GELATIN

Mymedabc.com

Gelatin adalah tidak berwarna, lut, tidak berbau, dan bahan agak tawar digunakan dalam banyak produk makanan. Ramai orang tertanya-tanya, “Apa yang gelatin diperbuat daripada apa?” Ia adalah satu soalan yang sama, dan ramai orang sebenarnya agak keliru mengenainya. Jawapan mudah kepada soalan anda, adalah bahawa ia dibuat oleh mendidih tulang rawan, kulit dan tulang haiwan. Dalam kebanyakan kes, Gelatin dibuat dengan menggunakan sisa industri daging barangan, seperti tulang lembu dan kulit babi. Bahan ini juga digunakan dalam fotografi, farmaseutikal, dan pembuatan kosmetik. Anda akan paling sering merasa dalam gula-gula bergetah, dan juga produk-produk lain, termasuk beruang bergetah, marshmallow, ais krim, gelatin pencuci mulut, dan yogurt juga. gelatin rumah boleh didapati dalam bentuk serbuk, kepingan, dan serbuk.

APA GELATIN DIPERBUAT DARIPADA?

Gelatin pada dasarnya ialah protein yang diambil terutamanya oleh tendon mendidih, kulit, tulang, dan ligamen dengan air. Ia biasanya diperolehi daripada babi atau lembu, tetapi gelatin dalam Jell-O adalah hampir sentiasa dari kulit babi. Ia adalah satu bentuk yang tak boleh balik dihidrolisiskan kolagen dan biasa makanan yang mengandungi ia adalah gula-gula jagung, maksudnya, pencuci mulut gelatin, dan konfeksyen seperti beruang bergetah, peeps, bayi jeli, dan makanan ringan buah-buahan.

Ia adalah bernilai menyebut bahawa produk yang mengandungi gelatin tidak sesuai untuk vegetarian, tetapi ada produk yang dikenali sebagai “agar” yang dipanggil “gelatin” tetapi adalah selamat untuk vegetarian untuk digunakan kerana ia dibuat menggunakan rumpai laut.

PROSES PEMBUATAN GELATIN

Sekarang, anda mempunyai beberapa idea tentang, “apa yang gelatin diperbuat daripada apa?” Sudah sampai masanya sekarang untuk melihat dengan lebih dekat proses pembuatan yang lengkap. Adalah penting pertama yang mengetahui mengenai bahan-bahan mentah yang digunakan dalam proses pembuatan. Senarai ini termasuk kulit binatang, tulang, dan tisu biasanya diperolehi daripada rumah penyembelihan. Ia adalah penting untuk menggunakan natrium karbonat atau limau kaustik untuk mengeluarkan bakteria dan mineral dari bahagian-bahagian haiwan. Proses ini juga akan menggunakan perasa, pemanis, dan pewarna. Berikut adalah maklumat yang sistematik mengenai proses pembuatan:

1. PEMERIKSAAN DAN CUTTING

Semuanya bermula dengan memeriksa bahagian-bahagian haiwan untuk kualiti. Tisu, tulang, dan kulit kemudian dicincang menggunakan mesin.

2. DEGREASING DAN PEMANGGANGAN

Tekanan tinggi semburan air digunakan untuk mencuci bahagian-bahagian haiwan dicincang.Mereka kemudian direndam dalam air panas untuk degrease. Ini mengurangkan kandungan lemak kepada 2% atau lebih. Bahagian-bahagian yang kemudian berpindah ke pengering industri untuk pemanggangan – mereka dipanggang selama setengah jam pada 200 darjah Fahrenheit.

ACID 3. DAN RAWATAN ALKALI

Dalam langkah seterusnya, bahagian-bahagian haiwan direndam dalam beberapa jenis larutan asid atau alkali selama kira-kira lima hari. Proses ini memastikan tiada bakteria dan mineral yang tinggal di bahagian-bahagian haiwan. Ini juga memudahkan proses pembebasan kolagen. Basuh asid biasanya sekitar tahap pH yang kurang daripada 1.5, manakala membasuh alkali mempunyai tahap pH yang melebihi 7.

4. BOILING

Semua keping tisu, tulang, dan kulit kemudian pergi ke dalam pengekstrak aluminium besar untuk mendidih dalam air. Para pekerja boleh menarik off cecair menggunakan tiub yang berlangsung dari extractor. pemanasan Flash adalah proses yang digunakan untuk pensterilan cecair – ia dijalankan pada 140 darjah Celsius selama empat saat sahaja.

5. MENGEWAP DAN PENGISARAN

Cecair itu kemudian bergerak melalui penapis untuk mengasingkan tisu, tulang, dan kulit yang mungkin masih berada di sana. Cecair kemudian bergerak ke penyejat di mana ia dipisahkan dari gelatin pepejal. Ia kemudian bergerak ke mesin seterusnya di mana ia ditekan menjadi kepingan.Kadang-kadang, ia adalah melalui penggiling untuk bertukar menjadi bentuk serbuk halus.

6. MEWARNAI DAN FLAVORING

Jika gelatin adalah untuk digunakan dalam industri makanan, pelbagai jenis pemanis, pewarna, perasa dan juga ditambah pada akhirnya sebelum pembungkusan, yang merupakan satu proses automatik.

Mymedabc.com