GLYCINE

Mymedabc.com

Glycine adalah salah satu asid amino yang tidak penting dan digunakan untuk membantu mewujudkan tisu otot dan menukar glukosa kepada tenaga. Ia juga penting untuk mengekalkan sistem saraf dan penghadaman pusat sihat, dan baru-baru ini telah ditunjukkan untuk memberi perlindungan melalui antioksidan dari beberapa jenis kanser.

Glycine digunakan dalam badan untuk membantu membina normal DNA dan RNA helai-bahan genetik yang diperlukan untuk fungsi sel yang betul dan pembentukan. Ia membantu mencegah pecahan otot dengan meningkatkan kadar penghasilan creatine, sebatian yang membantu membina jisim otot. Kepekatan tinggi glycine didapati bukan sahaja di dalam otot, tetapi dalam kulit dan tisu penghubung yang lain. Hampir 1/3 daripada kolagen, yang menyimpan kulit dan tisu penghubung yang kukuh dan fleksibel, terdiri daripada glycine. (Jumlah yang tinggi Glycine juga terdapat dalam gelatin, yang merupakan satu bentuk kolagen denatured). Tanpa glycine badan tidak akan dapat untuk membaiki tisu yang rosak; kulit akan menjadi kendur kerana ia meninggal dunia akibat sinaran ultraungu, pengoksidaan, dan kerosakan radikal bebas, dan luka tidak akan sembuh.

Glycine dianggap sebagai asid amino glucogenic, yang bermakna ia membantu membekalkan tubuh dengan glukosa diperlukan untuk tenaga. Ia membantu mengawal tahap gula dalam darah, dan dengan itu suplemen glycine mungkin berguna untuk merawat gejala dicirikan oleh tenaga yang rendah dan keletihan, seperti hipoglisemia, anemia, dan Sindrom Keletihan yang Kronik (CFS).

Glycine adalah penting untuk, biasanya berfungsi dengan sistem penghadaman yang sihat. Ia membantu mengawal sintesis asid hempedu yang digunakan untuk mencerna lemak, dan termasuk dalam banyak agen anti-asid gastrik komersial.

Glycine adalah perlu bagi pusat fungsi sistem saraf. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa asid amino ini boleh membantu menghalang neurotransmitter yang menyebabkan aktiviti penyitaan, hiperaktif, dan manik (bipolar) kemurungan. Glycine juga boleh ditukar kepada neurotransmitter lain, serine, seperti yang diperlukan, dan boleh memberi manfaat dalam pengurusan skizofrenia.Dalam satu kajian, dua puluh dua pesakit skizofrenia, yang tidak pada mulanya bertindak balas terhadap rawatan tradisional, ditambah glycine kepada ubat antipsikotik mereka berterusan dan mendapati bahawa ia ketara mengurangkan gejala mereka. pengambilan Glycine kalangan peserta adalah di antara 40-90 gram setiap hari (0.8 gram bagi setiap kilogram berat badan). Lebih banyak penyelidikan mengenai kesan glycine pada skizofrenia sedang dijalankan. Kajian telah menunjukkan bahawa glycine juga membantu meningkatkan daya ingatan semula dalam orang-orang yang mengalami pelbagai keadaan tidur-menafikan, termasuk skizofrenia, penyakit Parkinson, penyakit Huntington, jet lag, dan terlalu banyak pekerjaan.

Keputusan daripada kajian awal glycine sebagai rawatan berpotensi untuk kanser telah menjanjikan, dan mencadangkan bahawa ia boleh membantu mencegah perkembangan tumor kanser dan melanoma. Pada tikus makmal, glycine pemakanan menghalang pertumbuhan tumor dengan menghalang angiogenisis, proses di mana tumor membentuk bekalan darah mereka sendiri. Glycine juga seolah-olah memainkan peranan dalam mengekalkan prostat yang sihat.Dalam satu kajian, glycine telah ditunjukkan untuk membantu mengurangkan gejala hiperplasia prostatik pada lelaki.

makanan tinggi protein seperti ikan, daging, kacang, susu, dan keju, adalah sumber pemakanan terbaik glycine. Glycine juga boleh didapati dalam bentuk kapsul dan serbuk, dan sebagai sebahagian daripada banyak kombinasi makanan tambahan asid amino. Tiada sebarang kesan toksik yang berkaitan dengan glycine, walaupun beberapa orang telah melaporkan bahawa mengambil makanan tambahan ini menyebabkan sakit perut.

Individu yang mempunyai penyakit buah pinggang atau hati tidak perlu mengambil glycine tanpa berunding dengan doktor mereka. Mengambil apa-apa makanan tambahan asid amino salah boleh menyebabkan gangguan asid sitrik atau kitaran Krebs, dan menyebabkan pengumpulan nitrogen atau ammonia di dalam badan, yang menjadikan hati dan buah pinggang bekerja lebih keras untuk menyingkirkan bahan buangan. Sesiapa yang mengambil ubat-ubatan antispastic harus berunding dengan doktor sebelum menambahkan dengan glycine, kerana ia secara teori boleh meningkatkan kesan-kesan ubat-ubatan ini.

video Glycine

Mymedabc.com