FONDAPARINUX

Mymedabc.com

APAKAH MAKLUMAT YANG PALING PENTING YANG PERLU SAYA TAHU TENTANG FONDAPARINUX?

Anda tidak perlu menggunakan ubat ini jika anda mempunyai pendarahan aktif atau tidak terkawal, penyakit buah pinggang yang teruk, jangkitan pada selaput jantung anda, atau tahap yang rendah platelet dalam darah anda didapati positif antibodi tertentu.

Fondaparinux boleh menyebabkan darah beku yang sangat serius di sekitar tulang belakang anda jika anda menjalani ujian saraf tunjang atau menerima bius tulang belakang (epidural), terutamanya jika anda mempunyai kecacatan tulang belakang genetik, sejarah pembedahan tulang belakang atau berulang paip tulang belakang, jika anda mempunyai tulang belakang yang kateter di tempat (atau ia telah baru-baru ini dikeluarkan), atau jika anda juga menggunakan ubat-ubatan lain yang boleh mempengaruhi pembekuan darah, termasuk pencair darah atau NSAID (ibuprofen, Advil, Aleve, dan lain-lain). Ini jenis darah beku yang boleh membawa kepada jangka panjang atau lumpuh kekal.

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda saraf tunjang darah beku seperti sakit belakang, kebas atau kelemahan otot di dalam badan anda yang lebih rendah, atau kehilangan pundi kencing atau usus kawalan.

APAKAH FONDAPARINUX?

Fondaparinux adalah antikoagulan yang membantu mencegah pembentukan darah beku.

Fondaparinux digunakan untuk mencegah sejenis darah beku yang dikenali sebagai trombosis vena dalam (DVT), yang boleh membawa kepada darah beku dalam paru-paru (embolisme pulmonari). DVT A boleh berlaku selepas beberapa jenis pembedahan.

Fondaparinux juga digunakan bersama-sama dengan warfarin (Coumadin) untuk merawat DVT, termasuk embolisme pulmonari.

Fondaparinux juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

APAKAH YANG PERLU SAYA BINCANGKAN DENGAN KESIHATAN SAYA SEBELUM MENGGUNAKAN FONDAPARINUX?

Anda tidak perlu menggunakan ubat ini jika anda pernah mempunyai reaksi alahan yang teruk kepada fondaparinux, atau jika anda mempunyai:

 • pendarahan aktif atau tidak terkawal;
 • penyakit buah pinggang yang teruk;
 • alahan kepada heparin, atau produk daging babi;
 • jangkitan pada selaput jantung anda (juga dipanggil endokarditis bakteria); atau
 • tahap yang rendah platelet dalam darah anda didapati positif antibodi tertentu semasa menggunakan fondaparinux.

Anda tidak perlu menggunakan fondaparinux untuk mengelakkan pembekuan darah selepas pembedahan jika anda mempunyai berat kurang daripada 110 paun (50 kilogram).

Fondaparinux boleh menyebabkan anda berdarah dengan lebih mudah, terutamanya jika anda mempunyai:

 • gangguan pendarahan yang diwarisi atau disebabkan oleh penyakit;
 • strok pendarahan;
 • masalah mata akibat diabetes;
 • tekanan darah tinggi yang tidak terkawal;
 • perut atau pendarahan usus atau ulser;
 • otak baru-baru ini, tulang belakang, atau pembedahan mata;
 • penyakit buah pinggang (terutamanya jika anda seorang dewasa yang lebih tua); atau
 • jika anda mengambil salisilat yang (aspirin, salisilat choline, diflunisal, magnesium salisilat, salsalate, dan lain-lain).

Fondaparinux boleh menyebabkan darah beku yang sangat serius di sekitar tulang belakang anda jika anda menjalani ujian saraf tunjang atau menerima bius tulang belakang (epidural). Ini jenis darah beku boleh menyebabkan lumpuh jangka panjang, dan mungkin lebih cenderung untuk berlaku jika:

 • anda mempunyai kecacatan tulang belakang genetik;
 • anda mempunyai satu kateter tulang belakang di tempat atau jika kateter telah baru-baru ini dikeluarkan;
 • anda mempunyai sejarah pembedahan tulang belakang atau berulang paip tulang belakang;
 • anda baru mempunyai ujian saraf tunjang atau bius epidural;
 • anda mengambil NSAID (ubat anti-radang nonsteroidal) -ibuprofen (Advil, Motrin), naproxen (Aleve), diclofenac, indomethacin, meloxicam, dan lain-lain; atau
 • anda menggunakan ubat-ubatan lain untuk merawat atau mencegah darah beku.

kategori FDA kehamilan B. Fondaparinux dijangka tidak akan membahayakan bayi dalam kandungan. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa rawatan.

Ia adalah tidak diketahui sama ada fondaparinux melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Beritahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.

BAGAIMANA SAYA PERLU MENGGUNAKAN FONDAPARINUX?

Fondaparinux biasanya diberikan setiap hari sehingga keadaan pendarahan anda bertambah baik.Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Jangan gunakan ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Fondaparinux disuntik di bawah kulit. Anda boleh ditunjukkan bagaimana untuk menggunakan suntikan di rumah. Jangan menyuntik diri ubat ini jika anda tidak memahami sepenuhnya bagaimana untuk memberi suntikan dan betul melupuskan jarum digunakan dan picagari.

Anda perlu duduk atau berbaring semasa suntikan. Jangan menyuntik fondaparinux ke dalam otot atau urat.

Sediakan dos dalam picagari hanya apabila anda sudah bersedia untuk memberi diri suntikan.Jangan gunakan fondaparinux jika ia telah berubah warna atau mempunyai zarah di dalamnya. Panggil ahli farmasi anda untuk ubat baru.

Gunakan tempat yang berbeza pada perut anda setiap kali anda memberi suntikan. pembekal penjagaan anda akan menunjukkan kepada anda tempat-tempat terbaik untuk badan anda untuk menyuntik ubat. Jangan menyuntik ke dalam tempat yang sama dua kali berturut-turut.

Gunakan jarum pakai buang hanya sekali. Ikut mana-mana negeri atau tempatan undang-undang mengenai membuang jarum digunakan dan picagari. Gunakan tusukan-bukti “sharps” bekas pelupusan (Rujuk ahli farmasi anda di mana untuk mendapatkan satu dan bagaimana untuk membuang ia jauh). Bekas ini daripada capaian kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Beritahu mana-mana doktor yang merawat anda bahawa anda menggunakan fondaparinux. Jika anda memerlukan pembedahan atau rawatan gigi, beritahu pakar bedah atau doktor gigi lebih awal daripada masa yang anda gunakan ubat ini.

Semasa menggunakan fondaparinux, darah anda dan (buang air besar) najis anda mungkin perlu diuji kerap. saraf dan otot Fungsi anda juga mungkin perlu diuji.

Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba. Tidak membekukan.

APA YANG AKAN BERLAKU SEKIRANYA SAYA TERTINGGAL SATU DOS?

Gunakan dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan menggunakan ubat lebih daripada yang diarahkan oleh doktor.

APAKAH YANG AKAN BERLAKU JIKA SAYA BERLEBIHAN?

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222. Berlebihan boleh menyebabkan pendarahan berlebihan.

APA YANG PERLU SAYA ELAKKAN SEMASA MENGGUNAKAN FONDAPARINUX?

Elakkan aktiviti yang boleh meningkatkan risiko pendarahan atau kecederaan. Berhati-hati tambahan untuk mencegah pendarahan semasa bercukur atau memberus gigi anda.

APAKAH KESAN-KESAN SAMPINGAN YANG MUNGKIN FONDAPARINUX?

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; kesukaran bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Juga mendapatkan rawatan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda darah beku tulang belakang : sakit belakang, kebas atau kelemahan otot di dalam badan anda yang lebih rendah, atau kehilangan pundi kencing atau usus kawalan.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

 • pendarahan yang luar biasa (hidung, mulut, faraj, atau rektum), pendarahan dari luka atau suntikan jarum, sebarang pendarahan yang tidak akan berhenti;
 • mudah lebam, bintik sesuatu yg kecil ungu atau merah di bawah kulit anda;
 • kulit pucat, rasa masalah pitam atau sesak nafas, kadar jantung yang cepat, menumpukan perhatian;
 • najis hitam atau berdarah, batuk darah atau muntah yang kelihatan seperti serbuk kopi;
 • kelemahan secara tiba-tiba, sakit kepala yang teruk, kekeliruan, atau masalah dengan pertuturan, penglihatan, atau kira-kira; atau
 • kalium rendah (kekeliruan, kadar jantung yang tidak sekata, dahaga yang melampau, kerap buang air kecil, ketidakselesaan kaki, perasaan tempang).

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

 • masalah tidur (insomnia);
 • ruam kulit yang sederhana;
 • pening; atau
 • pendarahan kecil, ruam, gatal-gatal atau di mana ubat yang disuntik.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

APAKAH UBAT-UBATAN LAIN YANG AKAN MENJEJASKAN FONDAPARINUX?

Beritahu doktor mengenai semua ubat yang anda gunakan, dan mereka yang anda memulakan atau berhenti menggunakan semasa rawatan anda dengan fondaparinux, ubat-ubatan terutamanya lain yang digunakan untuk merawat atau mencegah darah beku, seperti:

 • abciximab, clopidogrel, dipyridamole, eptifibatide, ticlopidine, tirofiban;
 • alteplase, reteplase, tenecteplase, urokinase;
 • apixaban, Argatroban, bivalirudin, dabigatran, desirudin, lepirudin, rivaroxaban; atau
 • dalteparin, enoxaparin, heparin, tinzaparin.

Senarai ini tidak lengkap. ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan fondaparinux, termasuk preskripsi dan over-the-kaunter ubat-ubatan, vitamin, dan produk herba. Tidak semua interaksi mungkin disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

DI MANA SAYA BOLEH MENDAPATKAN MAKLUMAT LANJUT?

Doktor atau ahli farmasi boleh memberikan lebih banyak maklumat mengenai fondaparinux.

Mymedabc.com