GRISEOFULVIN

Mymedabc.com
Jenis ubat antikulat
Digunakan untuk jangkitan kulat
Juga dipanggil Fulsovin®
Terdapat sebagai Tablet dan ubat cecair oral

Griseofulvin adalah ubat yang digunakan untuk merawat jangkitan kulat. Ia adalah sebahagian besarnya ditetapkan untuk jangkitan yang berlaku pada kulit atau kulit kepala. Ia ditetapkan khususnya bagi yang kurap jangkitan calledscalp (juga dipanggil tinea capitis). Ia juga digunakan untuk merawat beberapa jangkitan kuku, terutamanya apabila rawatan lain lebih kerap ditetapkan tidak sesuai untuk sebab-sebab tertentu.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil griseofulvin ia adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda hamil, cuba untuk bayi atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai masalah dengan cara kerja hati anda.
 • Jika anda mempunyai satu keadaan keradangan dipanggil eritematosus lupus sistemik (SLE) .Griseofulvin boleh membuat keadaan ini lebih teruk.
 • Jika anda mempunyai gangguan darah yang diwarisi jarang berlaku dipanggil porfiria .
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Sebelum anda memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek anda. risalah pengeluar akan memberikan anda lebih banyak maklumat mengenai griseofulvin dan senarai penuh kesan sampingan yang anda mungkin mengalami dari mengambilnya.
 • Ambil griseofulvin tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. Dos yang biasa untuk orang dewasa adalah 500-1000 mg. Ini selalunya boleh diambil sebagai dos harian tunggal, walaupun doktor kadang-kadang boleh mengesyorkan bahawa ia dilakukan dengan dibahagikan kepada dos yang lebih kecil diambil dijarakkan sepanjang hari. Dos untuk kanak-kanak bergantung kepada berat kanak-kanak. Kanak-kanak yang ditetapkan rendah tenaga (125 mg) tablet untuk mengambil, atau ubat cecair oral.
 • Menelan tablet secara keseluruhan dengan minuman air. Ia adalah penting bahawa anda mengambil dos anda griseofulvin selepas makan. Ini kerana kehadiran makanan dalam perut anda membantu badan anda untuk menyerap ubat dengan betul.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat kecuali dos seterusnya perlu dibayar. Jika anda hanya ingat apabila dos seterusnya adalah kerana, kemudian mengambil dos yang genap masanya dan meninggalkan apa-apa yang dilupakan.Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab.
 • Cuba menghadiri temu janji biasa anda dengan doktor anda. Ini adalah supaya doktor anda boleh menyemak kemajuan anda. Rawatan dengan griseofulvin boleh bertahan dari beberapa minggu untuk beberapa bulan. Ia adalah penting bahawa anda terus mengambil ia sehingga jangkitan telah benar-benar dibersihkan, dan kemudian untuk tambahan dua minggu selepas itu.
 • Jika anda minum alkohol, tanya doktor anda untuk mendapatkan nasihat tentang minum semasa anda berada di griseofulvin. Griseofulvin boleh meningkatkan kecenderungan anda untuk kesan alkohol dan tidak boleh disyorkan untuk anda.
 • Anda mesti mengelakkan diri daripada hamil atau bapa kepada kanak-kanak semasa anda mengambil griseofulvin. Di samping itu, wanita perlu mengelakkan diri daripada hamil untuk sekurang-kurangnya sebulan selepas rawatan selesai, dan lelaki perlu mengelakkan kauperanakkan kanak-kanak sekurang-kurangnya enam bulan selepas itu. Pastikan anda berbincang dengan doktor anda yang jenis kontrasepsi adalah sesuai bagi anda dan pasangan anda. Ini adalah penting terutamanya jika anda seorang wanita yang biasanya bergantung kepada kontraseptif hormon ( ‘pil’), kerana ini sahaja tidak mencukupi.
 • Jika anda membeli atau mengambil sebarang ubat over-the-counter, semak dengan doktor anda atau ahli farmasi bahawa ia adalah sesuai bagi anda untuk mengambil dengan griseofulvin.
 • Beberapa orang mengambil griseofulvin mendapati bahawa kulit mereka menjadi lebih sensitif kepada cahaya matahari daripada biasa. Ia adalah disyorkan bahawa anda melindungi kulit anda dari cahaya matahari yang terang sehingga anda tahu bagaimana anda bertindak balas.
 • Jika anda menghadapi pembedahan atau rawatan pergigian, beritahu orang yang menjalankan rawatan yang anda mengambil griseofulvin.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan griseofulvin. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Griseofulvin-kesan sampingan Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Rasa atau sakit, cirit-birit Makan makanan yang ringkas – mengelakkan makanan yang kaya atau pedas. Minum banyak air untuk menggantikan cecair yang hilang
Sakit kepala Ini tidak lama lagi akan hilang, tetapi dalam masa yang sama meminta ahli farmasi anda untuk mengesyorkan ubat penahan sakit yang sesuai
Rasa mengantuk atau mengantuk Jangan memandu atau menggunakan alat-alat atau mesin. Jangan minum alkohol

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO GRISEOFULVIN

Mymedabc.com