HYDROTALCITE

Mymedabc.com

Hydrotalcite ialah Double Hidroksida berlapis yang namanya berasal dari persamaan dengan talkum dan kandungan air yang tinggi. Hidroksida dua lapis (LDH) terdiri daripada kelas yang luar biasa bahan lapis dengan lapisan hidroksida bercas positif dan kenaan imbangan, anion mudah alih yang terletak di rantau interlayer. Struktur ini memberi bahan sifat-sifat pertukaran anion.Bentuk semula jadi hydrotalcite dilombong dalam kuantiti yang kecil di kawasan Snarum di Norway dan kawasan Ural Rusia. Carl Christian Hochstetter (1842) adalah yang pertama melaporkan mengenai hydrotalcite, yang bersambung teguh kepada schist a. Beliau menyifatkan bahan putih dengan mutiara seperti kilau, dengan formula Mg yang 6 Al 2 (OH) 16 CO 3 . 4H 2 O.

Kyowa Chemical Industri Jepun (Kyowa) perasan struktur unik hydrotalcite dan menjadi yang pertama di dunia yang berjaya dalam sintesis industri bahan pada tahun 1966. Tidak lama selepas itu, hydrotalcite sintetik Kyowa mendapati cara kepada industri farmaseutikal, di mana ia telah digunakan sebagai agen anti-asid. Hari ini, bahan yang dijual oleh syarikat farmaseutikal global dikenali dan terus meluas yang dibekalkan kepada pelbagai negara di seluruh dunia.

Berikutan kejayaan pengenalan hydrotalcite dalam industri farmaseutikal, Kyowa dan anak-anak syarikatnya berjaya membangunkan aplikasi baru untuk hydrotalcites sintetik. Salah satu keputusan yang paling noteable adalah penggunaan berskala besar daripada hydrotalcite oleh pengeluaran plastik dan pemprosesan industri global. Secara tradisinya, sebatian plastik yang digunakan mengandungi penstabil logam berat. kesan Walau bagaimanapun buruk kepada tubuh manusia, kemusnahan alam sekitar, dan lain-lain logam berat seperti itu membawa kepada critisicm yang membuka jalan kepada lebih mesra alam sistem penstabil mesra di mana hydrotalcites sintetik kami memainkan peranan penting.

Sangat banyak penyelidikan khusus untuk mengkaji hydrotalcite sintetik dan kesesuaiannya untuk aplikasi termasuk, tetapi pastinya tidak terhad kepada, anti-karat, pemangkinan, pengkapsulan, pelepasan terkawal dan teknologi air. Kisuma Kimia dan Kyowa kimia industri adalah di barisan hadapan dalam pembangunan ini, menawarkan sokongan kepada inovasi di mana mungkin. Kami adalah dari segi teknikal dan komersial berminat dalam semua perkembangan mengenai bahan-bahan mesra alam.

Mymedabc.com