GANIRELIX

Mymedabc.com

APA GANIRELIX?

Ganirelix adalah satu bentuk buatan manusia daripada protein yang mengurangkan jumlah hormon tertentu dalam badan, termasuk estrogen.

Ganirelix digunakan bersama-sama dengan ubat-ubatan lain untuk mengawal selia hormon semasa rawatan bagi kemandulan di kalangan wanita.

Ganirelix juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Anda tidak perlu menggunakan ubat ini jika anda ada alahan kepada ganirelix atau ubat-ubatan sama seperti leuprolide (Lupron, Eligard), goserelin (Zoladex), atau nafarelin (Synarel).

Sebelum menggunakan ganirelix, beritahu doktor anda jika anda alah kepada getah getah.

Jangan gunakan ganirelix jika anda sudah mengandung. Doktor anda boleh memberikan anda ujian kehamilan untuk memastikan anda tidak hamil sebelum anda menerima ganirelix.

Anda tidak perlu menyusukan anak semasa anda sedang dirawat dengan ganirelix.

Semasa rawatan anda dengan ganirelix, darah anda mungkin perlu diuji kerap. Berjumpa dengan doktor anda secara berkala. Anda mesti kekal di bawah jagaan doktor semasa menggunakan ganirelix.

Sesetengah wanita yang menggunakan ubat ini telah membangunkan keadaan yang dipanggil sindrom hyperstimulation ovari (OHSS), terutamanya selepas kitaran rawatan pertama. OHSS boleh dianggap sebagai masalah yang mengancam nyawa. Hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai mana-mana gejala berikut OHSS: Sakit pelvis atau perut yang teruk, bengkak atau menaikkan berat badan, sesak nafas, cirit-birit, loya, muntah, atau kencing kurang daripada biasa.

Anda tidak perlu menggunakan ubat ini jika anda ada alahan kepada ganirelix atau ubat-ubatan sama seperti leuprolide (Lupron, Eligard), goserelin (Zoladex), atau nafarelin (Synarel).

Sebelum menggunakan ganirelix, beritahu doktor anda jika anda alah kepada getah getah.

Kategori kehamilan X. Ubat ini boleh membahayakan bayi dalam kandungan atau menyebabkan kecacatan kelahiran. Jangan gunakan ganirelix jika anda sudah mengandung. Doktor anda boleh memberikan anda ujian kehamilan untuk memastikan anda tidak hamil sebelum anda menerima ganirelix. Beritahu doktor anda dengan segera jika anda menjadi hamil semasa rawatan.

Ia adalah tidak diketahui sama ada ganirelix melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Anda tidak perlu menyusukan anak semasa anda sedang dirawat dengan ganirelix.

KESAN-KESAN SAMPINGAN GANIRELIX

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Sesetengah wanita yang menggunakan ubat ini telah membangunkan keadaan yang dipanggil sindrom hyperstimulation ovari (OHSS), terutamanya selepas kitaran rawatan pertama. OHSS boleh dianggap sebagai masalah yang mengancam nyawa. Hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai mana-mana gejala berikut OHSS:

 • sakit pelvis yang teruk;
 • bengkak pada tangan atau kaki;
 • perut sakit dan bengkak;
 • sesak nafas;
 • berat badan;
 • cirit-birit;
 • loya atau muntah-muntah; atau
 • kencing kurang daripada biasa.

Kurang kesan sampingan yang serius mungkin termasuk:

 • sakit pelvis (sama seperti senggugut);
 • loya ringan atau sakit perut;
 • sakit kepala;
 • pendarahan faraj; atau
 • kesakitan, kemerahan atau kerengsaan pada tempat suntikan.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

INTERAKSI GANIRELIX

Ikut arahan doktor anda tentang apa-apa sekatan ke atas makanan, minuman, atau aktiviti.

Mungkin terdapat ubat-ubatan lain yang boleh berinteraksi dengan ganirelix. Beritahu doktor anda mengenai semua ubat yang anda gunakan. Ini termasuklah ubat preskripsi, over-the-kaunter, vitamin, dan herba. Jangan memulakan ubat baru tanpa memberitahu doktor anda.

GANIRELIX DOS

Ganirelix disuntik di bawah kulit. Anda boleh ditunjukkan bagaimana untuk menggunakan suntikan di rumah. Jangan menyuntik diri ubat ini jika anda tidak memahami sepenuhnya bagaimana untuk memberi suntikan dan betul melupuskan jarum digunakan dan picagari.

Ganirelix biasanya diberikan sekali sehari selama beberapa hari berturut-turut semasa fasa tertentu dalam kitaran rawatan kesuburan anda. Ikut arahan doktor anda dan cuba untuk tidak terlepas apa-apa dos.

Setiap penggunaan botol tunggal (botol) ubat ini adalah untuk satu kegunaan sahaja. Buang selepas satu kegunaan, walaupun masih terdapat beberapa ubat ditinggalkan di dalamnya selepas menyuntik dos anda.

Gunakan setiap jarum pakai buang hanya satu kali. Membuang jarum jauh digunakan dalam bekas tusukan-bukti (minta ahli farmasi anda di mana anda boleh mendapatkan satu dan bagaimana membereskannya). Bekas ini daripada capaian kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Semasa rawatan anda dengan ganirelix, darah anda mungkin perlu diuji kerap. Berjumpa dengan doktor anda secara berkala. Anda mesti kekal di bawah jagaan doktor semasa menggunakan ganirelix.

Menyimpan alat penyuntik telah diisi pada suhu bilik, jauh daripada haba, kelembapan dan cahaya.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Hubungi doktor anda untuk arahan jika anda tertinggal satu dos.

VIDEO GANIRELIX

Mymedabc.com