GUAIFENESIN

Mymedabc.com

MENGAPA GUAIFENESIN DITETAPKAN?

Guaifenesin digunakan untuk melegakan kesesakan dada. Guaifenesin boleh membantu gejala kawalan tetapi tidak merawat punca gejala atau pemulihan kelajuan. Guaifenesin berada dalam kelas ubat yang dipanggil expectorants. Ia berfungsi dengan penipisan lendir dalam saluran udara untuk membuat ia lebih mudah untuk batuk lendir dan membersihkan saluran pernafasan.

BAGAIMANAKAH GUAIFENESIN DIGUNAKAN?

Guaifenesin datang sebagai tablet, kapsul, tablet extended-release (long-acting), melarutkan serbuk, dan sirap (cecair) untuk mengambil melalui mulut. Tablet, kapsul, melarutkan serbuk, dan sirap biasanya diambil dengan atau tanpa makanan setiap 4 jam sekali. The extended-release tablet biasanya diambil dengan atau tanpa makanan setiap 12 jam. Ikut arahan pada bungkusan atau pada label preskripsi anda dengan teliti, dan bertanya kepada doktor atau ahli farmasi jika terdapat mana-mana bahagian yang anda tidak faham. Ambil guaifenesin betul-betul seperti yang diarahkan. Jangan ambil lebih atau kurang dari itu atau mengambil lebih kerap daripada yang ditetapkan oleh doktor anda.

Guaifenesin datang bersendirian dan dalam kombinasi dengan antihistamin, suppressants batuk, dan dekongestan. Tanya doktor atau ahli farmasi anda untuk mendapatkan nasihat di mana produk yang terbaik untuk gejala anda. Semak batuk nonprescription dan label produk sejuk dengan teliti sebelum menggunakan dua atau lebih banyak produk pada masa yang sama. Produk-produk ini mungkin mengandungi bahan aktif yang sama (s) dan membawa mereka bersama-sama boleh menyebabkan anda untuk menerima dos berlebihan. Ini adalah penting terutamanya jika anda akan memberi batuk dan sejuk ubat-ubatan untuk kanak-kanak.

batuk nonprescription dan produk gabungan sejuk, termasuk produk yang mengandungi guaifenesin, boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius atau kematian kanak-kanak muda.Jangan berikan produk-produk ini kepada kanak-kanak bawah umur 4 tahun. Jika anda memberi produk-produk ini kepada kanak-kanak 4 hingga 11 tahun, berhati-hati dan ikut arahan pakej dengan teliti.

Jika anda memberikan guaifenesin atau produk kombinasi yang mengandungi guaifenesin anak, membaca label pakej dengan berhati-hati untuk memastikan bahawa ia adalah produk yang betul untuk kanak-kanak umur itu. Jangan berikan produk guaifenesin yang dibuat untuk orang dewasa kepada kanak-kanak.

Sebelum anda memberikan produk guaifenesin anak, periksa label pakej untuk mengetahui berapa banyak ubat kanak-kanak perlu menerima. Memberi dos yang sepadan dengan umur kanak-kanak pada carta. Tanya doktor kanak-kanak itu jika anda tidak tahu berapa banyak ubat untuk memberi kanak-kanak.

Jika anda mengambil cecair, jangan gunakan sudu rumah untuk mengukur dos anda. Gunakan sudu pengukur atau cawan yang datang dengan ubat atau menggunakan sudu yang dibuat khas untuk mengukur ubat.

Menelan tablet extended-release keseluruhan dengan segelas penuh air. Tidak pecah, menghancurkan, atau mengunyah mereka.

Jika anda mengambil granul membubarkan, kosongkan seluruh kandungan paket ke lidah dan menelan.

Jika simptom anda tidak bertambah baik dalam tempoh 7 hari atau jika anda juga mempunyai demam panas, ruam, atau sakit kepala yang tidak hilang, hubungi doktor anda.

KEGUNAAN LAIN GUAIFENESIN

Ubat ini kadang-kadang ditetapkan untuk kegunaan lain; bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

APA LANGKAH BERJAGA-JAGA YANG PERLU SAYA IKUTI?

SEBELUM MENGAMBIL GUAIFENESIN,

  • beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada Guaifenesin, mana-mana ubat-ubatan lain, atau mana-mana bahan-bahan dalam produk guaifenesin yang anda merancang untuk mengambil. Periksa label pakej untuk senarai bahan-bahan.
  • beritahu doktor dan ahli farmasi apa preskripsi dan ubat-ubatan nonprescription, vitamin, makanan tambahan pemakanan, dan herba anda mengambil atau bercadang untuk mengambil anda.
  • beritahu doktor anda jika anda merokok dan jika anda mempunyai atau pernah mempunyai batuk yang berlaku dengan sejumlah besar kahak (mukus) atau jika anda mempunyai atau pernah mempunyai masalah pernafasan seperti asma, emfisema, atau bronkitis kronik. Jika anda akan mengambil granul membubarkan, beritahu doktor anda jika anda sedang berdiet magnesium yang rendah atau jika anda mempunyai penyakit buah pinggang.
  • beritahu doktor anda jika anda mengandung, merancang untuk mengandung, atau sedang menyusukan bayi. Jika anda hamil semasa mengambil guaifenesin, hubungi doktor anda.
  • jika anda mempunyai phenylketonuria (PKU, keadaan yang diwarisi di mana diet khas perlu diikuti untuk mengelakkan kerencatan mental), anda perlu tahu bahawa granul membubarkan boleh manis dengan aspartame, sumber phenylalanine.

APA KHAS ARAHAN PEMAKANAN YANG PERLU SAYA IKUTI?

Minum banyak air semasa anda mengambil ubat ini.

Melainkan jika doktor anda memberitahu anda sebaliknya, terus diet biasa anda.

APAKAH YANG PERLU SAYA LAKUKAN SEKIRANYA SAYA TERLUPA SATU DOS?

Guaifenesin biasanya diambil seperti yang diperlukan. Jika doktor anda telah memberitahu anda untuk mengambil guaifenesin kerap, ambil dos yang tertinggal sebaik sahaja anda ingat. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan terus jadual dos biasa anda. Jangan ambil dos berganda untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab.

APA KESAN SAMPINGAN YANG BOLEH MENYEBABKAN UBAT INI?

GUAIFENESIN BOLEH MENYEBABKAN KESAN SAMPINGAN.BERITAHU DOKTOR ANDA JIKA MANA-MANA GEJALA-GEJALA INI ADALAH TERUK ATAU TIDAK HILANG:

  • sakit kepala
  • loya
  • muntah

Guaifenesin boleh menyebabkan kesan sampingan yang lain. Hubungi doktor anda jika anda mempunyai apa-apa masalah yang luar biasa semasa anda mengambil ubat ini.

Jika anda mengalami kesan sampingan yang serius, anda atau doktor anda boleh menghantar laporan kepada Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) MedWatch Adverse Event Reporting program online (http://www.fda.gov/Safety/MedWatch) atau melalui telefon ( 1-800-332-1088).

APAKAH YANG PERLU SAYA TAHU MENGENAI PENYIMPANAN DAN PELUPUSAN UBAT INI?

Simpan ubat ini di dalam bekas ia datang dalam, tertutup rapat, dan keluar dari jangkauan kanak-kanak. Simpan pada suhu bilik dan jauh daripada haba yang berlebihan dan kelembapan (tidak di bilik mandi). Buang mana-mana ubat yang telah lama atau tidak diperlukan lagi. Berbincang dengan ahli farmasi anda mengenai cara yang betul untuk ubat anda.

DALAM KES KECEMASAN / BERLEBIHAN

Jika terlebih dos, menghubungi pusat kawalan racun tempatan anda di 1-800-222-1222. Jika mangsa telah runtuh atau tidak bernafas, memanggil perkhidmatan kecemasan tempatan pada 911.

APAKAH MAKLUMAT LAIN YANG PERLU SAYA TAHU?

Tanya ahli farmasi anda apa-apa soalan yang anda mempunyai kira-kira guaifenesin.

Adalah penting untuk anda menyimpan senarai bertulis mengenai semua ubat-ubatan preskripsi dan nonprescription (over-the-counter) anda mengambil, serta mana-mana produk seperti vitamin, mineral, atau makanan tambahan yang lain. Anda harus membawa senarai ini dengan anda setiap kali anda melawat doktor atau jika anda dimasukkan ke hospital. Ia juga adalah maklumat penting untuk menjalankan dengan anda dalam kes kecemasan.

VIDEO GUAIFENESIN

Mymedabc.com