ISOTRETINOIN

Mymedabc.com
Jenis ubat An retinoid oral
Digunakan untuk bentuk yang teruk jerawat di kalangan orang dewasa dan anak-anak muda lebih 12 tahun
Juga dipanggil Roaccutane®
Terdapat sebagai kapsul

Jerawat adalah punca biasa tempat. Kebanyakan orang dengan jerawat berumur di antara 12 dan 25, tetapi beberapa orang yang lebih tua dan lebih muda terjejas juga. kelenjar sebaceous kecil terletak hanya di bawah permukaan kulit anda dan membuat minyak (sebum) yang menyimpan kulit anda lembut dan licin. liang-liang kecil pada kulit anda membolehkan sebum untuk datang ke permukaan kulit anda. Dalam jerawat, beberapa liang ini menjadi disekat, menyebabkan bintik radang.

Isotretinoin tergolong dalam kumpulan ubat yang dikenali sebagai retinoid, yang adalah bahan yang berkaitan dengan vitamin A. Ia digunakan untuk merawat jerawat yang teruk, atau yang tidak mendapat yang lebih baik dengan rawatan lain seperti antibiotik lisan atau rawatan kulit. Ia berfungsi dengan mengurangkan pengeluaran minyak semula jadi kulit anda. Ia juga dipercayai untuk mengurangkan keradangan. kapsul Isotretinoin akan ditetapkan untuk anda oleh doktor kulit pakar.

Isotretinoin juga boleh didapati sebagai topikal (sapu-on) rawatan kulit. Terdapat lebih banyak maklumat mengenai isotretinoin topikal dalam risalah yang berasingan yang dipanggil Isotretinoin gel untuk jerawat .

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil isotretinoin adalah penting bahawa doktor atau ahli farmasi anda tahu:

 • Jika anda hamil, cuba untuk bayi atau menyusukan bayi. Ini adalah sangat penting kerana isotretinoin berbahaya kepada bayi.
 • Jika anda mempunyai diabetes.
 • Jika anda mempunyai keadaan mata yang kering.
 • Jika anda mempunyai masalah buah pinggang atau hati.
 • Jika anda telah diberitahu anda mempunyai tahap lipid (lemak) dalam darah anda.
 • Jika anda pernah mempunyai masalah kesihatan mental seperti kemurungan, atau jika anda pernah mempunyai pemikiran membunuh diri.
 • Jika anda tahu anda mempunyai keadaan yang dipanggil hypervitaminosis A (terlalu banyak vitamin A disimpan di dalam badan anda).
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat, atau jika anda alah kepada soya atau kacang tanah.
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap. Ia adalah penting bahawa doktor anda tahu jika anda mengambil antibiotik tetracycline, atau vitamin tambahan.
 • Sebelum anda memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek anda dan apa-apa maklumat bercetak lain anda diberikan. risalah pengeluar akan memberikan anda lebih banyak maklumat mengenai isotretinoin dan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang anda boleh mengalami dari mengambilnya.
 • Kapsul adalah untuk anda – ia adalah sangat penting bahawa anda tidak berkongsi isotretinoin dengan orang lain.
 • Mengambil isotretinoin tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. dos anda akan dikira dari berapa banyak yang anda berat. Isotretinoin diambil sekali atau dua kali setiap hari – doktor anda akan memberitahu anda yang mana yang tepat untuk anda dan dos anda juga akan dicetak pada label pek untuk mengingatkan anda.
 • Mengambil kapsul selepas anda makan dengan makanan, atau makan. Adalah lebih baik untuk menelan mereka dengan minuman air. Jangan buka atau mengunyah kapsul.
 • Jika doktor anda berpendapat ia perlu, dos boleh diselaraskan semasa rawatan. Jika ini berlaku, pastikan anda mengikuti dengan teliti arahan yang doktor anda memberikan kepada anda.
 • Anda akan ditetapkan kursus rawatan yang berlangsung selama 4-6 bulan. Hanya satu kursus rawatan biasanya diperlukan.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat kecuali dos seterusnya perlu dibayar. Jika ketika anda masih ingat, dos seterusnya adalah kerana kemudian mengambil dos yang genap masanya dan meninggalkan dos yang terlupa. Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk membentuk.
 • Ia adalah penting bahawa anda temu janji biasa anda dengan doktor anda. Ini adalah supaya doktor anda boleh menyemak kemajuan anda. Anda akan perlu mempunyai beberapa ujian sebelum dan semasa rawatan. Ujian akan memeriksa beberapa perkara: bahawa hati dan darah anda kekal sihat, bahawa jumlah lemak dalam darah anda kekal dalam jumlah yang normal, dan (pada wanita) yang anda tidak hamil.
 • Doktor anda akan menerangkan kepada anda bahaya isotretinoin pada bayi dalam kandungan. Jika anda seorang wanita, anda akan diberi nasihat yang jenis kontraseptif yang sesuai untuk anda. Satu atau lebih bentuk kontraseptif diperlukan sekurang-kurangnya satu bulan sebelum anda mula mengambil isotretinoin, semasa rawatan, dan sekurang-kurangnya satu bulan selepas anda berhenti mengambil kapsul isotretinoin. Jika pada bila-bila masa semasa rawatan, dan sebulan selepas itu, anda fikir anda mungkin hamil, anda perlubercakap dengan doktor anda dengan segera .
 • Sesetengah orang mendapati bahawa jerawat mereka menjadi lebih teruk apabila mereka mula-mula mula mengambil isotretinoin. Ini boleh berlaku, tetapi ia biasanya menyelesaikan dengan cepat dalam masa seminggu atau lebih.
 • Isotretinoin mungkin menjadikan kulit anda berasa sangat kering. Ramai orang mendapati bahawa menggunakan pelembap dan salap bibir kerap membantu mengurangkan ini.
 • Anda mungkin mendapati bahawa mata anda berasa lebih kering daripada biasa. Tanya ahli farmasi atau pakar optik untuk mencadangkan beberapa mata pelincir sesuai jatuh untuk anda gunakan. Jika anda biasa memakai kanta sentuh, anda boleh memilih untuk memakai cermin mata dan bukan untuk seketika.
 • Kulit anda akan menjadi lebih sensitif kepada cahaya matahari dan UV cahaya semasa anda berada di isotretinoin. Jangan gunakan kerusi untuk berjemur dan cuba untuk mengelakkan cahaya matahari langsung. Ia adalah disyorkan bahawa anda menggunakan sunblock dan balsam bibir dengan faktor perlindungan matahari (SPF) sekurang-kurangnya 15.
 • Jangan gunakan rawatan seperti waxing penyingkiran rambut, dermabrasion kimia, atau rawatan laser. Anda perlu menunggu sekurang-kurangnya enam bulan selepas anda selesai isotretinoin sebelum mempunyai mana-mana jenis rawatan.
 • Preskripsi untuk isotretinoin mesti diketepikan dalam tempoh tujuh hari setelah ditetapkan oleh doktor. Jika boleh, ia perlu pada hari yang sama. Setiap kali anda diberi preskripsi yang baru, sila bawakannya ke farmasi anda untuk menjadi diketepikan merta.
 • Jangan mengambil sebarang makanan tambahan vitamin yang mengandungi vitamin A semasa anda berada di isotretinoin. Jika anda membeli mana-mana ubat over-the-kaunter atau vitamin tambahan, semak dengan ahli farmasi bahawa ia sesuai untuk anda berehat.Juga, tidak menggunakan atau mengambil apa-apa rawatan anti-jerawat lain.
 • Jika anda seorang penderma darah, jangan menderma darah semasa anda mengambil isotretinoin atau sekurang-kurangnya satu bulan selepas rawatan anda telah berhenti.
 • Jarang, sesetengah orang mengambil isotretinoin telah menjadi tertekan dan telah mengalami beberapa perubahan mood. Ia adalah penting bahawa anda memberitahu doktor anda dengan segera jika ini berlaku kepada anda.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan isotretinoin. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Common -kesan sampingan isotretinoin Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Sakit kepala, sakit sendi dan otot, sakit belakang Tanya ahli farmasi anda untuk mengesyorkan ubat penahan sakit yang sesuai. Jika ia berterusan atau teruk, bercakap dengan doktor anda
Kulit kering dan bibir Sapukan pelembap dan salap bibir kerap. Jika anda mengalami ruam atau jika kulit anda menjadi jengkel dan rapuh, beritahu doktor anda
Mata yang kering, kerengsaan mata Tanya ahli farmasi atau pakar optik anda untuk mencadangkan beberapa titis mata yang sesuai. Jika penglihatan anda terjejas, beritahu doktor anda secepat mungkin
Mulut kering Cuba menghisap gula-gula getah atau gula-gula-gula gula-percuma
hidung kering dan hidung berdarah Cuba memohon lapisan nipis jeli petroleum (Vaseline®) ke tepi dalam hidung anda
Perubahan kepada ujian darah Doktor akan melakukan ujian darah untuk memeriksa ini

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.
 • Jangan simpan out-of-tarikh atau kapsul yang tidak diingini. Mengembalikan mereka ke farmasi tempatan anda yang akan melupuskan mereka untuk anda.

VIDEO ISOTRETINOIN

Mymedabc.com