INSULIN ISOPHANE

Mymedabc.com

APA INSULIN ISOPHANE?

Insulin isophane adalah satu bentuk buatan manusia hormon yang dihasilkan di dalam badan. Ia berfungsi dengan mengurangkan tahap glukosa (gula) dalam darah. Insulin isophane adalah satu bentuk jangka bertindak insulin yang sedikit berbeza daripada lain-lain bentuk insulin yang tidak buatan manusia.

Insulin isophane digunakan untuk merawat kencing manis.

Insulin isophane juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Jangan gunakan ubat ini jika anda mempunyai sebuah episod hipoglisemia (gula darah rendah).

Hipoglisemia, atau gula darah rendah, adalah kesan sampingan yang paling biasa insulin. Gejala gula darah rendah boleh termasuk sakit kepala, kelaparan, berpeluh, kulit pucat, cepat marah, pening, rasa goyah, atau masalah menumpukan perhatian. Perhatikan tanda-tanda gula darah rendah. Membawa sekeping bukan dietetik gula-gula keras atau glukosa tablet dengan anda sekiranya anda mempunyai gula darah yang rendah.

Jangan gunakan ubat ini jika anda ada alahan kepada insulin, atau jika anda mempunyai sebuah episod hipoglisemia (gula darah rendah).

Untuk memastikan anda selamat boleh menggunakan isophane insulin, beritahu doktor anda jika anda mempunyai penyakit hati atau ginjal.

Beritahu doktor mengenai semua ubat-ubatan lain yang anda gunakan, ubat-ubatan diabetes terutama mulut seperti pioglitazone atau rosiglitazone (yang kadang-kadang yang terkandung dalam gabungan dengan glimepiride atau metformin). Mengambil ubat-ubatan diabetes oral tertentu semasa anda menggunakan insulin boleh meningkatkan risiko masalah jantung yang serius.

Kategori kehamilan B. Ubat ini dijangka tidak akan membahayakan bayi dalam kandungan.Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa rawatan.

Ia adalah tidak diketahui sama ada insulin melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Beritahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.

INSULIN KESAN SAMPINGAN ISOPHANE

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda-tanda alahan insulin: gatal-gatal ruam kulit ke atas seluruh badan, berdehit, kesukaran bernafas, kadar cepat jantung, berpeluh, atau berasa seperti anda mungkin akan pengsan.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai sesak nafas, bengkak pada tangan atau kaki anda, atau berat badan yang cepat (terutamanya jika anda sedang mengambil ubat kencing manis oral).

Hipoglisemia, atau gula darah rendah, adalah kesan sampingan yang paling biasa insulin. Gejala gula darah rendah boleh termasuk sakit kepala, kelaparan, berpeluh, kulit pucat, cepat marah, pening, rasa goyah, atau masalah menumpukan perhatian. Perhatikan tanda-tanda gula darah rendah. Membawa sekeping bukan dietetik gula-gula keras atau glukosa tablet dengan anda sekiranya anda mempunyai gula darah yang rendah.

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai gatal-gatal, bengkak, kemerahan, atau penebalan kulit di mana anda menyuntik isophane insulin.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

INTERAKSI INSULIN ISOPHANE

Jangan menukar jenama insulin atau picagari anda menggunakan tanpa terlebih dahulu berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda. Beberapa jenama isophane insulin dan picagari boleh ditukar, manakala yang lain tidak. doktor dan / atau ahli farmasi anda tahu yang jenama boleh digantikan dengan satu sama lain.

Elakkan minum alkohol. gula dalam darah anda boleh menjadi berbahaya yang rendah jika anda minum alkohol semasa menggunakan isophane insulin.

Menggunakan ubat-ubatan tertentu boleh membuat ia lebih sukar untuk anda untuk memberitahu apabila anda mempunyai gula darah yang rendah. Beritahu doktor anda jika anda menggunakan mana-mana daripada yang berikut:

  • albuterol;
  • clonidine;
  • reserpine; atau
  • beta-blocker seperti atenolol, carvedilol, Labetalol, metoprolol, nadolol, Nebivolol, propranolol, sotalol, dan lain-lain.

Senarai ini tidak lengkap dan terdapat banyak ubat-ubatan lain yang boleh meningkatkan atau mengurangkan kesan insulin pada mengurangkan gula dalam darah anda. ubat-ubatan lain juga boleh berinteraksi dengan insulin, termasuk preskripsi dan over-the-kaunter ubat-ubatan, vitamin, dan produk herba. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua ubat yang anda gunakan sekarang dan apa-apa ubat anda memulakan atau berhenti mengguna. Tidak semua interaksi mungkin disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

INSULIN ISOPHANE DOS

Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Jangan gunakan ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Ubat ini datang dengan arahan pesakit untuk penggunaan yang selamat dan berkesan, dan arahan untuk penyebuan peranti suntikan. Ikut arahan ini dengan teliti, atau anda boleh menerima insulin terlalu sedikit atau terlalu banyak. Tanya doktor atau ahli farmasi jika anda mempunyai sebarang soalan.

gula dalam darah anda akan perlu diperiksa selalu, dan anda mungkin perlu ujian darah yang lain di pejabat doktor anda.

Insulin isophane disuntik di bawah kulit. Anda akan ditunjukkan bagaimana untuk menggunakan suntikan di rumah. Gunakan tempat yang berbeza pada perut anda, paha, atau lengan atas setiap kali anda memberi suntikan. Jangan menyuntik ke dalam tempat yang sama dua kali berturut-turut.

Gunakan jarum pakai buang hanya sekali, kemudian buang dalam bekas tusukan-bukti (minta ahli farmasi anda di mana anda boleh mendapatkan satu dan bagaimana membereskannya). Bekas ini daripada capaian kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan sekali-kali berkongsi pen suntikan atau kartrij dengan orang lain. Berkongsi pen suntikan atau kartrij boleh membenarkan penyakit seperti hepatitis atau HIV untuk lulus dari seorang ke seorang yang lain.

Gula darah yang rendah (hipoglisemia) boleh berlaku kepada semua orang yang mempunyai diabetes. Tanda-tanda termasuk sakit kepala, kelaparan, berpeluh, kulit pucat, cepat marah, pening, rasa goyah, atau masalah menumpukan perhatian. Sentiasa pastikan sumber gula dengan anda sekiranya anda mempunyai gula darah yang rendah. sumber gula termasuk jus buah-buahan, gula-gula keras, keropok, kismis, dan bukan diet soda. Pastikan keluarga dan kawan-kawan rapat tahu bagaimana untuk membantu anda dalam kecemasan.

Jika anda mempunyai hipoglisemia yang teruk dan tidak boleh makan atau minum, menggunakan suntikan glucagon. Doktor anda boleh menetapkan suatu kit suntikan glucagon kecemasan dan memberitahu anda bagaimana untuk menggunakannya.

Juga perhatikan tanda-tanda gula darah tinggi (hiperglisemia) seperti peningkatan dahaga, kerap buang air kecil, kelaparan, mulut kering, nafas bau buah-buahan, mengantuk, kulit kering, penglihatan kabur, dan penurunan berat badan.

Memeriksa gula darah anda dengan teliti selama masa stres, perjalanan, penyakit, pembedahan atau kecemasan perubatan, senaman kuat, atau jika anda minum alkohol atau melangkau waktu makan. Perkara-perkara ini boleh menjejaskan paras glukosa dan keperluan dos juga mungkin berubah. Jangan ubah dos ubat anda atau jadual tanpa nasihat doktor anda.

Membawa kad pengenalan atau memakai gelang amaran perubatan yang menyatakan bahawa anda mempunyai diabetes, dalam kes kecemasan. Mana-mana pemberi doktor, doktor gigi, atau rawatan kecemasan yang merawat anda perlu tahu bahawa anda adalah pesakit kencing manis.

Menyimpan botol belum dibuka, katrij, pen suntikan: Perlu karton dan simpan dalam peti sejuk, dilindungi daripada cahaya. Buang mana-mana insulin tidak digunakan sebelum tarikh luput pada label ubat.

Menyimpan selepas penggunaan pertama anda: Pastikan “dalam penggunaan” botol, katrij, atau picagari telah diisi pada suhu bilik dan gunakan sebelum tarikh tamat tempoh. Pastikan pen suntikan dalam penggunaan pada suhu bilik dan menggunakannya dalam tempoh 14 hari. tidak menyejukkan.

Jangan membekukan isophane insulin, dan buang ubat jika ia telah menjadi beku.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan jika anda berfikir anda telah menggunakan terlalu banyak ubat ini. Terlebih dos insulin boleh menyebabkan hipoglisemia yang mengancam nyawa.

Gejala hipoglisemia teruk termasuk kelemahan yang melampau, penglihatan kabur, berpeluh, masalah bercakap, gegaran, sakit perut, kekeliruan, penyitaan (sawan), atau koma.

Gunakan dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan gunakan ubat tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

Ia adalah penting untuk memastikan isophane insulin di tangan pada setiap masa. Dapatkan preskripsi anda diisi semula sebelum anda kehabisan ubat sepenuhnya.

VIDEO INSULIN ISOPHANE

Mymedabc.com