Gliserin

Mymedabc.com

Apakah gliserin, benar-benar?

Gliserin adalah neutral, manis-merasa, tidak berwarna, cecair tebal yang membeku kepada pes yang bergetah dan yang mempunyai takat didih yang tinggi. Gliserin boleh dilarutkan ke dalam air atau alkohol, tetapi tidak minyak. Sebaliknya, banyak perkara akan larut ke dalam gliserin lebih mudah daripada yang mereka lakukan ke dalam air atau alkohol. Jadi ia adalah pelarut yang baik.

Glycerin juga sangat “hygroscopic” yang bermaksud bahawa ia menyerap air dari udara. Contoh: jika anda meninggalkan sebotol gliserin tulen terdedah kepada udara di dapur anda, ia akan mengambil kelembapan dari udara dan akhirnya, ia akan menjadi 80 per glycerin dan 20 peratus air.

Kerana kualiti hygroscopic ini, tulen, 100 peratus gliserin diletakkan pada lidah boleh meningkatkan lepuh, kerana ia menjadi kering. Dicairkan dengan air, walau bagaimanapun, ia akan melembutkan kulit anda. (Nota: Walaupun orang mengatakan melembutkan ini adalah hasil daripada gliserin yang menarik kelembapan pada kulit anda, terdapat perdebatan hangat sama ada atau tidak gliserin yang mempunyai beberapa ciri-ciri lain semua sendiri yang membantu untuk kulit Merumuskan, arus. berfikir adalah “Kita tahu gliserin melembutkan kulit. Sesetengah orang berfikir kelembapan kerana ia menarik, tetapi mungkin ada sebab-sebab lain.”)

Di manakah gliserin datang?

Sehingga tahun 1889, orang tidak tahu bagaimana untuk mendapatkan semula gliserin daripada proses soapmaking, jadi dihasilkan secara komersial gliserin kebanyakannya datang daripada industri candlemaking (ingat, ketika itu lilin-lilin diperbuat daripada lemak haiwan).

Pada tahun 1889, cara yang berdaya maju untuk memisahkan gliserin daripada sabun itu akhirnya dilaksanakan. Sejak nombor satu penggunaan gliserin adalah untuk membuat GTN, yang telah digunakan untuk membuat dinamit, membuat sabun tiba-tiba menjadi banyak yang lebih menguntungkan! Saya mempunyai satu teori yang belum teruji yang anda boleh mengesan akar paling soapmakers besar (dan “jatuh” kecil, soapmaker tempatan) kepada kira-kira waktu ini dalam sejarah.

Proses mengeluarkan glycerin dari sabun yang agak rumit (dan sudah tentu, terdapat banyak variasi pada tema). Dalam terma yang paling mudah: anda membuat sabun daripada lemak dan lye. Lemak sudah mengandungi gliserin sebagai sebahagian daripada solek kimia mereka (kedua-dua haiwan dan sayur-sayuran mengandungi lemak daripada 7% – 13% gliserin). Apabila lemak dan lye berinteraksi, sabun terbentuk, dan gliserin dibiarkan keluar sebagai “sampingan”. Tetapi, semasa ia secara kimia yang berasingan, ia masih dicampur ke dalam campuran sabun.

Walaupun proses soapmaker sejuk hanya akan tuangkan ke dalam acuan pada peringkat ini, yang soapmaker komersial akan menambah garam. Garam menyebabkan sabun untuk mengental dan terapung ke atas. Selepas memerhati sabun, mereka dibiarkan dengan gliserin (dan banyak “kekotoran” seperti sabun sebahagiannya dibubarkan, garam tambahan, dan lain-lain). Mereka kemudian memisahkan gliserin oleh menyuling ia. Akhirnya, mereka de-mewarnai gliserin dengan penapisan melalui arang, atau dengan menggunakan beberapa kaedah pelunturan lain.

Gliserin mempunyai banyak kegunaan selain digunakan untuk membuat GTN (nota: gliserin bukan bahan letupan dengan sendirinya Ia perlu bertukar menjadi GTN sebelum ia menjadi bahan letupan, jadi ia selamat untuk bekerja dengan di dapur anda.). Beberapa kegunaan untuk gliserin termasuk: memulihara dipelihara buah-buahan, sebagai asas untuk losyen, untuk mengelakkan pembekuan dalam bicu hidraulik, untuk melincirkan acuan, dalam beberapa dakwat percetakan, di dalam kek dan membuat gula-gula, dan (kerana ia mempunyai kualiti antiseptik) kadang-kadang untuk memelihara spesimen saintifik dalam balang dalam biologi makmal sekolah tinggi anda.

Glycerin juga digunakan untuk membuat sabun jelas. Sangat glycerinated sabun jelas mengandungi kira-kira 15% – 20% glycerin tulen. Dikenali sebagai “Cairkan dan Tuangkan” sabun, sabun ini adalah sangat mudah untuk penggemar untuk bekerja dengan. Mereka mencairkan kira-kira 160 darjah fahrenheit, dan memantapkan agak pesat. Oleh kerana kandungan gliserin yang tinggi, sabun sangat melembapkan kulit. Malangnya, kandungan gliserin yang tinggi ini juga bermakna bahawa sabun akan membubarkan lebih cepat di dalam air berbanding sabun dengan kurang gliserin, dan jika sabun dibiarkan terdedah kepada udara, ia akan menarik kelembapan dan “berkaca-kaca” dengan manik kelembapan ambien.

Ini kelemahan, bagaimanapun lebih daripada pampasan oleh emolien, kulit penyayang dan sifat lembut sabun ini yang amat baik untuk kulit tender dan kanak-kanak.

(1) produk kimia The tulen dipanggil Gliserol (yang menunjukkan bahawa ia adalah alkohol), manakala produk komersial yang suci dipanggil Glycerin. Ini adalah kerumitan teknikal, jadi untuk artikel ini, saya berpegang kepada istilah yang lebih biasa, Glycerin.

VIDEO GLYCERIN

Mymedabc.com