INSULIN

Mymedabc.com

Insulin adalah hormon yang dihasilkan oleh pankreas yang membolehkan badan anda untuk menggunakan gula (glukosa) dari karbohidrat dalam makanan yang anda makan untuk tenaga atau ke kedai glukosa untuk kegunaan masa depan. Insulin membantu menjaga tahap gula dalam darah anda daripada mendapat terlalu tinggi (hiperglisemia) atau terlalu rendah (hipoglisemia).

Sel-sel di dalam badan anda memerlukan gula untuk tenaga. Walau bagaimanapun, gula tidak boleh pergi ke dalam kebanyakan sel-sel anda secara langsung. Selepas anda makan makanan dan tahap kenaikan gula darah, sel-sel dalam pankreas anda (dikenali sebagai sel beta) sedang memberi isyarat untuk melepaskan insulin ke dalam aliran darah anda. Insulin kemudian melekat kepada dan isyarat sel-sel untuk menyerap gula dari aliran darah. Insulin sering digambarkan sebagai “kunci”, yang membuka sel untuk membolehkan gula untuk memasukkan sel dan digunakan untuk tenaga.

Jika anda mempunyai lebih banyak gula dalam badan anda daripada yang diperlukan, insulin membantu menyimpan gula dalam hati dan melepaskannya anda apabila tahap gula dalam darah anda rendah atau jika anda memerlukan lebih banyak gula, seperti di antara waktu makan atau semasa aktiviti fizikal. Oleh itu, insulin membantu mengimbangi tahap gula dalam darah dan menyimpan mereka dalam julat yang normal. Sebagai tahap gula dalam darah meningkat, pankreas merembeskan lebih banyak insulin.

Jika badan anda tidak menghasilkan insulin yang cukup atau sel-sel anda adalah tahan kepada kesan insulin, anda boleh membangunkan hiperglisemia (gula darah tinggi), yang boleh menyebabkan komplikasi jangka panjang jika tahap gula darah kekal tinggi untuk jangka masa yang lama.

Rawatan Insulin untuk Diabetes
Orang yang mempunyai diabetes jenis 1 tidak boleh membuat insulin kerana sel-sel beta dalam pankreas mereka rosak atau musnah. Oleh itu, orang-orang ini akan memerlukan suntikan insulin untuk membenarkan badan mereka untuk glukosa proses dan mengelakkan komplikasi hiperglisemia.

Orang yang mempunyai diabetes jenis 2 tidak bertindak balas dengan baik atau tahan insulin.Mereka mungkin memerlukan suntikan insulin untuk membantu mereka gula proses yang lebih baik dan untuk mengelakkan komplikasi jangka panjang penyakit ini. Orang dengan diabetes jenis 2 mungkin pertama dirawat dengan ubat-ubatan oral, bersama-sama dengan diet dan senaman.Sejak diabetes jenis 2 adalah keadaan yang progresif, seseorang yang lagi mempunyai ia, semakin besar kemungkinan mereka akan memerlukan insulin untuk mengekalkan tahap gula dalam darah.

Pelbagai jenis insulin yang digunakan untuk merawat kencing manis dan termasuk:

  • Rapid bertindak insulin : Ia bermula bekerja kira-kira 15 minit selepas suntikan dan puncak pada kira-kira 1 jam tetapi terus bekerja selama dua hingga empat jam. Ini biasanya diambil sebelum makan dan di samping itu kepada insulin jangka bertindak.
  • Bertindak pendek insulin: Ia bermula bekerja kira-kira 30 minit selepas suntikan dan puncak pada kira-kira 2 hingga 3 jam tetapi akan terus bekerja selama tiga hingga enam jam. Ia biasanya diberikan sebelum makan dan di samping itu kepada insulin jangka bertindak.
  • Intermediate bertindak insulin: Ia bermula bekerja kira-kira 2 hingga 4 jam selepas suntikan dan puncak kira-kira 4 hingga 12 jam kemudian dan terus berfungsi selama 12-18 jam. Ia biasanya diambil dua kali sehari dan sebagai tambahan kepada rapid- atau insulin bertindak pendek.
  • Long-acting insulin: Ia bermula bekerja selepas beberapa jam selepas suntikan dan bekerja untuk kira-kira 24 jam. Jika perlu, ia sering digunakan dalam kombinasi dengan insulin rapid- atau bertindak pendek.

Insulin boleh diberikan oleh picagari, pen suntikan, atau pam insulin yang menyampaikan aliran berterusan insulin.

Doktor anda akan bekerjasama dengan anda untuk memikirkan jenis insulin yang terbaik untuk anda bergantung kepada sama ada anda mempunyai diabetes jenis 1 atau jenis 2, tahap gula dalam darah anda, dan gaya hidup anda.

INSULIN VIDEO

Mymedabc.com