FOSPHENYTOIN

Mymedabc.com

APA FOSPHENYTOIN?

Fosphenytoin adalah antikonvulsi yang bekerja dengan memperlahankan impuls dalam otak yang menyebabkan sawan.

Fosphenytoin digunakan untuk mencegah atau sawan kawalan. Fosphenytoin digunakan hanya untuk masa yang singkat apabila lain-lain bentuk phenytoin tidak boleh diberikan.

Fosphenytoin juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Anda tidak perlu menggunakan fosphenytoin jika anda juga mengambil delavirdine (Rescriptor), atau jika anda mempunyai masalah jantung yang serius tertentu seperti degupan jantung perlahan, blok jantung, blok AV, atau sindrom Adams-Stokes (a irama gangguan jantung).

Anda tidak perlu menggunakan fosphenytoin jika anda juga mengambil delavirdine (Rescriptor), jika anda alah kepada fosphenytoin atau phenytoin (Dilantin), atau jika anda mempunyai masalah jantung yang serius tertentu seperti:

 • degupan jantung perlahan;
 • blok jantung, blok AV; atau
 • sindrom Adams-Stokes (a irama gangguan jantung).

Untuk memastikan fosphenytoin adalah selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

 • penyakit jantung;
 • penyakit buah pinggang;
 • penyakit hati;
 • tekanan darah rendah;
 • PORPHYRIA (gangguan enzim genetik yang menyebabkan gejala yang menjejaskan kulit atau sistem saraf);
 • diabetes; atau
 • jika anda minum dalam jumlah yang besar alkohol.

Pesakit berketurunan Asia mungkin mempunyai risiko yang tinggi mendapat reaksi kulit yang jarang berlaku tetapi serius kepada fosphenytoin. Doktor anda mungkin mencadangkan ujian darah sebelum anda memulakan ubat untuk menentukan risiko anda tindak balas kulit ini.

kategori FDA kehamilan D. Fosphenytoin boleh menyebabkan kemudaratan kepada bayi dalam kandungan, tetapi mempunyai penyitaan semasa mengandung boleh membahayakan kedua-dua ibu dan bayi. Beritahu doktor anda jika anda hamil.

Fosphenytoin boleh membuat pil kawalan kelahiran kurang berkesan. Tanya doktor anda tentang menggunakan kawalan bukan hormon kelahiran (kondom, diafragma dengan spermicide) untuk mencegah kehamilan semasa anda menerima fosphenytoin.

kawalan penyitaan adalah sangat penting semasa mengandung. Manfaat sawan mencegah mungkin melebihi apa-apa risiko yang ditimbulkan oleh menggunakan fosphenytoin. Ikut arahan doktor anda mengenai menerima fosphenytoin jika anda hamil.

Jika anda telah menerima fosphenytoin semasa mengandung, pastikan untuk memberitahu doktor yang menyampaikan bayi anda mengenai penggunaan fosphenytoin anda. Kedua-dua anda dan bayi mungkin perlu menerima ubat-ubatan untuk mengelakkan pendarahan berlebihan semasa bersalin dan selepas kelahiran.

Ia adalah tidak diketahui sama ada fosphenytoin melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Anda tidak boleh menyusukan anak semasa anda menggunakan fosphenytoin.

KESAN-KESAN SAMPINGAN FOSPHENYTOIN

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

 • rentak jantung yang tidak teratur, rasa sesak nafas;
 • perasaan kurang serius, seperti anda mungkin akan pengsan;
 • kelemahan secara tiba-tiba atau perasaan sakit, demam, menggigil, sakit tekak, sakit mulut, gusi merah atau bengkak, masalah menelan;
 • masalah-loya hati, sakit perut atas, gatal-gatal, rasa letih, hilang selera makan, air kencing gelap, najis berwarna tanah liat, jaundis (kekuningan kulit atau mata);
 • rendah kalium-kekeliruan, kadar jantung yang tidak sekata, dahaga yang melampau, kerap buang air kecil, ketidakselesaan kaki, kelemahan otot atau perasaan tempang;
 • tanda-tanda keradangan pada kelenjar badan-bengkak anda, gejala flu, mudah lebam atau pendarahan, kesemutan teruk atau kebas, kelemahan otot, sakit dada, baru atau semakin teruk batuk demam; atau
 • teruk kulit reaksi-demam, sakit tekak, bengkak di muka atau lidah anda, membakar dalam mata, sakit kulit, diikuti dengan ruam kulit merah atau ungu yang spread (terutamanya di muka atau bahagian atas badan) dan sebab-sebab melepuh dan mengelupas.

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

 • sakit kepala, pening;
 • mengantuk;
 • back-dan-sebagainya pergerakan mata;
 • gatal-gatal; atau
 • kebas atau kesemutan.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

INTERAKSI FOSPHENYTOIN

Elakkan minum alkohol semasa anda menerima fosphenytoin. Alkohol boleh meningkatkan tahap darah anda fosphenytoin dan boleh meningkatkan kesan sampingan. penggunaan alkohol setiap hari boleh mengurangkan tahap darah anda fosphenytoin, yang boleh meningkatkan risiko sawan.

Kadang-kadang ia tidak selamat untuk digunakan ubat-ubatan tertentu pada masa yang sama.Sesetengah ubat boleh meningkatkan atau menurunkan tahap darah anda fosphenytoin, yang boleh menyebabkan kesan sampingan atau membuat fosphenytoin kurang berkesan.Fosphenytoin juga boleh menjejaskan tahap darah ubat tertentu yang lain, menjadikan mereka kurang berkesan atau meningkatkan kesan sampingan.

Mengambil ubat ini dengan ubat-ubatan lain yang membuat anda mengantuk boleh memburukkan lagi kesan ini. Tanya doktor anda sebelum mengambil fosphenytoin dengan pil tidur, ubat sakit narkotik, relaxer otot, atau ubat untuk kebimbangan, kemurungan, atau sawan.

Banyak ubat boleh berinteraksi dengan fosphenytoin. Tidak semua interaksi mungkin disenaraikan di sini. Beritahu doktor mengenai semua ubat lain yang anda gunakan, dan mana-mana anda mula atau berhenti menggunakan semasa rawatan dengan fosphenytoin. Ini termasuklah ubat preskripsi dan ubat over-the-kaunter, vitamin, dan produk herba.

FOSPHENYTOIN DOS

Fosphenytoin disuntik ke dalam otot, atau ke dalam vena melalui IV. Anda boleh ditunjukkan bagaimana untuk menggunakan IV di rumah. Jangan menyuntik diri ubat ini jika anda tidak faham bagaimana untuk memberi suntikan dan betul melupuskan jarum digunakan, IV tiub, dan lain-lain digunakan untuk menyuntik ubat.

pernafasan, tekanan darah, tahap oksigen, fungsi buah pinggang, dan tanda-tanda penting yang lain akan dilihat dengan teliti semasa anda menerima fosphenytoin dalam suasana klinik atau hospital. fungsi jantung anda juga mungkin perlu diperiksa menggunakan elektrokardiograf atau ECG (kadang-kadang dipanggil EKG an). Anda akan dilihat dengan teliti untuk 10 atau 20 minit selepas menerima fosphenytoin, untuk memastikan ubat ini tidak menyebabkan kesan berbahaya.

Gunakan jarum pakai buang dan picagari hanya sekali. Ikut mana-mana negeri atau tempatan undang-undang mengenai membuang jarum digunakan dan picagari. Gunakan tusukan-bukti “sharps” bekas pelupusan (Rujuk ahli farmasi anda di mana untuk mendapatkan satu dan bagaimana untuk membuang ia jauh). Bekas ini daripada capaian kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan berhenti menggunakan fosphenytoin atau ubat-ubatan penyitaan anda yang lain tiba-tiba, walaupun anda berasa sihat. Berhenti tiba-tiba boleh menyebabkan sawan meningkat. Ikut arahan doktor anda tentang tirus dos anda.

Ubat ini boleh menyebabkan keputusan luar biasa dengan ujian perubatan tertentu. Beritahu mana-mana doktor yang merawat anda bahawa anda menggunakan fosphenytoin.

Store fosphenytoin dalam peti sejuk, tidak membekukan.

Anda juga boleh menyimpan ubat ini pada suhu bilik, tetapi hanya sehingga 48 jam.

Jangan gunakan fosphenytoin jika ia telah berubah warna atau mempunyai zarah di dalamnya.Memanggil ahli farmasi anda untuk ubat baru.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222. Dos berlebihan fosphenytoin boleh membawa maut.

Gejala dos berlebihan mungkin termasuk lemah, loya, muntah, rasa ringan kepala, sakit dada, kadar jantung cepat atau lambat, nadi lemah, pernafasan perlahan (pernafasan mungkin berhenti).

Hubungi doktor anda untuk arahan jika anda terlepas dos fosphenytoin.

VIDEO FOSPHENYTOIN

Mymedabc.com