GLUCOSAMINE

Mymedabc.com

Glucosamine adalah bahan semula jadi yang terdapat dalam cecair di sekeliling sendi. Ia hadir secara semula jadi dalam tulang haiwan, sum-sum tulang, kerang dan kulat.

Glucosamine memainkan peranan yang penting dalam membina tulang rawan dan biasanya digunakan sebagai makanan tambahan oleh orang-orang dengan artritis, terutama osteoartritis.

Glucosamine, terutama Glucosamine sulfat, dituai dari cengkerang kerang dan dimasukkan ke dalam makanan tambahan. Ia juga boleh dibuat di dalam makmal.

APAKAH GLUCOSAMINE?

Glucosamine boleh datang dalam bentuk yang berbeza, termasuk:

 • Glucosamine sulfat
 • Glucosamine hydrochloride
 • N-asetil-Glucosamine
Glucosamine dalam makanan tambahan sama ada berasal dari kerang atau dibuat dalam makmal.

Walaupun sama, tiga bentuk mungkin tidak mempunyai kesan yang sama apabila digunakan sebagai makanan tambahan.

Kebanyakan kajian yang telah mengkaji manfaat kesihatan yang berpotensi Glucosamine telah memberi tumpuan kepada Glucosamine sulfat .

Glucosamine yang mengandungi makanan tambahan sering mempunyai bahan-bahan lain ditambah, termasuk kondroitin sulfat, MSM atau yu rawan. Walaupun sesetengah orang mengatakan kombinasi membantu, tidak ada bukti saintifik yang mereka lakukan, kata Institut Kesihatan Kebangsaan. 1

National Institutes of Health (NIH) menambah bahawa krim kulit yang mengandungi Glucosamine untuk sakit arthritis mungkin memberikan kelegaan kerana bahan-bahan lain di dalamnya, dan tidak Glucosamine itu. “Tidak ada bukti bahawa Glucosamine boleh diserap melalui kulit.”

NIH juga mengulas bahawa beberapa produk Glucosamine sulfat tidak mengandungi apa pelabelan mereka menyatakan – ujian menunjukkan 0% hingga 100% kandungan glukosamina.Dalam ujian lain, apabila label mendakwa produk mempunyai Glucosamine hydrochloride, ia adalah Glucosamine sulfat.

MENGAPA KITA MEMERLUKAN GLUCOSAMINE?

Glucosamine adalah penting untuk membina tulang rawan. Tulang rawan adalah fleksibel, tisu penghubung yang sukar ditemui di beberapa bahagian badan. hebat ini, fungsi tisu bergetah sebagai padding, kusyen untuk tulang dan sendi.

tulang rawan sendi memerlukan Glucosamine kerana ia merupakan prekursor glycosaminoglycans (Glucosamine menjadikan glycosaminoglycans). Glycosaminoglycans adalah komponen utama tulang rawan sendi.

Sulfur perlu dimasukkan ke dalam rawan untuk membuat dan membaiki. Glucosamine memainkan peranan penting dalam menggabungkan sulfur ke dalam tulang rawan.

Semakin usia kita, tahap Glucosamine turun, yang boleh membawa kepada kemerosotan sendi akhirnya.

MENGAPA ORANG MENGAMBIL MAKANAN TAMBAHAN GLUCOSAMINE?

Menurut Pusat Kebangsaan Pelengkap dan Alternatif Terapi 2 , satu kajian 2007 National Health Interview mendapati 17.7% orang dewasa di Amerika Syarikat tetap mengambil beberapa jenis makanan tambahan. Dari orang-orang, 19.9% mengambil Glucosamine, tambahan diet yang paling popular kedua selepas minyak ikan / omega 3 / DHA (37.4%).

makanan tambahan Glucosamine adalah yang paling biasa yang diambil oleh orang yang mengalami osteoartritis, penyakit keradangan usus (IBD) dan ulser kolitis.

OSTEOARTHRITIS

Beberapa kajian saintifik telah menunjukkan bahawa suplemen glukosamin dapat membantu pesakit dengan osteoartritis (OA), terutamanya OA pinggul atau lutut.

Kajian mendapati Glucosamine yang mungkin:

 • Mengurangkan kesakitan yang berkaitan osteoarthritis-
 • fungsi yang lebih baik pada pesakit dengan lutut atau pinggul osteoarthritis
 • kekakuan dikurangkan
 • Mengurangkan bengkak pada sendi
 • Terus menyediakan melegakan gejala sehingga 3 bulan selepas pesakit berhenti rawatan

Walau bagaimanapun, percubaan Glucosamine / kondroitin Arthritis Intervention (GAIT), yang telah dilakukan pada 16 tapak di seluruh Negeri United dan diterbitkan dalam NEJM (New England Journal of Medicine 3 mendapati bahawa Glucosamine plus kondroitin sulfat tidak memberikan bantuan yang signifikan dari osteoartritis di kalangan semua 1600 peserta.

Dalam kumpulan kecil yang lebih kecil daripada kajian itu, bagaimanapun, pesakit dengan kesakitan yang sederhana hingga teruk dilaporkan bantuan yang signifikan dari kombinasi Glucosamine / kondroitin.

Pada tahun 2008, penyelidik melaporkan pada kajian sampingan 2 tahun di sembilan tapak di Amerika Syarikat dengan subset peserta dari percubaan asal. Keputusan yang diterbitkan dalamArthritis & Rheumatism menunjukkan bahawa Glucosamine dan kondroitin sulfat, bersama-sama atau bersendirian, berlangsung tidak lebih baik daripada plasebo 4 dalam memperlahankan kehilangan tulang rawan pada osteoarthritis lutut. Walau bagaimanapun, pesakit onplacebo sekiranya kerugian yang lebih kecil tulang rawan atau lebar ruang sendi daripada yang diramalkan.

Kebanyakan kajian muncul untuk menunjukkan bahawa jika anda mempunyai Osteoartritis dan gejala sakit yang sederhana hingga teruk, Glucosamine atau gabungan Glucosamine / kondroitin boleh membantu, jika tidak, ia mungkin tidak lebih baik daripada plasebo.

PENYAKIT KERADANGAN USUS (IBD) DAN ULSER KOLITIS

IBD melibatkan keradangan jangka panjang sebahagian atau semua saluran penghadaman.Contoh IBD termasuk penyakit Crohn dan kolitis ulser. IBD adalah menyakitkan dan boleh melemahkan dan kadang-kadang hidup-threating jika terdapat komplikasi.

ulser kolitis memberi kesan sebahagian daripada saluran penghadaman manakala penyakit Crohn boleh menyebabkan keradangan pada mana-mana bahagian lapisan di sepanjang saluran pencernaan, dan sering merebak jauh ke dalam tisu yang terjejas.

Para penyelidik dalam kajian rintis dijalankan di Jabatan Universiti Pediatrik Gastroenterology, Royal Free, London, UK, membuat kesimpulan bahawa N-acetyl glucosamine (GlcNAc), diet tambahan Glucosamine-suka, menunjukkan janji sebagai rawatan yang murah dan tidak toksik dalam kronik penyakit keradangan usus untuk kanak-kanak yang tidak bertindak balas dengan baik kepada rawatan lain (penyakit keradangan usus rawatan tahan teruk). Ten mempunyai penyakit Crohn dan kolitis ulser dua.

Kerana ia adalah satu kajian kecil penyiasat menulis dalam jurnal alimentari Farmakologi & Therapeutics 5 (Disember 2000 isu) “Ia mungkin mempunyai potensi untuk membantu dalam stricturing penyakit. Walau bagaimanapun, ujian terkawal dan penilaian persediaan enterik pelepasan dikehendaki untuk mengesahkan keberkesanannya dan mewujudkan tanda-tanda untuk digunakan. ”

Penyelidik dari Universiti Juntendo, Sekolah Perubatan, Tokyo, yang dijalankan eksperimen ke atas tikus makmal IBD teraruh. Mereka dilaporkan dalam Jurnal Perubatan Molekul 6 bahawa “… .glucosamine boleh membuktikan untuk menjadi ejen berguna untuk IBD.”

SKLEROSIS BERBILANG

Ahli-ahli sains di University of California, Irvine, mendapati bahawa N-acetyl glucosamine (GlcNAc) makanan tambahan ditindas tindak balas autoimun yang merosakkan yang berlaku dalam MS (multiple sclerosis).

Dr. Michael Demetriou, Ani Grigorian dan rakan-rakan yang diterangkan dalam The Jurnal Kimia Biologikal 7 yang GlcNAc menghalang pertumbuhan dan fungsi abnormal T-sel yang tersilap membuat serangan sistem imun pesakit MS dan memusnahkan pusat tisu sistem saraf yang melindungi saraf (myelin) .

Dr. Demetriou berkata “Ini makanan tambahan berasaskan gula membetulkan kecacatan genetik yang mendorong sel-sel untuk menyerang badan dalam MS, membuat terapi metabolik pendekatan rasional yang berbeza dengan ketara daripada rawatan pada masa ini.”

Dalam eksperimen mereka mereka menggunakan tikus makmal yang menghidap penyakit autoimun MS-suka. Para saintis mendapati bahawa apabila tikus dengan kelemahan kaki telah memberi GlcNAc secara lisan, makanan tambahan itu ditindas hiperaktif T-sel dan tindak balas autoimun dengan menaikkan pengubahsuaian gula protein T-sel, menyebabkan perubahan arah perkembangan kepada lumpuh.

Satu pasukan penyelidik dari Jefferson Medical College mendapati bahawa OTC (over-the-counter) Glucosamine membantu melambatkan serangan gejala MS dalam satu eksperimen haiwan.Mereka mendapati ia juga meningkat keupayaan tikus untuk bergerak dan berjalan. 8

Glucosamine digunakan untuk pelbagai keadaan dan penyakit-penyakit lain. Walau bagaimanapun, kebanyakan kajian mendapati mereka adalah tidak berkesan, tidak ada kesimpulan yang boleh dicapai, dan ada memberi amaran kepada kemudaratan yang berpotensi (seperti dalam “alahan” di bawah). Dari senarai di bawah, satu-satunya dengan kajian yang positif adalah penggunaan glukosamin untuk masalah sendi temporomandibular:

 • Kecederaan sukan – menurut kajian yang disiarkan dalam Jurnal Latihan Olahraga 9 , “tiada bukti setakat ini menyokong atau menyangkal kesan menikmati rezeki kepada penduduk sukan dan kecederaan yang berlaku dalam sukan”.
 • Kronik sakit pinggang – kajian yang diterbitkan dalam BMJ (British Medical Journal) 10membuat kesimpulan bahawa manfaat Glucosamine untuk sakit belakang yang lebih rendah boleh “tidak ditunjukkan atau dikecualikan berdasarkan data yang tidak mencukupi dan kualiti rendah kajian yang sedia ada”.
 • Sendi temporomandibular (TMJ) masalah – yang Journal of Rheumatology 11 menerbitkan satu kajian yang menyimpulkan “Glucosamine (GS) dan ibuprofen mengurangkan tahap kesakitan pada pesakit dengan TMJ penyakit sendi degeneratif. Dalam kumpulan kecil yang memenuhi kriteria keberkesanan awal, GS mempunyai pengaruh yang jauh lebih besar dalam mengurangkan rasa sakit yang dikemukakan semasa fungsi dan kesan kesakitan dengan aktiviti harian. GS mempunyai kesan menikmati rezeki “.
 • Kekurangan vena – tidak ada kajian saintifik untuk memuat mengesyorkan atau Glucosamine diskaun untuk kekurangan vena.
 • Alahan – walaupun ramai orang anecdotally bersumpah dengan Glucosamine untuk beberapa alahan, kajian memberi amaran tentang tindak balas mungkin alah bagi sesetengah orang, terutama mereka yang alah kepada kerang. The Mayo Clinic 12 memberi amaran bahawa sejak Glucosamine biasanya dibuat daripada cengkerang kerang, individu yang mempunyai alahan kerang atau iodin hipersensitiviti mungkin mempunyai reaksi alahan kepada produk yang mengandungi Glucosamine.
 • Asma – sebenarnya, jurnal Keluarga Amerika Physician 13 memberi amaran bahawa Glucosamine harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit withasthma.

KEBIMBANGAN KESELAMATAN GLUCOSAMINE

Menurut National Institutes of Health, Glucosamine adalah SELAMAT MUNGKIN apabila digunakan dengan betul oleh orang dewasa.

NIH menambah bahawa beberapa kesan sampingan yang ringan telah kadang-kadang (jarang) telah dikaitkan dengan pengambilan Glucosamine, termasuk:

 • mengantuk
 • tindak balas kulit
 • sakit kepala

Kehamilan dan penyusuan – tiada siapa yang tahu sama ada Glucosamine adalah selamat untuk ibu mengandung atau menyusukan bayi. Sehingga kajian saintifik boleh menyimpulkan satu cara atau lain, NIH mengesyorkan wanita tidak mengambil glukosamina penyusuan atau semasa mengandung.

Asma – beberapa jurnal perubatan memberi amaran kepada glucosamine yang boleh menyebabkan serangan asma pada sesetengah orang. Satu laporan berkaitan asma pengambilan Glucosamine, menurut NIH, tetapi penyelidik tidak dapat menentukan sama ada ia amat Glucosamine adalah pelakunya.

Diabetes – beberapa kajian sebelum ini telah mencadangkan bahawa Glucosamine mungkin menaikkan paras glukosa darah pada pesakit dengan diabetes. Kajian kemudian mencadangkan sebaliknya. Nampaknya Glucosamine mungkin tidak menjejaskan paras glukosa darah pada pesakit dengan diabetes jenis 2.

Alahan Kerang – beberapa produk Glucosamine diperbuat daripada cengkerang kerang. Mereka yang mempunyai alahan kerang harus sedar dan selidiki meminta ahli farmasi mereka untuk makanan tambahan Glucosamine buatan manusia. Walau bagaimanapun, NIH menambah bahawa pihak berkuasa kesihatan AS tidak menerima laporan mengenai reaksi alahan kepada Glucosamine di kalangan mereka yang mempunyai alahan kerang.

GLUCOSAMINE VIDEO

Mymedabc.com