ITRACONAZOLE

Mymedabc.com
Jenis ubat antikulat
Digunakan untuk jangkitan kulat
Juga dipanggil Sporanox®
Terdapat sebagai Kapsul, ubat cecair oral dan suntikan

Banyak jenis kulat tinggal secara tidak pada kulit kita dan di tempat-tempat lain di alam sekitar.Walau bagaimanapun, sesetengah jenis kulat boleh hidup dan membiak di permukaan badan kita untuk menyebabkan jangkitan pada kulit, mulut dan faraj. Kulat yang paling biasa untuk menyebabkan jangkitan kulit adalah kumpulan tinea yang kulat. A jangkitan biasa pada mulut dan faraj dipanggil seriawan. Ia adalah disebabkan oleh penumbuhan yg terlalu cepat yis (yang merupakan sejenis kulat) yang dipanggil Candida .

Jangkitan kulat kadang-kadang berlaku dalam badan juga. Anda lebih berisiko mendapat jangkitan kulat dalaman jika sistem imun anda tidak berfungsi dengan betul. Sebagai contoh, jika anda sedang menjalani rawatan kemoterapi, atau jika anda mengambil ubat-ubatan untuk penyakit reumatik, atau jika anda mempunyai HIV / AIDS. jangkitan kulat dalaman boleh menjadi serius.

Itraconazole digunakan untuk merawat jangkitan kulat. Ia berfungsi dengan membunuh yis dan kulat.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil itraconazole ia adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda hamil atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai hati atau buah pinggang.
 • Jika anda mempunyai mana-mana hati atau paru-paru.
 • Jika anda mempunyai PORPHYRIA (ini adalah gangguan darah yang diwarisi jarang).
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Sebelum anda memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek anda. risalah pengeluar akan memberikan anda lebih banyak maklumat mengenai itraconazole dan senarai penuh kesan sampingan yang anda mungkin mengalami dari mengambilnya.
 • Ambil itraconazole tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. Doktor anda mungkin menetapkan satu atau dua kapsul (atau 10-20 ml ubat cecair), diambil sekali atau dua kali sehari. Jika anda diminta untuk mengambil dua dos sehari, ruang dos dengan mengambil salah satu daripada dos pada waktu pagi dan satu lagi di sebelah petang. Arahan akan dicetak pada label pek untuk mengingatkan anda apa yang doktor berkata.
 • Jika anda telah diberikan kapsul itraconazole , mengambil setiap dos anda dengan segera selepas makan. Menelan kapsul keseluruhan – tidak mengunyah atau membukanya. Mereka adalah yang terbaik diambil dengan minuman yang sedikit berasid, seperti cola bukan diet.
 • Jika anda telah diberikan ubat cecair itraconazole , mengambil dos anda sekurang-kurangnya satu jam sebelum makan atau menunggu sehingga dua jam selepas itu. Jika anda sedang mengambil ubat untuk jangkitan mulut, Swish cecair di sekeliling mulut anda untuk sementara waktu sebelum anda menelannya.
 • Satu kursus rawatan dengan itraconazole boleh lepas dari sehari atau lebih, untuk beberapa bulan. Terus mengambil kapsul / perubatan sehingga kursus anda telah selesai melainkan anda diberitahu sebaliknya. Ini adalah untuk memastikan jangkitan anda telah benar-benar hilang dan untuk mengelakkan ia daripada datang kembali.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat melainkan jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, di mana meninggalkan dos yang terlepas. Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlepas.
 • Cuba menghadiri temu janji biasa anda dengan doktor anda. Ini adalah supaya doktor anda boleh menyemak kemajuan anda. Doktor anda mungkin mahu melakukan ujian darah semasa rawatan anda untuk memeriksa bahawa hati anda berfungsi dengan betul.
 • Anda tidak perlu hamil semasa anda mengambil itraconazole, atau untuk beberapa minggu selepas itu. Pastikan anda telah berbincang dengan doktor anda yang jenis kontraseptif yang sesuai untuk anda dan pasangan anda jika ini memberi kesan kepada anda.
 • Jika anda membeli mana-mana ubat-ubatan, periksa dengan ahli farmasi bahawa ia adalah sesuai untuk mengambil dengan itraconazole. ubat senak (antasid) tidak boleh diambil pada masa yang sama seperti itraconazole, kerana mereka mengelakkannya daripada diserap dengan baik oleh badan anda. Jika anda perlu mengambil antasid, mengambil sekurang-kurangnya dua jam sebelum dos itraconazole adalah kerana, atau menunggu sehingga dua jam selepas itu.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan itraconazole. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Common -kesan sampingan itraconazole
Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Sakit kepala  Tanya ahli farmasi anda untuk mengesyorkan ubat penahan sakit yang sesuai
Rasa atau sakit, sakit perut, cirit-birit, sembelit, senak, angin Berpegang kepada makanan yang ringkas – mengelakkan makanan yang kaya atau pedas
ruam gatal, masalah dengan tempoh, hidung dan jangkitan tekak Jika mana-mana menjadi menyusahkan, bercakap dengan doktor anda

Penting : Doktor anda akan berbincang dengan anda kemungkinan kesan sampingan yang kurang biasa tetapi yang lebih serius, seperti masalah dengan hati anda. Anda mesti hubungi doktor anda jika anda mengalami mana-mana daripada yang berikut:

 • sakit yang berterusan atau sakit perut.
 • keletihan yang luar biasa.
 • Hilang selera makan.
 • Gelap daripada air kencing normal.

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat, berbincang dengan doktor atau ahli farmasi.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.
 • Sebaik sahaja sebotol Sporanox® cecair Oral telah dibuka ia akan menyimpan selama 30 hari – selepas waktu ini, pastikan anda mempunyai bekalan yang segar.

VIDEO ITRACONAZOLE

Mymedabc.com