GRANISETRON

Mymedabc.com
Jenis ubat 5HT 3 -receptor antagonis ubat anti-penyakit
Digunakan untuk Pencegahan atau rawatan penyakit yang dikaitkan dengan kemoterapi, radioterapi atau pembedahan di kalangan orang dewasa
Juga dipanggil Kytril®; Sancuso®
Terdapat sebagai Tablet, patch, dan suntikan

Granisetron dikenali sebagai 5HT 3 -receptor antagonis. Ia ditetapkan untuk menghentikan anda daripada merasa sakit. Ia berfungsi dengan menyekat kesan kimia yang dihasilkan secara semula jadi dalam badan anda, yang dipanggil serotonin. Serotonin juga dirujuk sebagai 5HT.

Kemoterapi, radioterapi dan pembedahan semua boleh menyebabkan pembebasan peningkatan jumlah serotonin dalam badan anda. Terdapat reseptor kecil di dalam usus kecil anda dan otak dipanggil 5HT 3 reseptor. Serotonin bertindak pada reseptor ini dan menyebabkan anda berasa sakit. Granisetron berfungsi dengan menyekat serotonin daripada bertindak ke atas 5HT 3reseptor, dan ini menghalang anda daripada perasaan (atau menjadi) sakit.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil granisetron ia adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda hamil atau menyusukan bayi.
 • Jika anda telah diberitahu anda mempunyai degupan jantung yang tidak teratur.
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Sebelum anda memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek anda. risalah pengeluar akan memberikan anda lebih banyak maklumat mengenai granisetron dan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada mengambilnya.
 • Ambil granisetron tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. Cara yang anda diberitahu untuk mengambil tablet akan bergantung kepada sebab anda mengambil mereka.Jika anda adalah disebabkan oleh mempunyai kemoterapi atau radioterapi rawatan yang boleh menyebabkan anda rasa sakit, doktor anda akan menetapkan anda dos granisetron kira-kira sejam sebelum rawatan. Anda kemudian akan diminta untuk terus mengambil tablet granisetron semasa rawatan – ia adalah biasa untuk ditetapkan 2 mg setiap hari sehingga tujuh hari. Jika anda sedang ditetapkan granisetron kerana anda dijadualkan untuk menjalani pembedahan, anda akan diberi satu dos sebentar lagi sebelum pembedahan, dan kemudian ditetapkan satu lagi dos untuk mengambil selepas itu jika diperlukan. Jika anda tidak pasti yang sesuai untuk anda, bertanya kepada doktor, jururawat, atau ahli farmasi untuk mendapatkan nasihat.
 • Menelan tablet secara keseluruhan dengan minuman air. Ia tidak penting sama ada anda mengambil mereka sebelum atau selepas makan makanan.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat. Jika ia hampir masa untuk dos seterusnya apabila anda ingat, abaikan dos yang tertinggal dan ambil dos seterusnya apabila ia perlu dibayar. Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlupa.
 • Jika anda memerlukan ubat anti mabuk untuk beberapa hari kerana kemoterapi dan anda tidak dapat mengambil tablet, anda ditetapkan tampalan kulit untuk digunakan sebagai alternatif. Doktor anda akan memberitahu anda bagaimana untuk menggunakan patch, tetapi sebagai panduan, anda perlu memohon patch sekurang-kurangnya 24 jam sebelum rawatan yang dijangka bermula dan tinggalkan ia di tempat sehingga sekurang-kurangnya 24 jam selepas rawatan anda telah selesai. patch ini digunakan untuk lengan luar anda dan boleh dipakai sehingga tujuh hari. Anda boleh mencuci dan mandi seperti biasa semasa anda memakai patch, tetapi anda tidak perlu membenarkan patch untuk berada dalam hubungan secara langsung dengan cahaya matahari yang terang atau haba (seperti selimut elektrik atau botol air panas).
 • Walaupun anda tidak berasa seperti makan atau minum, cuba untuk menghirup air dengan kerap untuk mengelakkan anda daripada menjadi kering.
 • Daripada cuba untuk makan tiga hidangan utama sehari, cuba makan makanan ringan, mudah tetapi berkhasiat, setiap beberapa jam.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan granisetron. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Common granisetron kesan sampingan
Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
sembelit Cuba makan diet yang seimbang dan minum beberapa gelas air setiap hari
Sakit kepala Tanya doktor anda untuk menetapkan / mengesyorkan ubat penahan sakit yang sesuai
masalah tidur Ini tidak lama lagi perlu lulus
Cirit-birit, sakit perut Minum banyak air, dan jika menyusahkan, bercakap dengan doktor anda

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

Mymedabc.com