HYDROXYPROGESTERONE

Mymedabc.com

APA INI

Hormon 17-hydroxyprogesterone adalah blok bangunan untuk menghasilkan hormon kortisol.Kortisol dihasilkan terutamanya oleh korteks adrenal (bahagian luar kedua-dua kelenjar adrenal, yang terletak di atas buah pinggang). Kortisol dipanggil “hormon stress” kerana ia dirembeskan dalam jumlah yang lebih besar sebagai sebahagian daripada tindak balas badan terhadap tekanan fizikal atau emosi.

Tahap kortisol biasanya berbeza-beza sepanjang hari. Mereka tertinggi pada waktu pagi, sebelum bangun dari tidur, dan paling rendah pada waktu malam.

Sesetengah orang, bagaimanapun, tidak boleh membuat kortisol cukup kerana mereka kekurangan enzim dalam kelenjar adrenal itu diperlukan untuk membuat ia. Mereka akan mempunyai penumpukan 17-hydroxyprogesterone dalam darah kerana ia tidak ditukar menjadi kortisol.

Pada kanak-kanak, punca yang paling biasa kekurangan kortisol, dan tahap akibatnya tinggi 17-hydroxyprogesterone, adalah salah satu bentuk gangguan genetik hiperplasia adrenal kongenital (CAH).

CAH boleh menjejaskan kedua-dua lelaki dan perempuan. Ia menyebabkan kelenjar adrenal untuk membuat androgen berlebihan (hormon steroid lelaki) dan, dalam beberapa kes, tidak cukup hormon yang mengawal keseimbangan garam tubuh.

Walaupun boleh dirawat, tidak dapat dikesan CAH kadang-kadang boleh membawa kepada gejala yang lebih serius seperti dehidrasi dan kejutan pada bayi.

MENGAPA IA SELESAI

Ujian 17-hydroxyprogesterone digunakan terutamanya untuk memeriksa bentuk yang paling biasa CAH pada bayi dan kanak-kanak. Di sesetengah negeri, ia dilakukan sebagai sebahagian daripada sekumpulan ujian pemeriksaan rutin dilakukan ke atas semua bayi yang baru lahir untuk membolehkan pengesanan dan rawatan penyakit tertentu awal. Di negeri-negeri lain, ia dilakukan hanya apabila gejala menjamin ujian atau apabila ada sejarah keluarga CAH.

Melainkan jika ia teruk, gejala CAH mungkin sukar untuk melihat dalam kanak-kanak lelaki kot.Kanak-kanak perempuan bayi, tanda yang paling biasa adalah alat kelamin kabur (masalah dengan perkembangan alat kelamin di mana alat kelamin tidak jelas lelaki atau jelas perempuan).

Dalam bentuk yang lebih ringan keadaan, gejala-gejala tidak muncul sehingga selepas bayi. Ini boleh termasuk perubahan awal baligh dalam kedua-dua lelaki dan perempuan, dan ciri-ciri maskulin dalam perempuan.

Ujian ini juga digunakan untuk membantu doktor memantau rawatan kanak-kanak dengan CAH.Kanak-kanak dengan gejala-gejala tersebut mungkin akan menjalani ujian 17-hydroxyprogesterone dilakukan, bersama-sama dengan ujian hormon lain untuk memeriksa fungsi adrenal.

PERSEDIAAN

Tiada persediaan khas yang diperlukan untuk ujian ini. Kerana tahap 17-hydroxyprogesterone berbeza sepanjang hari, doktor mungkin meminta bahawa ujian itu dilakukan pada masa yang tertentu.

Pada hari ujian, mempunyai anak anda memakai T-shirt atau baju lengan pendek boleh membuat perkara yang lebih mudah untuk anak anda dan juruteknik yang akan mengambil darah itu.

PROSEDUR

Seorang profesional kesihatan akan menarik darah dari urat selepas pembersihan permukaan kulit dengan antiseptik dan meletakkan jalur elastik (tourniquet) di lengan atas untuk memohon tekanan dan menyebabkan urat membengkak dengan darah. Jarum dimasukkan ke dalam vena (biasanya di lengan bahagian dalam siku atau di belakang tangan) dan darah ditarik balik dan dikumpulkan dalam botol atau picagari.

Selepas prosedur, jalur elastik dikeluarkan. Apabila darah telah dikumpulkan, jarum itu dikeluarkan dan kawasan itu ditutup dengan kapas atau pembalut untuk menghentikan pendarahan. Mengumpul darah untuk ujian hanya akan mengambil beberapa minit.

 

APA YANG PERLU JANGKAKAN

Mengumpul sampel darah hanya tidak selesa sementara dan boleh berasa seperti sesuatu yg menjengkelkan cepat. Selepas itu, mungkin terdapat beberapa lebam ringan, yang sepatutnya hilang dalam sehari atau lebih.

MENDAPATKAN KEPUTUSAN

Sampel darah akan diproses oleh mesin. Keputusan yang biasa didapati dalam beberapa hari.

RISIKO

The 17-hydroxyprogesterone dianggap prosedur yang selamat. Namun, seperti banyak ujian perubatan, beberapa masalah boleh berlaku dengan mempunyai darah diambil, seperti:

  • pengsan atau perasaan lightheaded
  • hematoma (darah terkumpul di bawah kulit menyebabkan ketulan atau lebam)
  • kesakitan yang dikaitkan dengan pelbagai punctures untuk mencari urat

MEMBANTU ANAK ANDA

Mempunyai ujian darah yang agak menyakitkan. Namun, ramai kanak-kanak takut jarum.Menjelaskan ujian dari segi anak anda mungkin memahami boleh membantu meringankan beberapa ketakutan.

Benarkan anak anda untuk meminta juruteknik sebarang pertanyaan dia mungkin mempunyai.Beritahu anak anda untuk cuba untuk berehat dan kekal masih semasa prosedur, kerana tensing otot dan bergerak boleh membuat ia lebih sukar dan lebih menyakitkan untuk menarik darah. Ia juga boleh membantu jika anak anda kelihatan jauh apabila jarum sedang dimasukkan ke dalam kulit.

JIKA ANDA MEMPUNYAI PERTANYAAN

Jika anda mempunyai soalan mengenai ujian 17-hydroxyprogesterone, bercakap dengan doktor anda. Anda juga boleh bercakap dengan juruteknik sebelum prosedur.

VIDEO HYDROXYPROGESTERONE

Mymedabc.com