IRON DEXTRAN

Mymedabc.com

APA IRON DEXTRAN?

Iron dextran adalah satu bentuk besi mineral. Besi adalah penting untuk pelbagai fungsi dalam badan, terutamanya bagi pengangkutan oksigen dalam darah.

Iron dextran digunakan untuk merawat kekurangan zat besi dan anemia kekurangan zat besi (sel darah merah).

Iron dextran juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Anda tidak perlu menerima dextran besi jika anda mempunyai jenis anemia yang bukan disebabkan oleh kekurangan zat besi.

Iron dextran boleh menyebabkan reaksi alahan yang teruk dan kadang-kadang membawa maut atau tekanan darah teruk rendah. Beritahu penjaga anda dengan segera jika anda merasa kurang serius (seperti anda mungkin akan pengsan), atau jika anda tiba-tiba mempunyai masalah pernafasan.

Anda tidak perlu menerima dextran besi jika anda alah kepadanya, atau jika anda mempunyai jenis anemia yang bukan disebabkan oleh kekurangan zat besi.

Untuk memastikan dextran besi adalah selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

 • penyakit jantung;
 • penyakit hati;
 • penyakit buah pinggang (atau jika anda menjalani rawatan dialisis);
 • artritis reumatoid;
 • pendarahan atau pembekuan darah gangguan seperti hemofilia;
 • pendarahan perut;
 • asma atau alahan;
 • jika anda alah kepada mana-mana ubat-ubatan; atau
 • jika anda menggunakan ubat beta-blocker (atenolol, carvedilol, metoprolol, Nebivolol, propranolol, sotalol, dan lain-lain).

Kategori kehamilan ialah C. Tidak diketahui sama ada dextran besi akan membahayakan bayi dalam kandungan. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa menggunakan ubat ini.

Iron dextran boleh masuk ke dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu.Beritahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.

IRON KESAN SAMPINGAN DEXTRAN

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Iron dextran boleh menyebabkan reaksi alahan yang teruk dan kadang-kadang membawa maut atau tekanan darah teruk rendah. Beritahu penjaga anda dengan segera jika anda rasa pitam atau jika anda tiba-tiba mempunyai masalah pernafasan.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

 • degupan jantung cepat atau perlahan. sakit dada, semput, kesukaran bernafas;
 • perasaan kurang serius, seperti anda mungkin akan pengsan;
 • curahan (kehangatan, kemerahan, atau perasaan tingly);
 • bibir atau kuku biru berwarna;
 • air kencing merah atau merah jambu;
 • pernafasan lemah atau cetek (pernafasan boleh berhenti);
 • penyitaan (sawan);
 • bengkak, kehangatan, kemerahan, gatal-gatal atau di mana ubat yang telah disuntik; atau
 • kesan lambat (1-2 hari selepas suntikan) -fever, menggigil, pening, sakit kepala, rasa sakit umum, loya dan muntah-muntah, sendi atau sakit otot, sakit belakang.

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

 • gatal-gatal ringan atau ruam;
 • sakit badan, kebas atau perasaan tingly;
 • loya, muntah, sakit perut, cirit-birit;
 • pening ringan atau kelemahan, demam yang rendah; atau
 • perubahan warna coklat kulit anda.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

IRON DEXTRAN INTERAKSI

Ikut arahan doktor anda tentang apa-apa sekatan ke atas makanan, minuman, atau aktiviti.

ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan dextran besi, termasuk preskripsi dan ubat over-the-kaunter, vitamin, dan produk herba. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua ubat yang anda gunakan sekarang dan apa-apa ubat anda memulakan atau berhenti mengguna.

IRON DEXTRAN DOS

Iron dextran disuntik ke dalam vena melalui IV. Anda boleh ditunjukkan bagaimana untuk menggunakan IV di rumah. Jangan menyuntik diri ubat ini jika anda tidak faham bagaimana untuk memberi suntikan dan betul melupuskan jarum digunakan, IV tiub, dan lain-lain digunakan untuk menyuntik ubat.

Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Jangan gunakan ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Iron dextran perlu diberi perlahan-lahan. Menyuntik ubat ini terlalu cepat boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius.

Doktor anda mungkin mahu memberikan dos pertama ubat ini di hospital dengan cepat merawat sebarang kesan sampingan yang serius yang berlaku.

Jika anda menggunakan ubat ini di rumah, menyediakan dos anda hanya apabila anda sudah bersedia untuk memberi suntikan. Jangan campur dextran besi dengan ubat-ubatan lain atau cecair (pelarut) dalam picagari atau IV bekas yang sama. Jangan gunakan dextran besi jika ia telah berubah warna atau mempunyai zarah di dalamnya. Memanggil ahli farmasi anda untuk perubatan baru.

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai apa-apa perubahan dalam ketinggian atau berat badan. Iron dos dextran adalah berdasarkan kepada langkah-langkah ini.

Yang pasti ubat ini membantu keadaan anda, anda mungkin perlu menjalani ujian darah. Anda tidak boleh melihat apa-apa perubahan dalam gejala-gejala anda, tetapi kerja-kerja darah anda akan membantu doktor anda menentukan berapa lama untuk merawat anda dengan dextran besi.

Ubat ini boleh menyebabkan keputusan luar biasa dengan ujian perubatan tertentu. Beritahu mana-mana doktor yang merawat anda bahawa anda menggunakan dextran besi.

Setiap vial sekali guna (botol) ubat ini adalah untuk satu kegunaan sahaja. Buang selepas satu kegunaan, walaupun masih terdapat beberapa ubat ditinggalkan di dalamnya selepas menyuntik dos anda.

Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Gejala dos berlebihan mungkin termasuk sakit sendi, menggigil, pening, demam, sakit kepala, sakit otot, loya, dan muntah-muntah.

Hubungi doktor anda untuk arahan jika anda terlepas dos dextran besi.

VIDEO IRON DEXTRAN

Mymedabc.com