IRON SUKROSA

Mymedabc.com

APA IRON SUKROSA?

Iron sukrosa adalah satu bentuk besi mineral. Besi adalah penting untuk pelbagai fungsi dalam badan, terutamanya bagi pengangkutan oksigen dalam darah.

Iron suntikan sukrosa digunakan untuk merawat anemia kekurangan zat besi pada orang dengan penyakit buah pinggang. Ia biasanya diberikan dengan ubat-ubatan lain untuk menggalakkan pertumbuhan sel-sel darah merah (seperti Aranesp, Epogen, atau Procrit).

Ubat ini bukan untuk merawat lain-lain bentuk anemia bukan disebabkan oleh kekurangan zat besi.

Iron suntikan sukrosa juga boleh digunakan untuk tujuan lain yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Anda tidak boleh menerima ubat ini jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada suntikan besi, atau jika anda mempunyai beban besi (penumpukan besi berlebihan) atau hemochromatosis.

Sebelum anda menerima suntikan sukrosa besi, beritahu doktor anda jika anda mempunyai tekanan darah rendah, hepatitis, atau jika anda telah menerima banyak pemindahan darah pada masa lalu.

Iron suntikan sukrosa boleh membuat ia lebih sukar untuk badan anda untuk menyerap ubat-ubatan besi yang anda ambil melalui mulut. Beritahu doktor anda jika anda mengambil suplemen zat besi atau lain-lain ubat-ubatan oral berasaskan besi.

Anda tidak boleh menerima ubat ini jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada suntikan besi, atau jika anda mempunyai beban besi (penumpukan besi berlebihan) atau hemochromatosis.

Jika anda mempunyai apa-apa syarat lain, anda mungkin perlu pelarasan dos atau ujian khas untuk menggunakan suntikan sukrosa besi dengan selamat:

 • tekanan darah rendah;
 • hepatitis; atau
 • jika anda telah menerima banyak pemindahan darah.

kategori FDA kehamilan suntikan sukrosa B. Iron dijangka tidak akan membahayakan bayi dalam kandungan. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa rawatan.

Ia adalah tidak diketahui sama ada suntikan besi sukrosa melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Jangan gunakan ubat ini tanpa memberitahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.

IRON KESAN-KESAN SAMPINGAN SUKROSA

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal, gatal-gatal; berdehit, kesukaran bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Beritahu penjaga anda dengan segera jika anda mempunyai kesan sampingan yang serius seperti:

 • sakit dada;
 • perasaan seperti anda mungkin akan pengsan;
 • bengkak pada tangan, pergelangan kaki, atau kaki;
 • masalah pernafasan; atau
 • tekanan terlalu tinggi dalam darah (sakit kepala yang teruk, penglihatan kabur, sibuk di telinga anda, kebimbangan, kekeliruan, sakit dada, sesak nafas, degupan jantung tidak sekata, sawan).

Kurang kesan sampingan yang serius mungkin termasuk:

 • kekejangan otot;
 • kelemahan, perasaan letih;
 • pening, kebimbangan, sakit kepala;
 • loya, muntah, sakit perut;
 • cirit-birit, sembelit;
 • sakit telinga;
 • sakit tekak, sakit sinus atau kesesakan;
 • menurun deria rasa;
 • sakit sendi; atau
 • sakit, bengkak, terbakar, atau kerengsaan sekitar jarum IV.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

IRON SUKROSA INTERAKSI

Ikut arahan doktor anda tentang apa-apa sekatan ke atas makanan, minuman, atau aktiviti semasa anda menggunakan suntikan besi sukrosa.

Iron suntikan sukrosa boleh membuat ia lebih sukar untuk badan anda untuk menyerap ubat-ubatan besi yang anda ambil melalui mulut. Beritahu doktor anda jika anda mengambil suplemen zat besi atau lain-lain ubat-ubatan oral berasaskan besi, seperti:

 • fumarate ferus (Feostat, Ferret, Ferrocite, Hemocyte, Ircon, Tandem);
 • ferrous gluconate (Ferate, Fergon); dan
 • sulfat ferus (Feosol, Fer-Gen-Sol, Slow Fe), dan lain-lain.

Senarai ini tidak lengkap dan mungkin ada ubat-ubatan lain yang boleh berinteraksi dengan suntikan besi sukrosa. Beritahu doktor mengenai semua preskripsi anda dan over-the-kaunter ubat-ubatan, vitamin, mineral, produk herba dan ubat yang ditetapkan oleh doktor lain. Jangan memulakan ubat baru tanpa memberitahu doktor anda.

IRON SUKROSA DOS

Iron suntikan sukrosa diberikan sebagai suntikan melalui jarum diletakkan ke dalam vena atau terus ke dalam garis dialisis. Anda akan menerima suntikan ini di klinik, hospital, atau tetapan dialisis.

Yang pasti ubat ini membantu keadaan anda dan tidak menyebabkan kesan buruk, darah anda mungkin perlu diuji kerap. Ini akan membantu doktor anda menentukan berapa lama untuk merawat anda dengan suntikan besi sukrosa. Jangan terlepas sebarang pelantikan dijadualkan.

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda fikir anda telah menerima terlalu banyak ubat ini.

Gejala dos berlebihan mungkin termasuk pening, sakit kepala, loya, muntah, sakit perut, sakit sendi atau otot, bengkak, kebas atau kesemutan, masalah pernafasan, kadar jantung yang perlahan, nadi lemah, pengsan, pernafasan perlahan (pernafasan mungkin berhenti).

Gejala-gejala ini juga boleh berlaku jika ubat itu diselitkan terlalu cepat.

Hubungi doktor anda jika anda terlepas temujanji untuk suntikan besi sukrosa anda.

VIDEO IRON SUKROSA

Mymedabc.com