FOSINOPRIL

Mymedabc.com

APA FOSINOPRIL?

Fosinopril adalah perencat ACE. ACE bermaksud angiotensin converting enzyme.

Fosinopril digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi (hipertensi) atau kegagalan jantung.

Fosinopril juga boleh digunakan untuk tujuan lain yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Jangan gunakan jika anda hamil. Berhenti menggunakan ubat ini dan beritahu doktor anda dengan segera jika anda menjadi hamil.

Jika anda mempunyai kencing manis, tidak menggunakan fosinopril bersama-sama dengan mana-mana ubat-ubatan yang mengandungi aliskiren (Amturnide, Tekturna, Tekamlo, Valturna).

Anda juga mungkin perlu untuk mengelakkan mengambil fosinopril dengan aliskiren jika anda mempunyai penyakit buah pinggang.

Anda tidak perlu menggunakan ubat ini jika anda ada alahan kepada fosinopril atau serupa ubat-Benazepril, captopril, enalapril, lisinopril, moexipril, perindopril, quinapril, ramipril atau trandolapril.

Jika anda mempunyai kencing manis, tidak menggunakan fosinopril bersama-sama dengan mana-mana ubat-ubatan yang mengandungi aliskiren (Amturnide, Tekturna, Tekamlo, Valturna).

Anda juga mungkin perlu untuk mengelakkan mengambil fosinopril dengan aliskiren jika anda mempunyai penyakit buah pinggang.

Untuk memastikan fosinopril adalah selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

 • penyakit buah pinggang (atau jika anda menjalani rawatan dialisis);
 • penyakit hati;
 • penyakit tisu perantara seperti sindrom Marfan, sindrom Sjogren, lupus, scleroderma, atau arthritis rheumatoid;
 • jika anda berada di diet rendah garam; atau
 • jika anda pernah mempunyai reaksi alahan yang teruk.

Kategori kehamilan ialah D. Jangan gunakan jika anda hamil. Berhenti menggunakan dan beritahu doktor anda dengan segera jika anda menjadi hamil. Fosinopril boleh menyebabkan kecederaan atau kematian kepada bayi dalam kandungan jika anda mengambil ubat semasa trimester kedua atau ketiga anda. Gunakan kawalan kelahiran yang berkesan.

Fosinopril boleh masuk ke dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu. Anda tidak boleh menyusukan anak semasa menggunakan ubat ini.

Jangan berikan ubat ini kepada kanak-kanak yang berumur kurang daripada 6 tahun.

KESAN-KESAN SAMPINGAN FOSINOPRIL

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sakit perut yang teruk; kesukaran bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

 • perasaan kurang serius, seperti anda mungkin akan pengsan;
 • kelemahan secara tiba-tiba atau perasaan sakit, demam, menggigil, sakit tekak, sakit mulut menyakitkan, batuk, masalah pernafasan;
 • sedikit atau tidak membuang air kecil; atau
 • kalium tinggi (kadar jantung yang perlahan, nadi lemah, kelemahan otot, perasaan tingly).

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

 • batuk, berair atau hidung tersumbat;
 • otot atau sakit sendi;
 • pening, sakit kepala, rasa letih;
 • loya, muntah-muntah, cirit-birit; atau
 • gatal-gatal kulit ringan atau ruam.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

FOSINOPRIL INTERAKSI

Elakkan mengambil antasid dalam masa 2 jam sebelum atau selepas anda mengambil fosinopril.

Elakkan minum alkohol. Ia boleh merendahkan tekanan darah anda dan boleh meningkatkan beberapa kesan sampingan fosinopril.

Jangan gunakan pengganti garam atau makanan tambahan kalium semasa mengambil fosinopril, melainkan jika doktor anda memberitahu anda untuk.

Elakkan terlalu cepat daripada posisi duduk atau berbaring, atau anda mungkin merasa pening.Bangun perlahan-lahan dan stabilkan diri anda untuk mengelakkan jatuh.

Beritahu doktor mengenai semua ubat yang anda gunakan, dan mereka yang anda memulakan atau berhenti menggunakan semasa rawatan anda dengan fosinopril, terutama sekali:

 • suntikan emas untuk merawat arthritis;
 • litium (Lithobid, Eskalith);
 • makanan tambahan kalium seperti K-Dur, Klor-Con;
 • pengganti garam yang mengandungi kalium; atau
 • diuretik (pil air).

Senarai ini tidak lengkap. ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan fosinopril, termasuk preskripsi dan over-the-kaunter ubat-ubatan, vitamin, dan produk herba. Tidak semua interaksi mungkin disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

FOSINOPRIL DOS

Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Doktor anda mungkin akan menukar dos anda untuk memastikan anda mendapat hasil yang terbaik. Jangan mengambil ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Fosinopril boleh diambil dengan atau tanpa makanan.

Muntah-muntah, cirit-birit, atau berpeluh berat boleh menyebabkan anda mengalami dehidrasi.Ini boleh membawa kepada tekanan yang sangat rendah darah, gangguan elektrolit, atau kegagalan buah pinggang semasa anda mengambil fosinopril. Minum banyak air setiap hari semasa anda mengambil ubat ini.

Semasa menggunakan fosinopril, anda mungkin perlu menjalani ujian darah di pejabat doktor anda. Tekanan darah anda akan perlu diperiksa selalu.

Jika anda memerlukan pembedahan atau ujian perubatan, beritahu doktor lebih awal bahawa anda menggunakan fosinopril. Anda mungkin perlu berhenti menggunakan ubat untuk jangka masa yang pendek.

Jika anda sedang dirawat untuk tekanan darah tinggi, terus menggunakan ubat ini walaupun anda berasa sihat. Tekanan darah tinggi sering tidak mempunyai gejala. Anda mungkin perlu menggunakan ubat tekanan darah untuk sepanjang hayat anda.

Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan ambil dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

VIDEO FOSINOPRIL

Mymedabc.com