FUSIDATE NATRIUM

Mymedabc.com
Jenis ubat antibiotik
Digunakan untuk Osteomielitis, dan jangkitan yang disebabkan oleh bakteria yang serupa
Juga dipanggil Jenama : Fucidin® Alternatif nama generik : asid fusidic
Terdapat sebagai Tablet dan penggantungan lisan

Osteomielitis adalah jangkitan pada tulang. Ia boleh membangunkan berikut jangkitan di tempat lain di dalam badan anda, atau daripada kecederaan (seperti patah tulang). Walaupun jenis bakteria boleh menyebabkan osteomielitis, bakteria yang dipanggil Staphylococcus aureus adalah penyebab biasa. Sodium fusidate sering ditetapkan untuk merawat jangkitan tulang yang disebabkan oleh bakteria ini. Ia berfungsi dengan menghentikan pertumbuhan bakteria. Sodium fusidate juga ditetapkan untuk jangkitan lain yang disebabkan oleh bakteria staphylococcal, seperti beberapa jangkitan kulit.

Sodium fusidate adalah garam ubat yang dipanggil asid fusidic. Anda boleh mendapatkan salah satu nama-nama ini diberikan sebagai bahan untuk Fucidin®, bergantung kepada sama ada anda ditetapkan tablet atau ubat cecair.

asid Fusidic juga ramuan krim kulit dan salap kulit. Ini persediaan digunakan untuk merawat jangkitan kulit dan maklumat lanjut boleh didapati tentang mereka di dalam risalah ubat yang berasingan yang dipanggil Fusidic asid untuk jangkitan kulit.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil antibiotik ini, ia adalah penting bahawa doktor atau ahli farmasi anda tahu:

 • Jika anda hamil, cuba untuk bayi atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai masalah hati atau masalah pundi hempedu.
 • Jika anda sedang mengambil sebarang ubat lain, termasuk ubat-ubatan yang anda beli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap. Ia adalah penting bahawa doktor anda tahu jika anda mengambil ubat ‘statin’ untuk kolesterol tinggi.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Sebelum anda memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek anda. Risalah ini akan memberikan anda lebih banyak maklumat mengenai rawatan anda dan mendapatkan senarai penuh kesan sampingan yang anda mungkin mengalami daripada mengambil antibiotik ini.
 • Ambil ubat ini seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Sebagai panduan, dos biasa tablet untuk dewasa adalah satu atau dua tablet diambil dua atau tiga kali sehari. Ia boleh, bagaimanapun, menjadi lebih daripada ini jika anda mempunyai jangkitan yang paling teruk.Doktor atau ahli farmasi akan memberitahu anda apa dos yang tepat untuk anda, dan maklumat ini juga akan dicetak pada label pek untuk mengingatkan anda. Jika anda (atau anak anda) telah diberikan ubat cecair, ini ditetapkan tiga kali setiap hari dan perlu diambil hanya selepas makan atau snek. Doktor anda akan memberitahu anda berapa banyak ubat yang perlu diambil bagi setiap dos.
 • Space dos anda dengan sekata pada siang hari, dan mengambil ubat ini sehingga kursus selesai melainkan jika doktor anda memberitahu anda untuk berhenti. A kursus rawatan untuk jangkitan kulit sering berlangsung sekitar 5-10 hari. Ia akan berlangsung lebih lama daripada ini (selalunya 6-12 minggu) jika anda mengambil ia untuk osteomielitis. Ia adalah penting bahawa anda menghabiskan kursus rawatan (walaupun anda berasa lebih baik), kerana jika tidak, jangkitan anda boleh kembali. Jika anda masih merasa kurang sihat selepas tamat kursus anda rawatan, membuat satu lagi janji untuk berjumpa dengan doktor anda untuk nasihat lanjut.
 • Jika anda terlupa untuk mengambil dos yang apabila ia perlu dibayar, ambil satu sebaik sahaja anda ingat. Cuba untuk mengambil nombor yang betul bagi dos setiap hari, tetapi tidak mengambil dua dos pada masa yang sama untuk membuat untuk satu yang terlupa.
 • Jika anda menggunakan gabungan oral kontraseptif hormon (yang ‘pil’), langkah berjaga-jaga kontraseptif tambahan seperti kondom tidak diperlukan semasa kursus antibiotik ini melainkan jika anda sakit atau mengalami cirit-birit. Jika anda memerlukan nasihat lanjut mengenai ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi.
 • Antibiotik ini boleh berhenti vaksin kepialu lisan daripada berfungsi. Jika anda mempunyai apa-apa vaksin, memastikan orang yang merawat anda tahu bahawa anda sedang mengambil ubat ini.
 • Jika anda menghadapi pembedahan atau apa-apa rawatan pergigian, memberitahu orang yang menjalankan rawatan yang ubat yang anda ambil.
 • Jika anda membeli mana-mana ubat-ubatan, periksa dengan ahli farmasi bahawa mereka adalah selamat untuk mengambil dengan ubat ini.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Ini biasanya bertambah baik apabila badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda jika mana-mana kesan sampingan yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

natrium biasa fusidate-kesan sampingan – ini menjejaskan kurang daripada 1 dalam 10 orang yang mengambil ubat ini Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Rasa atau sakit, masalah pencernaan, ketidakselesaan perut, cirit-birit Berpegang kepada makanan yang ringkas – mengelakkan makanan yang kaya atau pedas.Minum banyak air untuk menggantikan mana-mana cecair yang hilang
Rasa pening atau mengantuk Menjaga jika anda memandu atau menggunakan alat-alat atau mesin

Beberapa orang mengambil natrium fusidate telah membangunkan penyakit kuning (masalah hati yang menyebabkan mata atau kulit untuk pergi kuning). Walaupun ini adalah jarang berlaku kesan sampingan daripada rawatan, jika ia berlaku kepada anda, anda perlu menghubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat secepat mungkin.

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO FUSIDATE NATRIUM

Mymedabc.com