leher atau belakang anda;
 • masalah pertuturan; atau
 • refleks terlalu aktif.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

INTERAKSI FLUPHENAZINE

Ubat ini boleh mengganggu pemikiran atau tindak balas anda. Berhati-hati jika anda memandu atau melakukan apa-apa yang memerlukan anda berjaga-jaga.

Minum arak boleh meningkatkan kesan-kesan sampingan yang tertentu daripada fluphenazine.

Elakkan pendedahan kepada cahaya matahari atau penyamakan katil. Fluphenazine boleh membuat anda mudah terkena sunburn. Pakai pakaian perlindungan dan penggunaan pelindung matahari (SPF 30 atau lebih tinggi) apabila anda berada di luar.

Mengambil ubat ini dengan ubat-ubatan lain yang membuat anda mengantuk atau memperlahankan pernafasan anda boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya atau mengancam nyawa. Tanya doktor anda sebelum mengambil fluphenazine dengan pil tidur, ubat sakit narkotik, relaxer otot, atau ubat untuk kebimbangan, kemurungan, atau sawan.

ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan fluphenazine, termasuk preskripsi dan over-the-kaunter ubat-ubatan, vitamin, dan produk herba. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua ubat yang anda gunakan sekarang dan apa-apa ubat anda memulakan atau berhenti mengguna.

FLUPHENAZINE DOS

Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Doktor anda mungkin akan menukar dos anda untuk memastikan anda mendapat hasil yang terbaik. Jangan mengambil ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Mengukur ubat cecair dengan picagari dos yang diberikan, atau dengan dos-mengukur sudu khas atau cawan perubatan. Jika anda tidak mempunyai peranti dos-mengukur, tanya ahli farmasi anda untuk satu.

Fluphenazine penyelesaian penyelesaian pekat lisan perlu dicampur dengan sekurang-kurangnya 2 auns (1/4 cawan) cecair seperti susu, jus tomato, jus buah-buahan (tetapi tidak jus epal), atau minuman ringan yang tidak mengandungi kafein.

Semasa menggunakan fluphenazine, anda mungkin perlu ujian perubatan yang kerap untuk memeriksa buah pinggang dan fungsi hati.

Jika anda memerlukan pembedahan, beritahu pakar bedah sebelum masa yang anda gunakan fluphenazine. Anda mungkin perlu berhenti menggunakan ubat untuk jangka masa yang pendek.

Jangan berhenti menggunakan fluphenazine tiba-tiba selepas penggunaan jangka panjang, atau anda boleh mempunyai gejala yang tidak menyenangkan. Tanya doktor anda bagaimana untuk mengelakkan gejala apabila anda berhenti menggunakan fluphenazine.

Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan, haba, dan cahaya. Tidak membenarkan ubat cecair untuk membekukan.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan ambil dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

VIDEO FLUPHENAZINE

Mymedabc.com