GLIMEPIRIDE

Mymedabc.com
Jenis ubat ubat antidiabetik Sulfonylurea
Digunakan untuk Diabetes jenis 2 mellitus
Juga dipanggil Amaryl®
Terdapat sebagai Tablet

Insulin adalah hormon yang diperbuat secara semula jadi dalam badan anda, dalam pankreas. Ia membantu untuk mengawal tahap gula dalam darah anda. Jika badan anda tidak membuat insulin yang cukup untuk memenuhi keperluannya, atau jika ia tidak menggunakan insulin itu membuat berkesan, ini menyebabkan keadaan yang dipanggil diabetes mellitus (kencing manis gula).

Orang yang mempunyai diabetes memerlukan rawatan untuk mengawal jumlah gula dalam darah mereka. Ini kerana kawalan yang baik tahap gula dalam darah mengurangkan risiko komplikasi di kemudian hari. Sesetengah orang boleh mengawal gula dalam darah mereka dengan membuat perubahan kepada makanan yang mereka makan tetapi untuk orang lain, ubat-ubatan seperti glimepiride diberi di samping perubahan dalam diet.

Glimepiride berfungsi dengan meningkatkan jumlah insulin yang mengeluarkan pankreas anda. Ia boleh diberikan dengan sendiri atau bersama ubat antidiabetik lain atau insulin.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil glimepiride adalah penting bahawa doktor atau ahli farmasi anda tahu:

 • Jika anda hamil, cuba untuk bayi atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai masalah buah pinggang atau hati.
 • Jika anda telah diberitahu anda mempunyai porfiria atau glukosa dehidrogenase 6-fosfat kekurangan (G6PD) . Ini adalah gangguan yang diwarisi jarang berlaku.
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Sebelum anda memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek anda. Risalah ini akan memberikan anda lebih banyak maklumat mengenai glimepiride dan senarai penuh kesan sampingan yang anda mungkin mengalami dari mengambilnya.
 • Ambil glimepiride tepat seperti yang doktor anda telah memberitahu anda untuk. Ia ditetapkan sebagai dos tunggal yang perlu diambil sejurus sebelum atau semasa sarapan pagi.Menelan tablet dengan minuman air. Sebagai permulaan, anda akan diminta untuk mengambil 1 mg kekuatan tablet, walaupun kekuatan tablet anda boleh ditambah jika diperlukan. Terdapat beberapa kekuatan tablet glimepiride.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat. Jika anda tidak ingat sehingga hari berikutnya, biarkan sahaja dos yang terlepas. Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlupa.
 • Ia adalah penting bahawa anda temu janji doktor dan klinik biasa anda. Ini supaya kemajuan anda boleh dipantau. Anda mungkin memerlukan pemeriksaan secara berkala dengan klinik mata dan klinik kaki dan juga dengan doktor anda dan klinik diabetes.
 • Doktor anda mungkin mengesyorkan anda menguji untuk gula dalam darah atau air kencing kerap anda untuk memeriksa bahawa diabetes anda sedang dikawal. doktor atau diabetes anda jururawat akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk melakukan ini.
 • Jika anda telah diberi nasihat oleh doktor anda mengenai perubahan kepada diet anda, berhenti merokok atau mengambil senaman, ia adalah penting bagi anda untuk mengikuti nasihat yang anda telah diberikan.
 • Semak dengan doktor anda sebelum mengambil apa-apa latihan fizikal baru, kerana ini akan memberi kesan ke atas paras gula darah anda dan anda mungkin perlu untuk memeriksa tahap darah atau air kencing anda lebih kerap.
 • Minum arak tidak digalakkan dengan glimepiride. Jika anda mempunyai minuman, menyimpan dengan baik dalam had alkohol disyorkan, kerana alkohol akan memberi kesan kepada kawalan gula darah anda.
 • Jika anda dijadualkan untuk menjalani pembedahan atau rawatan pergigian, anda perlu memberitahu orang yang menjalankan rawatan yang anda mempunyai kencing manis dan bahawa anda mengambil glimepiride.
 • Jika anda mendapat luar biasa dahaga, membuang air kecil lebih kerap, dan berasa sangat letih, kemudian memberitahu doktor anda. dos anda glimepiride mungkin perlu menyesuaikan diri.
 • Pastikan anda tahu bagaimana rasanya jika gula darah anda adalah terlalu rendah. Ini dikenali sebagai hipoglisemia, atau ‘tidak menimbulkan’. Tanda-tanda awal hipoglisemia berasa goyah atau cemas, berpeluh, pucat, rasa lapar, yang mempunyai berdebar-debar (perasaan bahawa jantung anda berdebar-debar), dan rasa pening. Jika ini berlaku, anda perlu makan atau minum sesuatu yang mengandungi gula atau mempunyai merta snek. Hipoglisemia boleh berlaku jika anda terlepas makan, jika anda bersenam lebih daripada biasa, jika anda sakit, atau jika anda minum banyak alkohol.
 • Jika anda adalah seorang pemandu yang anda perlu mengambil penjagaan khas, keupayaan anda untuk menumpukan perhatian mungkin terjejas jika diabetes anda tidak dikawal dengan baik. Pastikan anda tahu bagaimana rasanya jika gula darah anda rendah. Anda mungkin dinasihatkan untuk memeriksa tahap darah atau glukosa air kencing anda sebelum memulakan perjalanan dan mempunyai snek dengan anda dalam perjalanan jauh.
 • Rawatan untuk penyakit kencing manis adalah sepanjang hayat. Terus mengambil tablet melainkan anda dinasihatkan sebaliknya oleh doktor anda.
 • Jika anda membeli mana-mana ubat-ubatan, periksa dengan ahli farmasi bahawa ia sesuai untuk anda berehat. Ini kerana sesetengah ubat boleh mengganggu glimepiride.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Ini biasanya bertambah baik apabila badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda jika mana-mana kesan sampingan yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Glimepiride kesan sampingan – ini berlaku hanya jarang
Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Rasa atau sakit Berpegang kepada makanan yang ringkas – mengelakkan makanan yang kaya atau pedas. Pastikan anda mengambil tablet anda dengan makanan
Cirit-birit Minum banyak air untuk menggantikan mana-mana cecair yang hilang
sembelit Makan makanan yang seimbang dan minum air yang banyak
Tanda-tanda gula darah rendah : perasaan goyah atau cemas, berpeluh, pucat, rasa lapar, rasa bahawa jantung anda berdebar-debar, rasa pening Makan sesuatu yang mengandungi gula, seperti biskut atau minuman bergula (tidak diet), dan mengikuti ini dengan makanan ringan seperti sandwic. Beritahu doktor anda jika anda mengalami gejala-gejala ini, kerana dos anda mungkin perlu menyesuaikan

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO GLIMEPIRIDE

Mymedabc.com