FUSAFUNGINE

Mymedabc.com

APA YANG FUSAFUNGINE DIGUNAKAN UNTUK?

 • jangkitan hidung dan tekak

BAGAIMANAKAH FUSAFUNGINE BERFUNGSI?

semburan Locabiotal mengandungi bahan fusafungine aktif.

Fusafungine adalah ubat dengan ciri-ciri anti-bakteria dan anti-radang. Ia menghalang pertumbuhan dan replikasi pelbagai bakteria dan beberapa kulat (candida albicans). Oleh itu, mengawal penyebaran jangkitan organisma ini.

Fusafungine juga telah ditunjukkan untuk mempunyai beberapa keupayaan untuk mengurangkan keradangan. Ia tidak difahami sepenuhnya bagaimana fusafungine menghasilkan kesan-kesan.

Ia digunakan dalam rawatan jangkitan dan keradangan pada saluran hidung, sinus, mulut dan tekak (saluran pernafasan). Ia dihidu melalui hidung atau mulut, bergantung kepada kawasan yang dijangkiti.

AMARAN!

 • Elakkan ubat ini dengan mata.
 • Dapatkan nasihat doktor jika selepas tujuh hari rawatan dengan ubat ini terdapat sedikit atau tiada peningkatan dalam gejala anda.
 • Penggunaan yang berpanjangan anti-jangkitan boleh menyebabkan pembangunan Superinfeksi kerana mikro-organisma, termasuk kulat, tahan yang anti-jangkitan.

TIDAK BOLEH DIGUNAKAN DALAM

 • sensitiviti yang diketahui atau alahan kepada mana-mana bahan

Ubat ini tidak boleh digunakan jika anda alah kepada satu atau mana-mana bahan-bahan. Sila maklumkan kepada doktor atau ahli farmasi anda jika anda pernah mengalami apa-apa alahan.

Jika anda rasa anda telah mengalami reaksi alahan, berhenti menggunakan ubat ini dan beritahu doktor atau ahli farmasi anda dengan segera.

KEHAMILAN DAN PENYUSUAN SUSU IBU

Ubat-ubat tertentu tidak boleh digunakan semasa mengandung atau menyusukan bayi. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan lain boleh digunakan dengan selamat semasa hamil atau menyusukan bayi memberikan manfaat kepada ibu melebihi risiko kepada bayi dalam kandungan.Sentiasa beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil, sebelum menggunakan ubat-ubatan.

 • Keselamatan ubat ini semasa mengandung dan penyusuan belum ditubuhkan. Dapatkan nasihat perubatan daripada doktor anda.

KESAN SAMPINGAN

Ubat-ubatan dan kesan sampingan mereka mungkin boleh menjejaskan individu dengan cara yang berbeza. Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang diketahui berkaitan dengan ubat ini.Oleh kerana kesan sampingan yang dinyatakan di sini, Fusafungine tidak bermakna bahawa semua orang yang menggunakan ubat ini akan mengalami itu atau apa-apa kesan sampingan.

 • Kekeringan pada hidung dan tekak
 • bersin
 • batuk
 • rasa yang tidak menyenangkan
 • serangan asma

Kesan-kesan sampingan yang disenaraikan di atas mungkin tidak merangkumi semua kesan-kesan sampingan yang dilaporkan oleh pengilang ubat.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai apa-apa risiko lain yang mungkin berkaitan dengan ubat ini, sila baca maklumat yang diberikan dengan ubat atau berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi.

BAGAIMANA UBAT INI BOLEH MEMBERI KESAN KEPADA UBAT-UBATAN LAIN?

Tiada interaksi yang dilaporkan dengan ubat ini.

UBAT-UBATAN LAIN YANG MENGANDUNGI BAHAN AKTIF YANG SAMA

Terdapat kini belum ada ubat lain yang boleh didapati di UK yang mengandungi fusafungine sebagai bahan aktif.

VIDEO FUSAFUNGINE

Mymedabc.com