FOSFOMYCIN

Mymedabc.com

APA FOSFOMYCIN?

Fosfomycin adalah antibiotik yang melawan jangkitan yang disebabkan oleh bakteria.

Fosfomycin digunakan untuk merawat jangkitan pundi kencing.

Fosfomycin juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Ikut semua arahan pada label ubat anda dan pakej. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua keadaan anda perubatan, alahan, dan semua ubat yang anda gunakan.

Anda tidak perlu menggunakan fosfomycin jika anda alah kepadanya.

kategori FDA kehamilan B. fosfomycin dijangka tidak akan membahayakan bayi dalam kandungan.Beritahu doktor anda jika anda hamil.

Ia adalah tidak diketahui sama ada fosfomycin melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Anda tidak boleh menyusukan anak semasa menggunakan ubat ini.

Fosfomycin tidak sepatutnya diberikan kepada kanak-kanak yang berumur kurang daripada 12 tahun.

Jangan kongsi ubat anda dengan orang lain, walaupun mereka mempunyai simptom yang sama yang anda ada.

KESAN-KESAN SAMPINGAN FOSFOMYCIN

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

  • cirit-birit yang berair atau berdarah; atau
  • gejala kencing baru atau semakin teruk (terbakar, sakit semasa kencing).

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

  • loya, sakit perut, cirit-birit ringan;
  • sakit kepala, pening;
  • kelemahan;
  • sakit tekak, hidung berair;
  • sakit belakang; atau
  • gatal-gatal faraj atau pelepasan.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

FOSFOMYCIN INTERAKSI

ubat-ubatan antibiotik boleh menyebabkan cirit-birit, yang boleh menjadi tanda jangkitan baru.Jika anda mempunyai cirit-birit yang berair atau berdarah, berhenti mengambil fosfomycin dan hubungi doktor anda. Jangan gunakan ubat anti-cirit-birit melainkan jika doktor anda memberitahu anda.

ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan fosfomycin, termasuk preskripsi dan over-the-kaunter ubat-ubatan, vitamin, dan produk herba. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua ubat yang anda gunakan sekarang dan apa-apa ubat anda memulakan atau berhenti mengguna.

FOSFOMYCIN DOS

Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Jangan mengambil ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Fosfomycin biasanya diberikan dalam hanya satu dos. Jangan mengambil lebih daripada dos tunggal melainkan jika doktor anda memberitahu anda.

Anda boleh mengambil fosfomycin dengan atau tanpa makanan.

Fosfomycin adalah ubat serbuk yang perlu dicampur dengan air sebelum menggunakannya.Jangan mengambil serbuk kering tanpa menambah air.

Larutkan serbuk dalam 3 hingga 4 auns (1/2 cawan) air sejuk. Kacau campuran ini dan minum semua itu dengan segera. Untuk memastikan anda mendapat keseluruhan dos, tambah sedikit lagi air ke gelas yang sama, pusaran perlahan-lahan dan minum dengan segera.

Jangan campurkan serbuk lisan fosfomycin dengan air panas.

Ia mungkin mengambil masa 2 atau 3 hari sebelum gejala-gejala anda bertambah baik.

Hubungi doktor anda jika simptom anda tidak bertambah baik dalam tempoh 3 hari selepas rawatan, atau jika anda mempunyai demam atau apa-apa gejala baru yang lain.

Yang pasti fosfomycin adalah antibiotik yang betul untuk jenis jangkitan yang anda mempunyai, air kencing anda mungkin perlu diuji sebelum dan selepas anda mengambil ubat ini.

Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba. Pastikan serbuk di dalam bungkusan asalnya sehingga anda sudah bersedia untuk campuran dos anda.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Sejak fosfomycin digunakan sebagai dos tunggal, dos berlebihan tidak mungkin berlaku.

Sejak fosfomycin digunakan sebagai dos tunggal, ia tidak mempunyai jadual dos harian.

VIDEO FOSFOMYCIN

Mymedabc.com