ISONIAZID

Mymedabc.com
Jenis ubat Ubat antituberculosis
Digunakan untuk Batuk kering (TB)
Juga dipanggil Rifinah® (isoniazid dengan rifampicin); Rifater® (isoniazid dengan rifampicin dan Pyrazinamide); Voractiv® (isoniazid dengan rifampicin, Pyrazinamide dan Ethambutol)
Terdapat sebagai Tablet

Isoniazid digunakan untuk merawat batuk kering (TB). TB adalah jangkitan bakteria yang kebanyakannya memberi kesan kepada paru-paru, tetapi yang boleh menjejaskan mana-mana bahagian badan anda. Ia boleh dirawat dengan kursus ubat-ubatan yang biasanya berlangsung selama enam bulan dalam jumlah. Anda akan perlu untuk mengambil beberapa ubat-ubatan untuk merawat TB – isoniazid adalah salah satu daripada ubat-ubatan yang ditetapkan.

Isoniazid biasanya ditetapkan sebagai tablet yang mengandungi gabungan dua, tiga atau empat ubat-ubatan untuk merawat TB. Nama-nama jenama ini adalah Rifinah®, Rifater® dan Voractiv®.Anda yang ditetapkan satu atau lebih daripada jenama-jenama ini pada masa yang berlainan dalam rawatan anda. Mengambil ubat-ubatan gabungan seperti ini membantu untuk mengurangkan jumlah tablet anda perlu setiap hari.

Walaupun isoniazid adalah ubat yang amat berkesan, ia kadang-kadang boleh menyebabkan kerosakan saraf periferal (seperti kebas sensasi di tangan dan kaki). Jika anda sedang dianggap sebagai berisiko ini, doktor anda akan menetapkan anda suplemen vitamin pyridoxine untuk mencegahnya.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil isoniazid ia adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda hamil, cuba untuk bayi atau menyusukan bayi. Walaupun isoniazid tidak diketahui berbahaya dalam mengandung, ia adalah penting bahawa anda memberitahu doktor anda, kerana anda mungkin perlu diberi makanan tambahan vitamin.
 • Jika anda mempunyai sebarang masalah dengan cara yang buah pinggang anda bekerja, atau cara kerja hati anda.
 • Jika anda mempunyai epilepsi atau kencing manis.
 • Jika anda pernah mempunyai masalah kesihatan mental yang dikenali sebagai psikosis .
 • Jika anda minum banyak alkohol, atau jika anda tidak makan jumlah yang mencukupi.
 • Jika anda HIV positif.
 • Jika anda tahu anda mempunyai status acetylator perlahan. Ini bermakna bahawa badan anda boleh memproses isoniazid lebih perlahan, yang membawa kepada peningkatan risiko kesan sampingan.
 • Jika anda mempunyai keadaan darah yang diwarisi jarang berlaku dipanggil porfiria.
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Sebelum anda memulakan rawatan, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek. Ia akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenai jenama tablet yang diberikan kepada kamu dan akan menyediakan anda dengan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang anda mungkin mengalami.
 • Ia adalah penting bahawa anda mengambil ubat-ubatan untuk merawat TB tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. Anda akan diminta untuk mengambil isoniazid setiap hari.Doktor anda akan menerangkan kepada anda berapa banyak tablet untuk mengambil setiap hari, dan maklumat ini akan dicetak pada label pek tablet untuk mengingatkan anda. Jika apabila anda mengumpul bekalan anda tablet anda tidak jelas tentang bagaimana untuk membawa mereka, tanya ahli farmasi anda untuk menerangkan.
 • Masa yang sesuai untuk mengambil tablet anda setiap hari adalah setengah jam sebelum sarapan pagi. Jika anda lupa, kemudian mengambil tablet dua jam selepas sarapan atau tunggu sehingga setengah jam sebelum makan berikutnya. Ini kerana isoniazid diserap lebih baik apabila perut anda kosong.
 • Ia adalah penting bahawa anda temu janji biasa anda dengan doktor anda. Ini adalah supaya doktor anda boleh menyemak kemajuan anda. Doktor anda akan mahu anda menjalani ujian darah dari semasa ke semasa semasa rawatan untuk memastikan bahawa hati anda kekal sihat.
 • Terus mengambil tablet kerap melainkan jika doktor anda memberitahu anda untuk berhenti.Ini kerana ia adalah penting bagi anda untuk menamatkan kursus rawatan supaya jangkitan tidak kembali. Jika atas apa-apa sebab anda berhenti mengambil tablet (seperti jika anda fikir anda boleh membangunkan kesan sampingan – lihat juga di bawah) maka anda perlu memberitahu doktor anda mengenainya merta supaya anda boleh diberi rawatan alternatif.
 • Jika anda membeli mana-mana ubat-ubatan, periksa dengan ahli farmasi pertama bahawa ia adalah sesuai bagi anda untuk mengambil dengan isoniazid. Beberapa persediaan anti-asid boleh mengurangkan jumlah ubat yang badan anda menyerap.
 • Isoniazid boleh berhenti vaksin kepialu lisan daripada berfungsi. Jika anda mempunyai apa-apa vaksin, memastikan orang yang merawat anda tahu bahawa anda sedang mengambil ubat ini.
 • Jika anda menghadapi pembedahan atau apa-apa rawatan pergigian, memberitahu orang yang menjalankan rawatan yang ubat yang anda ambil.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi orang-orang yang paling biasa dikaitkan dengan isoniazid. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. kesan yang tidak diingini akan membaik sebagai badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda jika ada menjadi menyusahkan.

Common-kesan sampingan isoniazid Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Kesemutan perasaan, kelemahan otot Beritahu doktor anda secepat mungkin

Penting : isoniazid pada masa yang jarang berlaku menyebabkan masalah hati. Gejala-gejala termasuk kesakitan berterusan, rasa sangat lemah dan jaundis (kekuningan pada kulit dan putih mata). Jika ini berlaku kepada anda, bercakap dengan doktor anda atau pergi ke kemalangan dan kecemasan merta tempatan anda.

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk mendapatkan nasihat.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO ISONIAZID

Mymedabc.com