FOLLITROPIN BETA

Mymedabc.com

Follitropin beta adalah versi sintetik hormon semula jadi sex dipanggil folikel merangsang hormon (FSH). Ia digunakan dalam rawatan kemandulan.

APAKAH FOLLITROPIN BETA DIGUNAKAN UNTUK?

 • Merangsang pengeluaran telur pada wanita menjalani rawatan untuk infertilitycaused oleh masalah dengan ovulasi.
 • Merangsang pengeluaran telur pada wanita telah membantu rawatan pembiakan seperti persenyawaan in-vitro (IVF).
 • Kemandulan pada lelaki yang disebabkan oleh paras hormon rendah yang mengakibatkan jumlah sperma yang rendah.

BAGAIMANAKAH FOLLITROPIN BETA BERFUNGSI?

Puregon suntikan mengandungi beta bahan follitropin aktif, yang merupakan versi sintetik hormon semula jadi sex dipanggil folikel merangsang hormon (FSH). Ia digunakan dalam rawatan kemandulan.

FSH langsung memberi kesan kepada ovari di kalangan wanita dan buah zakar pada lelaki.

Dalam ovari pada wanita, FSH meningkatkan bilangan folikel berkembang dan merangsang perkembangan mereka. Di dalam folikel adalah telur membangun. FSH juga meningkatkan pengeluaran estrogen, dan di bawah pengaruh hormon ini, folikel terbesar terus berkembang.Follitropin beta mempunyai kesan yang sama seperti hormon semula jadi.

Ubat ini digunakan untuk merangsang perkembangan folikel dan telur pada wanita yang menghadapi masalah hamil kerana masalah dengan ovulasi. Ia digunakan untuk wanita yang telah mencuba rawatan dengan clomifene, contohnya Clomid, apabila ini tidak berjaya. Apabila folikel telah membangunkan sewajarnya, perubatan lain yang dipanggil manusia korionik gonadotrofin (HCG), contohnya Choragon, diberikan. Ini menyebabkan ovulasi berlaku.

Ubat ini juga boleh digunakan untuk merangsang beberapa folikel dan telur untuk membangunkan dalam wanita yang telah membantu rawatan konsep seperti persenyawaan in-vitro (IVF). Telur-telur dituai dan disenyawakan di dalam tabung uji dan embrio yang terhasil kemudian ditanam dalam rahim.

Pada lelaki, FSH terlibat dalam pengeluaran dan pembangunan sperma dalam buah zakar. Ubat ini digunakan untuk meningkatkan pengeluaran sperma pada lelaki yang mempunyai bilangan sperma yang rendah akibat tahap hormon yang rendah. Ia juga digunakan dalam kombinasi dengan korionik gonadotrofin HCG, yang meningkatkan pengeluaran testosteron dalam buah zakar dan membantu FSH untuk bekerja.

Rawatan dengan Puregon dimulakan di bawah pengawasan pakar terlatih dalam rawatan masalah kesuburan. suntikan ini ditadbir sama ada di bawah kulit (subcutaneously) atau ke dalam otot (intramuscularly). Jika anda akan untuk mentadbir suntikan diri anda, doktor anda akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk menyuntik mereka di bawah kulit.

AMARAN!

 • Sebelum rawatan dimulakan doktor anda akan ingin menyemak fungsi kelenjar adrenal dan kelenjar tiroid, dan anda tidak mempunyai tumor pituitari atau kelenjar hipotalamus dalam otak, atau lebih tinggi daripada tahap darah normal daripada hormon prolaktin dipanggil, semua yang boleh menjejaskan kesuburan.
 • Pada wanita, sebelum rawatan dimulakan doktor anda akan perlu untuk memeriksa fungsi ovari menggunakan ultrasoundand ujian darah untuk mengukur tahap estrogen anda. Semasa rawatan, ujian ini, dan juga ujian untuk mengukur tahap estrogen dalam air kencing anda, perlu dijalankan secara berkala sehingga folikel berkembang.
 • Ubat ini boleh menyebabkan lebih-rangsangan ovari yang boleh membahayakan (sindrom hyperstimulation ovari atau OHSS). Atas sebab ini, Follitropin beta adalah penting untuk memberitahu doktor anda dengan segera jika anda mengalami sakit atau bengkak abdomen, berat badan, sukar bernafas, dahaga meningkat, menurun pengeluaran air kencing, loya, muntah-muntah dan cirit-birit semasa rawatan.
 • Jika semasa rawatan ujian darah atau air kencing anda menunjukkan tahap estrogen yang tinggi, atau jika imbasan ultrasound menunjukkan pembangunan berlebihan folikel dalam ovari, ini menunjukkan bahawa ovari boleh overstimulated, yang boleh membawa kepada OHSS. Rawatan dengan ubat ini perlu dihentikan serta merta dan anda tidak perlu melakukan hubungan seks, atau menggunakan kontrasepsi halangan untuk sekurang-kurangnya empat hari.
 • Jika rawatan ini tidak menyebabkan kehamilan, terdapat risiko beberapa yang anda harus sedar. Anda perlu membincangkannya dengan doktor anda sebelum memulakan rawatan.Kehamilan selepas rawatan dengan Puregon adalah lebih cenderung untuk menyebabkan kehamilan berganda (kembar dua atau lebih) daripada jika anda telah mengandung secara semula jadi. Ini membawa peningkatan risiko masalah untuk ibu semasa mengandung, dan pada atau sekitar masa kelahiran. Terdapat risiko yang lebih besar keguguran atau pengguguran di kalangan wanita menjalani rawatan kesuburan daripada dalam populasi umum. Mungkin juga terdapat risiko yang lebih tinggi sedikit daripada bayi anda dilahirkan dengan kecacatan fizikal. Terdapat risiko yang lebih tinggi sedikit daripada kehamilan ektopik (di mana implan telur disenyawakan di luar rahim) selepas rawatan IVF daripada dalam populasi umum.

GUNAKAN DENGAN BERHATI-HATI

 • Wanita dengan sindrom ovari polisistik (PCOS).
 • Wanita pada risiko pembekuan darah di dalam saluran darah (thromboembolism, contohnya trombosis vena atau embolisme pulmonari), sebagai contoh, disebabkan sejarah peribadi atau keluarga, atau obesiti yang teruk.
 • gangguan darah keturunan dipanggil Porphyria.
 • Orang alah kepada streptomycin antibiotik atau neomycin.

TIDAK BOLEH DIGUNAKAN DALAM

 • Lelaki dan wanita dengan tumor pituitari atau kelenjar hipotalamus dalam otak.
 • Lelaki dengan prostat atau kanser buah zakar.
 • Wanita dengan payudara, rahim atau kanser ovari.
 • Wanita dengan pendarahan faraj sebab yang tidak diketahui.
 • Wanita dengan sista ovari atau ovari dibesarkan, bukan kerana sindrom ovari topolycystic (PCOS).
 • Wanita yang ovari tidak berfungsi dengan baik.
 • Wanita dengan tiub fallopio tersumbat, kecuali mempunyai IVF.
 • Wanita yang mempunyai kecacatan fizikal organ-organ pembiakan (rahim, tiub fallopio, ovari dan / atau serviks).
 • Wanita yang telah mempunyai menopaus orhysterectomy pra-matang.
 • Wanita yang mempunyai fibroid rahim yang boleh menyebabkan masalah dengan kehamilan.
 • Lelaki yang buah zakar tidak berfungsi dengan baik.

Ubat ini tidak boleh digunakan jika anda alah kepada satu atau mana-mana bahan-bahan. Sila maklumkan kepada doktor atau ahli farmasi anda jika anda pernah mengalami apa-apa alahan.

Jika anda rasa anda telah mengalami reaksi alahan, berhenti menggunakan ubat ini dan beritahu doktor atau ahli farmasi anda dengan segera.

KEHAMILAN DAN PENYUSUAN

Ubat-ubat tertentu tidak boleh digunakan semasa mengandung atau menyusukan bayi. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan lain boleh digunakan dengan selamat semasa hamil atau menyusukan bayi memberikan manfaat kepada ibu melebihi risiko kepada bayi dalam kandungan.Sentiasa beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil, sebelum menggunakan ubat-ubatan.

 • Ubat ini tidak boleh digunakan pada wanita yang sedang hamil atau menyusukan bayi.Dapatkan nasihat perubatan lanjut daripada doktor anda.

KESAN SAMPINGAN

Ubat-ubatan dan kesan sampingan mereka mungkin boleh menjejaskan individu dengan cara yang berbeza. Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang diketahui berkaitan dengan ubat ini.Hanya kerana kesan sampingan yang dinyatakan di sini tidak bermakna bahawa semua orang yang menggunakan ubat ini akan mengalami itu atau apa-apa kesan sampingan.

 • Sakit, lebam, gatal-gatal dan keradangan di tempat suntikan di kalangan lelaki dan wanita.
 • reaksi alergi kulit, seperti kemerahan, ruam, gatal-gatal (urticaria) dan gatal-gatal pada lelaki dan wanita.
 • Sakit kepala di kalangan wanita.
 • Mual pada wanita.
 • sakit pelvis di kalangan wanita.
 • Sakit perut dan kembung perut di kalangan wanita.
 • Pembesaran ovari di kalangan wanita.
 • Lebih-rangsangan ovari pada wanita (sindrom hyperstimulation ovari), menyebabkan pengeluaran telur (lihat bahagian amaran di atas).
 • Payu dara, sakit dan pembesaran di kalangan wanita.
 • pembentukan darah beku dalam vena (thromboembolism), biasanya kaki (trombosis vena) di kalangan wanita.
 • pembesaran payudara di kalangan lelaki.
 • Jerawat pada lelaki.

Kesan-kesan sampingan yang disenaraikan di atas mungkin tidak merangkumi semua kesan-kesan sampingan yang dilaporkan oleh pengilang ubat ini.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai apa-apa risiko lain yang mungkin berkaitan dengan ubat ini, sila baca maklumat yang diberikan dengan ubat atau berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi.

BAGAIMANA UBAT INI BOLEH MEMBERI KESAN KEPADA UBAT-UBATAN LAIN?

Anda perlu memberitahu doktor atau ahli farmasi apa ubat anda sudah mengambil, termasuk yang dibeli tanpa preskripsi dan ubat-ubatan herba, sebelum anda memulakan rawatan dengan ubat ini anda. Begitu juga, semak dengan doktor atau ahli farmasi sebelum mengambil sebarang ubat baru semasa menjalani rawatan dengan yang satu ini, untuk memastikan bahawa gabungan itu selamat.

Jika ubat ini digunakan dalam kombinasi dengan ubat-ubatan lain yang merangsang ovulasi, contohnya clomifene, mungkin ada peningkatan risiko rangsangan lebih-ovari.

UBAT-UBATAN LAIN YANG MENGANDUNGI BAHAN AKTIF YANG SAMA

Terdapat kini belum ada ubat lain yang boleh didapati di UK yang mengandungi beta follitropin kerana hanya bahan aktif.

VIDEO FOLLITROPIN BETA

Mymedabc.com