HYDROQUINONE

Mymedabc.com

APA HYDROQUINONE TOPIKAL?

Hydroquinone mengurangkan pembentukan melanin dalam kulit. Melanin adalah pigmen pada kulit yang memberikan warna coklat.

Hydroquinone topikal (untuk kulit) digunakan untuk meringankan kawasan kulit gelap seperti jeragat, bintik-bintik, melasma (kerosakan matahari), atau chloasma (kulit gelap disebabkan oleh perubahan hormon).

Hydroquinone topikal juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Ikut semua arahan pada label ubat anda dan pakej. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua keadaan anda perubatan, alahan, dan semua ubat yang anda gunakan.

Anda tidak perlu menggunakan ubat ini jika anda ada alahan kepada hydroquinone atau peroksida.

Tanya doktor atau ahli farmasi jika ia adalah selamat untuk anda menggunakan ubat ini jika anda mempunyai keadaan perubatan yang lain, terutama sekali:

  • hati atau penyakit buah pinggang;
  • asma atau alahan sulfit; atau
  • jika anda menggunakan sebarang ubat antibiotik.

Ia adalah tidak diketahui sama ada hydroquinone topikal akan membahayakan bayi dalam kandungan. Jangan gunakan ubat ini tanpa nasihat doktor jika anda mengandung.

Ia adalah tidak diketahui sama ada hydroquinone topikal melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Jangan gunakan ubat ini tanpa nasihat doktor jika anda menyusukan bayi.

Jangan berikan ubat ini kepada sesiapa sahaja yang berumur di bawah 12 tahun tanpa nasihat perubatan.

HYDROQUINONE KESAN SAMPINGAN TOPIKAL

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Berhenti menggunakan hydroquinone topikal dan hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

  • kemerahan kulit yang teruk, membakar, atau rasa pedih;
  • kekeringan kulit yang teruk, retak, atau pendarahan;
  • lepuh atau meleleh; atau
  • perubahan warna biru atau hitam kulit (terutamanya jika anda adalah Hispanik atau Afrika-Amerika).

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

  • pembakaran ringan atau rasa pedih kulit dirawat; atau
  • gatal-gatal ringan, kemerahan atau kerengsaan lain.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

HYDROQUINONE TOPIKAL INTERAKSI

Elakkan pendedahan kepada cahaya matahari atau penyamakan katil. Hydroquinone topikal boleh membuat anda mudah terkena sunburn. Pakai pakaian perlindungan dan penggunaan pelindung matahari (SPF 30 atau lebih tinggi) apabila anda berada di luar. Sesetengah produk hydroquinone mungkin mengandungi pelindung matahari. Periksa label ubat atau tanya doktor anda untuk memastikan.

Elakkan ubat ini di mata anda.

Hydroquinone topikal boleh membuat kulit anda lebih sensitif kepada ekstrim cuaca seperti sejuk dan angin. Lindungi kulit anda dengan pakaian dan menggunakan losyen pelembab seperti yang diperlukan.

Menggunakan hydroquinone topikal bersama-sama dengan peroksida benzoyl, hidrogen peroksida, atau produk peroksida lain boleh noda kulit anda. pewarnaan ini biasanya boleh dikeluarkan dengan sabun dan air.

Elakkan daripada menggunakan produk kulit yang boleh menyebabkan kerengsaan, seperti sabun keras, syampu, atau pembersih kulit, pewarna rambut atau bahan kimia kekal, pembuang rambut atau wax, atau produk kulit dengan alkohol, rempah, astringents, atau kapur.

Ia tidak mungkin bahawa ubat-ubatan lain yang anda ambil secara lisan atau menyuntik akan mempunyai kesan pada topically digunakan hydroquinone. Tetapi banyak ubat boleh berinteraksi antara satu sama lain. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua ubat yang anda gunakan, termasuk preskripsi dan ubat over-the-kaunter, vitamin, dan produk herba.

HYDROQUINONE TOPIKAL DOS

Hydroquinone topikal biasanya digunakan setiap pagi dan sebelum tidur. Gunakan seperti yang diarahkan pada label, atau sebagaimana yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan gunakan dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

topikal Hydroquinone adalah untuk digunakan hanya pada kulit. Elakkan ubat ini pada bibir anda atau di dalam hidung atau mulut anda. Hydroquinone boleh menyebabkan kebas-kawasan ini.

Sebelum anda mula menggunakan hydroquinone topikal, anda boleh memilih untuk memohon “ujian dos” untuk melihat jika anda mempunyai reaksi alahan kepada ubat ini. Memohon jumlah yang sangat kecil ubat ke kawasan yang kecil kulit yang sihat, dan memeriksa kawasan dalam masa 24 jam. Jika tidak ada reaksi lain daripada kemerahan kecil, mula menggunakan amaun yang ditetapkan penuh ubat.

Jangan gunakan hydroquinone topikal pada luka terbuka atau kulit terjemur, windburned, kering, pecah-pecah, atau jengkel.

Basuh tangan anda sebelum dan selepas menggunakan ubat ini, melainkan jika anda menggunakannya untuk merawat kulit pada tangan anda.

Sapukan ubat ini hanya digunakan pada kawasan kulit yang terjejas yang perlu diringankan. Cuba untuk tidak mendapatkan apa-apa ubat pada kulit di sekitar kawasan ini.

Hubungi doktor anda jika simptom anda tidak bertambah baik selepas 2 bulan rawatan dengan hydroquinone topikal.

Menggunakan hydroquinone topikal dengan kerap untuk mendapatkan manfaat yang paling.

Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba. Pastikan bekas sentiasa ditutup rapat apabila tidak digunakan.

Dos berlebihan topikal hydroquinone dijangka tidak akan membahayakan. Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi Poison garis Bantuan di 1-800-222-1222 jika sesiapa yang telah sengaja menelan ubat.

Memohon dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos seterusnya. Jangan gunakan ubat tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

VIDEO HYDROQUINONE

Mymedabc.com