FUMARATE BESI

Mymedabc.com

APAKAH FUMARATE BESI?

Penyediaan ini mengandungi mineral, zat besi, yang perlu untuk pembentukan dan fungsi sel-sel darah merah. Ia adalah sel-sel yang membawa oksigen melalui aliran darah. Dalam jumlah yang kecil, mineral juga diperlukan untuk fungsi kimia banyak sel-sel badan. Fumarate besi

APA YANG IA DIGUNAKAN UNTUK?

Iron hanya perlu diambil untuk sebab-sebab yang tertentu dan hanya di bawah arahan doktor.

Sebab-sebab ini adalah seperti berikut:

 • Anemia kekurangan zat besi. Anemia bermakna bilangan sel darah merah yang rendah. An anemia mungkin disebabkan oleh kekurangan zat besi dalam diet, kehilangan darah dalam saluran usus atau aliran haid yang berlebihan
 • kehamilan

Kecuali bagi kedua-dua sebab, tidak mengambil besi, walaupun jumlah yang kecil dalam pil vitamin-mineral setiap hari, kecuali dinasihatkan oleh doktor.

BAGAIMANA SAYA MENGAMBILNYA?

Ikut arahan doktor anda dengan teliti. Penyerapan terbaik berlaku apabila diambil semasa perut kosong, tetapi produk-produk ini boleh diambil dengan makanan untuk mengelakkan sakit perut.Simpan di dalam bekas bertutup rapat. Melindungi ubat ini dari kelembapan berlebihan dan haba.Jangan membekukan penggantungan atau turun. bentuk cecair perlu dicairkan dan menghirup melalui straw ke belakang mulut untuk mengelakkan perubahan warna gigi. Simpan semua ubat daripada kanak-kanak. Jangan berkongsi ubat anda dengan orang lain.

APA YANG SAYA LAKUKAN UNTUK DOS YANG TERLEPAS?

Jika anda terlepas satu dos ubat ini, mengambil ia sebagai secepat mungkin. Jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan kembali kepada jadual biasa anda. Jangan menggandakan pada ubat ini.

ADAKAH TERDAPAT INTERAKSI DENGAN MAKANAN ATAU MINUMAN?

Kopi, teh, telur dan susu boleh menghalang penyerapan penuh besi. Walau bagaimanapun, penyerapan dipertingkatkan dengan vitamin C. Fiber atau dedak juga boleh mengurangkan penyerapan tetapi boleh membantu untuk membetulkan sembelit atau cirit-birit yang besi boleh menyebabkan. Jangan mengambil ubat ini pada masa yang sama sebagai makanan tambahan kalsium lisan.

ADAKAH TERDAPAT INTERAKSI DENGAN UBAT-UBATAN LAIN?

Interaksi secara amnya bermakna satu dadah boleh meningkatkan atau mengurangkan kesan ubat lain. Juga, lebih ubat yang seseorang mengambil, semakin besar kemungkinan akan ada interaksi dadah.

Interaksi dengan ubat ini boleh berlaku dengan yang berikut:

 • antasid
 • penicillamine (Cuprimine, Depen)
 • levodopa (Dopar, Larodopa)
 • methyldopa (Aldomet)
 • antibiotik quinolone (Cipro, Floxin)
 • cimetidine (Tagamet)
 • tetracycline antibiotik (Achromycin)
 • Kadang-kadang pelarasan yang mudah, seperti dos yang mengejutkan oleh 2 jam, adalah mencukupi untuk mengelakkan masalah, tetapi sentiasa menyemak dengan doktor anda.

ADA MASALAH JIKA SAYA MEMPUNYAI GANGGUAN ATAU PENYAKIT LAIN?

Pada masa-masa, ubat yang mungkin mempunyai kesan yang berbeza atau dipertingkatkan apabila penyakit-penyakit lain yang hadir. Pada masa yang lain, ubat yang mungkin menjadi lebih teruk atau kesan penyakit lain.

Dengan ubat ini, gangguan yang berikut boleh menjadi masalah:

 • hemochromatosis
 • Hemosiderosis
 • anemia hemolitik

BAGAIMANA DENGAN ALAHAN?

Orang yang mempunyai alahan yang diketahui atau asma mungkin pada peningkatan risiko untuk tindak balas daripada mana-mana ubat-ubatan baru. doktor perlu sentiasa tahu sejarah alahan pesakit. Tanda tindak balas alahan adalah kulit ruam, gatal-gatal dan gatal-gatal. Sudah tentu, seseorang tidak perlu mengambil FUMARATE BESI jika terdapat tindak balas sebelum ini atau dadah yang sama.

BAGAIMANA JIKA SAYA MENGANDUNG, MEMANDANGKAN KEHAMILAN ATAU MENYUSUKAN BAYI?

Kebanyakan wanita kini tahu bahawa, jika boleh, tiada ubat, termasuk alkohol, perlu diambil semasa mengandung atau menyusukan anak. Bahaya berpotensi, sudah tentu, adalah kecederaan kepada bayi. Walau bagaimanapun, sesetengah ubat-ubatan adalah lebih selamat daripada yang lain dalam hal ini. Jadi, FDA mempunyai sistem penggredan untuk setiap ubat yang mencerminkan apa yang dikenali perubatan. Ia pangkat dadah dari A, di mana kajian perubatan menunjukkan tidak ada bukti untuk bahaya kepada janin atau ibu, kepada B, C, D dan X, di mana bukti perubatan menunjukkan bahawa risiko kepada janin mengatasi apa-apa faedah kepada ibu. Ferrous fumarate tidak kedudukan. Walau bagaimanapun, wanita hamil memerlukan zat besi tambahan untuk bayinya. Jumlah dan kekerapan pengambilan pil zat besi perlu dibincangkan dengan doktor anda.Sentiasa berunding dengan doktor anda sebelum mengambil sebarang ubat semasa atau apabila merancang kehamilan.

APAKAH KESAN-KESAN KE ATAS FUNGSI SEKSUAL?

Tiada kesan buruk diketahui FUMARATE BESI pada fungsi seksual.

ADAKAH TERDAPAT LANGKAH BERJAGA-JAGA YANG LAIN?

Zat besi akan menyebabkan najis hitam yang tidak berbahaya. Mereka juga mempunyai kecenderungan untuk menyebabkan sembelit, cirit-birit dan ketidakselesaan perut. Borang FUMARATE BESI besi adalah lebih baik diterima daripada sulfat ferus dan mempunyai risiko yang lebih rendah daripada kesan sampingan GI.

BERAPA LAMA IA SELAMAT UNTUK MENGAMBIL FUMARATE BESI?

Panjang terapi besi oral biasanya ditentukan oleh kejayaan dalam mencari penyebab anemia.Setelah punca ditentukan dan dirawat, ia mengambil masa lebih kurang 4 hingga 6 bulan untuk terapi besi untuk menterbalikkan anemia. Makanan tambahan besi itu perlu dihentikan untuk mengelakkan besi pembentukan di dalam badan. Penggunaan jangka panjang perlu sentiasa dengan pengawasan doktor.

BAGAIMANA PULA DENGAN KESAN SAMPINGAN?

Kesan sampingan boleh berlaku dengan mana-mana ubat, ubat-ubatan walaupun over-the-kaunter. Sebahagian daripada ini adalah ringan seperti perut yang kecewa, yang boleh dielakkan dengan mengambil ubat dengan makanan. reaksi kecil mungkin akan hilang sendiri tetapi jika mereka berterusan, hubungi doktor. Bagi tindak balas utama, pesakit perlu menghubungi doktor dengan segera.

Untuk FUMARATE BESI, berikut adalah kesan-kesan sampingan yang diperhatikan:

KECIL:

 • pedih ulu hati
 • loya
 • muntah
 • sembelit
 • cirit-birit
 • najis hitam

MAJOR:

 • sakit perut atau kekejangan
 • najis berdarah

KOMEN A DOKTOR …

terapi besi Oral biasanya berkesan dalam merawat kekurangan zat besi anemia. Walau bagaimanapun, punca jenis anemia perlu sentiasa diketahui. Pendarahan ulser peptik dan kanser kolon merupakan dua sebab jenis ini anemia. Seperti yang dinyatakan di atas, besi lisan tidak boleh diambil apabila anemia itu diperbetulkan dan secara amnya tidak digunakan untuk mencegah anemia tersebut. Ia sentiasa penting untuk mengetahui dan membetulkan punca asas.Tambahan pula, sejak badan tidak boleh melepaskannya daripada besi dan sejak berlebihan besi adalah merosakkan badan, ubat itu tidak perlu diambil jangka panjang tanpa kelulusan daripada doktor. Ini bermakna anda tidak perlu juga mengambil besi sebagai sebahagian daripada formula vitamin-mineral kecuali ada sebab tertentu untuk berbuat demikian. Hanya rasa letih atau penat bukan alasan yang baik.

VIDEO FUMARATE BESI

Mymedabc.com