GLISEROL

Mymedabc.com

Gliserol adalah karbohidrat yang boleh dibuat di dalam badan daripada glukosa dan diperolehi melalui diet sebagai bahan tambahan makanan. Ia juga wujud secara semula jadi dalam trigliserida (TGS) dan phospholipid (PLS). Gliserol mempunyai aplikasi dalam pembuatan makanan sebagai pemanis, pemekat, pelarut dan bahan pengawet. asid lemak, yang adalah lemak, juga boleh dibuat di dalam badan dan diperolehi melalui diet di TGS dan pls. Asid lemak membekalkan lebih banyak tenaga per gram dan memainkan peranan yang lebih penting dalam kesihatan manusia daripada gliserol.

TRIGLISERIDA DAN FOSFOLIPID

Dalam TGS dan pls, gliserol bertindak adalah tulang belakang bahawa asid lemak melekat. The gliserol tulang belakang adalah seperti pokok Krismas dengan ruang untuk tiga perhiasan. Asid lemak adalah seperti jenis “perhiasan” yang boleh gantung di gliserol “pokok.” TGS mengandungi tiga perhiasan asid lemak, dan PLS mengandungi dua asid lemak dan kumpulan fosfat. Perhiasan asid lemak yang menghiasi pokok gliserol daripada TG atau PL menentukan biologi, kimia dan fisiologi. Tidak seperti asid lemak, hanya ada satu jenis gliserol dan ia mempunyai maksud yang kurang pada sifat-sifat TG dan PL.

STRUKTUR DAN FUNGSI BIOLOGI

Gliserol adalah molekul tiga karbon yang mudah dengan kumpulan hidroksil pada setiap karbon.Tidak seperti gliserol, asid lemak adalah molekul kompleks yang berbeza-beza dari empat hingga 28 karbon panjang dan boleh mengandungi satu atau lebih ikatan ganda. Asid lemak dengan satu ikatan berganda dipanggil monotaktepu; lebih dari satu ikatan double membuat asid lemak tak tepu. Pakar bersetuju kehadiran ikatan kembar dalam asid lemak mempunyai implikasi untuk aktiviti biologi dan kesan ke atas kesihatan manusia. Hanya ada satu struktur gliserol, dan ia mempunyai kesan yang kurang pada kesihatan manusia daripada asid lemak.

SESETENGAH FATTY ACIDS ADALAH ESSENTIAL

Kebanyakan asid lemak boleh dibuat di dalam badan. Walau bagaimanapun, terdapat dua asid lemak perlu – asid linoleik dan asid alfa-linolenik – yang tidak boleh dibuat dan mesti diperolehi dari diet. sumber yang baik asid lemak perlu adalah flaks, ikan dan walnut.

KEPENTINGAN BIOLOGI

Gliserol boleh digunakan sebagai sumber tenaga. Tidak seperti gliserol, asid lemak adalah sumber penting bahan api kerana mereka menghasilkan sejumlah besar tenaga. Sebagai sebahagian daripada PLS dalam membran sel, peranan biologi yang paling penting dalam gliserol adalah untuk mengekalkan struktur fizikal yang sel. Asid lemak juga memainkan peranan dalam mengekalkan struktur membran sel tetapi memainkan peranan lebih besar dalam fungsi dan isyarat sel. Tidak seperti gliserol, asid lemak mengubah “ketidakstabilan” membran sel. Jenis asid lemak yang terdiri daripada membran sel mengubah pergerakan ion dalam dan di luar sel. Kekebalan, keradangan dan kognisi bergantung kepada asid lemak untuk bertindak sebagai molekul isyarat antara sel-sel.

VIDEO GLISEROL

Mymedabc.com