GOSERELIN

Mymedabc.com
Jenis ubat A analog gonadorelin (juga dikenali sebagai analog LHRH)
Digunakan untuk Pada wanita : endometriosis; fibroid rahim; kanser payudara; nipis lapisan rahim sebelum pembedahan; sebagai sebahagian daripada rawatan bagi kemandulan Pada lelaki : kanser prostat
Juga dipanggil Zoladex®; Zoladex® LA
Terdapat sebagai Implan, dan panjang-lakonan gigi (untuk lelaki sahaja)

Goserelin berfungsi dengan bertindak ke atas kelenjar pituitari di dalam otak anda untuk menghentikan pengeluaran beberapa hormon seks yang badan anda membuat secara semula jadi.Ia diberikan untuk beberapa keadaan yang berbeza. Ia digunakan untuk merawat beberapa jenis kanser – kanser prostat pada lelaki, dan kanser payudara di kalangan wanita. Ia juga diberikan kepada wanita untuk beberapa masalah yang berkaitan dengan rahim (rahim), dan untuk membantu merawat kemandulan.

Walaupun ia tidak jelas tepat mengapa prostat atau kanser payudara membangun, ia dikenali bahawa seks hormon testosteron (pada lelaki) dan estrogen (di kalangan wanita) meningkatkan pertumbuhan kanser ini. Goserelin mengurangkan jumlah hormon ini, dan ini membantu untuk menghentikan pertumbuhan sel-sel kanser.

Pada wanita, kerana ia menghalang pengeluaran hormon seks wanita, ia membantu dalam merawat masalah seperti endometriosis dan rahim fibroid. Ia juga diberikan untuk menyediakan rahim sebelum beberapa operasi pembedahan. Goserelin juga menggalakkan ovulasi di kalangan wanita, dan ia adalah untuk sebab ini ia digunakan dalam rawatan kemandulan.

Goserelin terkandung dalam pelet kecil yang diimplan (seperti suntikan) di bawah permukaan kulit pada perut anda.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda diberi goserelin ia adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda mempunyai perasaan rendah atau tertekan.
 • Jika anda mempunyai tekanan darah tinggi.
 • Jika anda mempunyai kencing manis (diabetes gula).
 • Jika anda mempunyai sebarang pendarahan faraj yang mana anda tidak tahu punca (iaitu, bukan tempoh normal bulanan anda).
 • Jika anda mengambil atau menggunakan mana-mana ubat-ubatan lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Sebelum anda diberi implan, meminta untuk membaca risalah maklumat yang dicetak dari pek. Risalah ini pengeluar akan memberikan anda maklumat mengenai implan dan akan memberikan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang anda mungkin mengalami daripadanya. Jika, akibat daripada membaca risalah ini, anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berbincang dengan doktor / jururawat anda sebelum anda mempunyai implan.
 • doktor akan dimuatkan untuk anda oleh seseorang yang telah dilatih khas. A pelet sangat kecil akan dimasukkan hanya di bawah kulit pada perut anda.
 • Bergantung kepada sebab untuk rawatan anda, anda mungkin memerlukan implan lanjut di 4-mingguan, atau 12 kali seminggu, selang. Ingat untuk menempah temujanji yang berikutnya dalam banyak masa supaya anda menerima implan apabila ia perlu dibayar.
 • Cuba menghadiri temu janji biasa anda dengan doktor anda supaya kemajuan anda boleh dipantau. Jika doktor anda memberikan anda preskripsi supaya anda boleh mengumpul doktor goserelin dari farmasi, ingat untuk mengambil dengan anda untuk temujanji anda.
 • Goserelin boleh menjejaskan tahap gula dalam darah anda. Jika anda mempunyai kencing manis anda mungkin perlu untuk memeriksa glukosa darah anda dengan lebih kerap. Doktor anda akan menasihati anda tentang perkara ini.
 • Maklumat untuk wanita : jika anda memerlukan kontrasepsi semasa anda berada di goserelin, gunakan kaedah halangan seperti kondom atau diafragma (topi). Jangan gunakan pil perancang ( ‘pil’). Jika anda menggunakan goserelin sebagai rawatan persenyawaan, anda sudah mempunyai satu ujian untuk menunjukkan bahawa anda tidak hamil. Anda tidak perlu menerima goserelin jika anda hamil, atau fikir anda mungkin hamil.
 • Maklumat untuk lelaki : anda mungkin perasan bahawa gejala menjadi lebih teruk apabila anda mula-mula memulakan rawatan dengan goserelin dan doktor anda akan memberikan anda beberapa tablet untuk mengambil semasa beberapa minggu pertama untuk membantu mengurangkan ini. Simptom anda perlu mula bertambah baik selepas beberapa minggu.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan goserelin. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Sangat biasa kesan sampingan goserelin (ini memberi kesan kepada lebih daripada 1 dalam 10 orang)
Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
rasa panas, berpeluh Pastikan anda tidak menjadi lebih-dipanaskan
mati pucuk, faedah dikurangkan dengan seks Bercakap dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat
Sakit kepala (di kalangan wanita) Tanya doktor atau ahli farmasi anda untuk mengesyorkan ubat penahan sakit yang sesuai
Common goserelin kesan sampingan (ini menjejaskan kurang daripada 1 dalam 10 orang) Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
kekeringan faraj atau pendarahan, jerawat (wanita), perubahan saiz payudara, perasaan tertekan, kesemutan di jari atau jari kaki, ruam kulit, sakit tulang, tindak balas di tapak suntikan, menurun kepadatan tulang, perubahan dalam tekanan darah, perubahan berat badan, dan peningkatan risiko serangan jantung (manusia) Jika anda bimbang tentang mana-mana, bercakap dengan doktor anda

Penting : Jika anda mengalami ruam kulit atau mempunyai apa-apa masalah dengan pernafasan anda, anda perlu menghubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat merta. Ini adalah tanda-tanda yang jarang berlaku tetapi mungkin serius, kerana ia mungkin tanda tindak balas alahan.

Jika anda mendapati mana-mana masalah-masalah lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh implan, bercakap dengan ahli farmasi atau doktor anda untuk mendapatkan nasihat.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

Mymedabc.com