INOSITOL NIACINATE

Mymedabc.com

KEGUNAAN

Inositol niacinate (Niacin, asid nikotinik) digunakan untuk mencegah dan merawat kekurangan niasin (pellagra). Inositol kekurangan niacinate mungkin disebabkan oleh keadaan tertentu perubatan (contohnya, penyalahgunaan alkohol, sindrom malabsorption, penyakit Hartnup), pemakanan yang tidak sihat, atau penggunaan jangka panjang ubat-ubatan tertentu (contohnya, isoniazid).

Inositol kekurangan niacinate boleh menyebabkan cirit-birit, kekeliruan (dementia), lidah kemerahan / bengkak, dan mengelupas kulit merah. Inositol niacinate juga dikenali sebagai vitamin B3, salah satu vitamin B-kompleks. Vitamin membantu untuk menyokong keupayaan badan untuk membuat dan memecahkan sebatian semula jadi (metabolisme) yang diperlukan untuk kesihatan yang baik. Inositol niacinateamide (nicotinamide) adalah bentuk yang berbeza vitamin B3 dan tidak berfungsi yang sama seperti niasin. Jangan menggantikan kecuali diarahkan oleh doktor anda.

BAGAIMANA NAK GUNA

Lihat juga bahagian Dadah Interaksi.

Ambil ubat ini melalui mulut dengan makanan, biasanya sekali atau dua kali sehari atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Mengambil niasin dengan perut kosong meningkatkan kesan sampingan (contohnya, curahan, sakit perut). Ikut semua arahan pada bungkusan produk. Jika anda tidak pasti tentang apa-apa maklumat, rujuk kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Inositol niacinate terdapat dalam formulasi yang berbeza (contohnya, serta-merta, dilanjutkan-release). Jika doktor anda telah ditetapkan niasin, tidak menukar kekuatan, jenama, atau bentuk kerana berbuat demikian boleh meningkatkan risiko masalah hati yang teruk.

Menelan kapsul dilanjutkan keluaran keseluruhan. Jangan menghancurkan atau mengunyah kapsul extended-release atau tablet. Berbuat demikian boleh melepaskan semua dadah sekali gus, meningkatkan risiko kesan sampingan. Juga, jangan berpecah tablet extended-release melainkan mereka mempunyai garis skor dan doktor atau ahli farmasi anda memberitahu anda untuk berbuat demikian. Menelan keseluruhan atau tablet perpecahan tanpa menghancurkan atau mengunyah.

Untuk mengelakkan curahan, tidak mengambil ubat ini dengan alkohol atau minuman panas.Mengambil biasa (tidak enterik bersalut, 325 miligram) aspirin atau ubat bukan steroid anti-radang (seperti ibuprofen) 30 minit sebelum mengambil niasin boleh membantu mencegah curahan.Dapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi anda untuk arahan khusus mengenai penggunaan aspirin / NSAID sebelum memulakan rawatan niasin anda untuk memastikan ia adalah sesuai untuk anda, terutamanya jika anda juga menggunakan “pencair darah” (antikoagulan seperti warfarin atau heparins).

Jika anda juga mengambil ubat-ubatan lain yang tertentu untuk menurunkan lemak darah (resin seperti cholestyramine atau colestipol hempedu asid terikat), mengambil niasin sekurang-kurangnya 6 jam sebelum atau selepas mengambil ubat-ubatan ini. Produk-produk ini berinteraksi dengan niasin, menghalang penyerapan sepenuhnya. Terus mengambil ubat-ubatan lain untuk menurunkan kolesterol anda seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Cara pengambilan adalah berdasarkan kepada keadaan kesihatan anda dan tindak balas kepada terapi. Ikut arahan pada label atau arahan doktor anda dengan teliti. Jika anda mengambil ini untuk masalah lipid, doktor anda akan memulakan anda pada dos yang rendah dan secara beransur-ansur meningkatkan dos anda untuk mengurangkan kesan sampingan. dos perlu ditingkatkan secara perlahan-lahan walaupun anda telah mengambil niasin dan sedang beralih daripada produk lain niacin dengan produk ini. Gunakan ubat ini dengan kerap untuk mendapatkan faedah paling banyak daripada ia. Untuk membantu anda masih ingat, mengambil ia pada masa yang sama setiap hari.

Jika ubat ini telah ditetapkan oleh doktor anda, jangan berhenti mengambilnya melainkan jika doktor anda memberitahu anda untuk berbuat demikian. Jika doktor anda memberitahu anda untuk berhenti mengambil niasin, jangan mula mengambil lagi sampai doktor anda telah memberikan anda arahan bagaimana untuk memulakannya semula. dos anda mungkin perlu secara beransur-ansur meningkat kepada dos di mana anda berada.

Ia adalah sangat penting untuk terus mengikuti nasihat doktor mengenai diet dan senaman.

Jika keadaan anda tidak berubah atau menjadi lebih teruk, atau jika anda fikir anda mungkin mempunyai masalah perubatan yang serius, dapatkan rawatan perubatan dengan segera.

VIDEO INOSITOL NIACINATE

Mymedabc.com