KALIUM BIKARBONAT

Mymedabc.com

APA KALIUM BICARBONATE?

Kalium adalah mineral yang ditemui dalam banyak makanan dan diperlukan untuk beberapa fungsi badan anda, terutamanya degupan jantung anda.

Kalium bikarbonat dan kalium klorida digunakan untuk mencegah atau merawat tahap darah rendah kalium (hypokalemia). tahap kalium boleh rendah akibat daripada penyakit atau daripada mengambil ubat-ubatan tertentu, atau selepas sakit yang berpanjangan dengan cirit-birit atau muntah-muntah.

Kalium bikarbonat dan kalium klorida juga boleh digunakan untuk tujuan lain selain daripada yang disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Anda tidak perlu menggunakan ubat ini jika anda mempunyai kegagalan buah pinggang, penyakit Addison, kebakaran yang teruk atau kecederaan tisu yang lain, jika anda mengalami dehidrasi, jika anda mengambil diuretik tertentu (pil air), atau jika anda mempunyai tahap kalium dalam darah (hyperkalemia ).

Jangan mengunyah tablet kebudak atau menelannya keseluruhan. Ia mesti dilarutkan di dalam air atau jus buah-buahan sebelum anda mengambilnya.

Elakkan berbaring untuk sekurang-kurangnya 30 minit selepas anda mengambil ubat ini.

Ambil ubat ini dengan makanan atau selepas makan.

Yang pasti ubat ini membantu keadaan anda, darah anda mungkin perlu diuji kerap. kadar jantung anda juga boleh disemak menggunakan elektrokardiograf atau ECG (kadang-kadang dipanggil EKG an), yang mengukur aktiviti elektrik jantung. Ini akan membantu doktor anda menentukan berapa lama untuk merawat anda dengan kalium. Jangan terlepas sebarang pelantikan dijadualkan.

Kesan sampingan yang serius kalium termasuk degupan jantung tidak sekata, kelemahan otot atau perasaan lemah, sakit perut yang teruk, dan kebas atau kesemutan di tangan anda, kaki, atau mulut.

Jangan berhenti mengambil ubat ini tanpa terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda. Jika anda berhenti mengambil kalium tiba-tiba, keadaan anda mungkin menjadi lebih buruk.

Anda tidak perlu menggunakan ubat ini jika anda alah kepadanya, atau jika anda mempunyai syarat-syarat tertentu. Pastikan doktor anda tahu jika anda mempunyai:

 • tahap kalium dalam darah (hyperkalemia);
 • kegagalan buah pinggang;
 • penyakit Addison (gangguan kelenjar adrenal);
 • tisu kecederaan yang besar seperti luka terbakar yang teruk;
 • jika anda teruk kering; atau
 • jika anda mengambil “potassium-sparing” diuretik (pil air) seperti amiloride (Midamor, Moduretic), spironolactone (Aldactone, Aldactazide), triamterene (dyrenium, Dyazide, Maxzide).

Sebelum menggunakan kalium bikarbonat dan kalium klorida, beritahu doktor anda jika anda mempunyai alahan terhadap sebarang ubat-ubatan, atau jika anda mempunyai:

 • penyakit buah pinggang;
 • penyakit jantung atau tekanan darah tinggi;
 • tersumbat di dalam perut atau usus; atau
 • cirit-birit kronik (seperti ulser kolitis, penyakit Crohn).

Jika anda mempunyai mana-mana syarat-syarat ini, anda mungkin perlu pelarasan dos atau ujian khas untuk selamat mengambil kalium bikarbonat dan kalium klorida.

kategori FDA kehamilan ubat C. Ini boleh membahayakan bayi dalam kandungan. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa rawatan.

Ia adalah tidak diketahui sama ada kalium melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Jangan gunakan ubat ini tanpa memberitahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.

KALIUM KESAN SAMPINGAN BICARBONATE

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; kesukaran bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Berhenti menggunakan ubat ini dan hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai apa-apa kesan sampingan yang serius:

 • kekeliruan, kebimbangan, perasaan seperti anda mungkin akan pengsan;
 • degupan jantung yang tidak sekata;
 • dahaga yang melampau, kerap buang air kecil;
 • ketidakselesaan kaki;
 • kelemahan otot atau perasaan tempang;
 • kebas atau tingly perasaan di tangan atau kaki anda, atau di sekeliling mulut anda;
 • sakit perut yang teruk, cirit-birit atau muntah berterusan;
 • hitam, berdarah, atau najis tinggal di sini; atau
 • batuk darah atau muntah yang kelihatan seperti serbuk kopi.

Kurang kesan sampingan yang serius mungkin termasuk:

 • loya ringan atau sakit perut;
 • ringan atau kadang-kadang cirit-birit; atau
 • mencucuk sedikit di tangan atau kaki anda.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Beritahu doktor anda mengenai sebarang kesan sampingan yang luar biasa atau mengganggu. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

KALIUM BICARBONATE INTERAKSI

Elakkan berbaring untuk sekurang-kurangnya 30 minit selepas anda mengambil ubat ini.

Elakkan mengambil makanan tambahan kalium atau menggunakan produk-produk lain yang mengandungi kalium tanpa terlebih dahulu meminta doktor anda. Salt pengganti atau produk diet rendah garam sering mengandungi kalium. Jika anda mengambil produk tertentu bersama-sama anda secara tidak sengaja boleh terlalu banyak kalium. Baca label ubat-ubatan lain yang anda gunakan untuk melihat jika ia mengandungi kalium.

Ubat yang berikut boleh berinteraksi dengan kalium bikarbonat dan kalium klorida. Beritahu doktor anda jika anda menggunakan mana-mana:

 • eplerenone (Inspra);
 • digoxin (digitalis, Lanoxin);
 • quinidine (Quinaglute, Quinidex, Quin-Akhbar);
 • bronkodilator seperti ipratroprium (atrovent) atau tiotropium (SPIRIVA);
 • perencat ACE seperti Benazepril (lotensin), captopril (Capoten), fosinopril (Monopril), enalapril (Vasotec), lisinopril (Prinivil, Zestril), moexipril (Univasc), perindopril (Aceon), quinapril (Accupril), ramipril (Altace ), atau trandolapril (Mavik); atau
 • apa-apa jenis diuretik (pil air) seperti Bumetanide (Bumex), chlorothiazide (Diuril), chlorthalidone (Hygroton, Thalitone), asid ethacrynic (Edecrin), furosemide (Lasix), hydrochlorothiazide (HCTZ, HydroDiuril, Hyzaar, Lopressor, Vasoretic, Zestoretic), indapamide (Lozol), metolazone (Mykrox, Zarxolyn), atau torsemide (Demadex).

Senarai ini tidak lengkap dan mungkin ada ubat-ubatan lain yang boleh berinteraksi dengan kalium bikarbonat dan kalium klorida. Beritahu doktor mengenai semua preskripsi anda dan over-the-kaunter ubat-ubatan, vitamin, mineral, produk herba dan ubat yang ditetapkan oleh doktor lain.Jangan memulakan ubat baru tanpa memberitahu doktor anda.

KALIUM BICARBONATE DOS

Ambil ubat ini seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan ambil dalam jumlah yang lebih besar atau lebih lama daripada yang disyorkan. Ikut arahan pada label preskripsi anda.

Jangan mengunyah tablet kebudak atau menelannya keseluruhan.

Drop tablet ke dalam gelas dan menambah sekurang-kurangnya 4 auns (satu setengah cawan) air sejuk atau jus buah-buahan. Apabila tablet telah musnah sepenuhnya, mula minum campuran perlahan-lahan, lebih 5 hingga 10 minit di dalam semua.

Untuk memastikan anda mendapat keseluruhan dos, tambah sedikit lagi air ke gelas yang sama, pusaran perlahan-lahan dan minum dengan segera.

Bentuk serbuk ubat ini perlu dicampur dengan sekurang-kurangnya 4 auns (satu setengah cawan) air sejuk atau jus buah-buahan sebelum mengambil. Minum campuran perlahan-lahan, lebih 5 hingga 10 minit di dalam semua. Untuk memastikan anda mendapat keseluruhan dos, tambah sedikit lagi air ke gelas yang sama, pusaran perlahan-lahan dan minum dengan segera.

Ambil ubat ini dengan makanan atau selepas makan.

rawatan anda mungkin termasuk diet khas. Ia adalah sangat penting untuk mengikuti pelan diet yang diwujudkan untuk anda dengan doktor atau kaunselor pemakanan. Anda perlu menjadi sangat akrab dengan senarai makanan yang anda perlu makan atau mengelakkan untuk membantu mengawal keadaan anda.

makanan kalium yang kaya termasuk: skuasy, kentang bakar (kulit pada), bayam, kacang merah, brokoli, tauge, zucchini, buah pinggang atau tentera laut kacang, kismis, tembikai, jus oren, pisang, tembikai, dan susu rendah lemak atau yogurt. Mengambil hanya jumlah harian yang disyorkan oleh doktor atau kaunselor pemakanan.

Yang pasti ubat ini membantu keadaan anda, darah anda mungkin perlu diuji kerap. kadar jantung anda juga boleh disemak menggunakan elektrokardiograf atau ECG (kadang-kadang dipanggil EKG an) untuk mengukur aktiviti elektrik jantung. Ujian ini akan membantu doktor anda menentukan berapa lama untuk merawat anda dengan kalium. Jangan terlepas sebarang pelantikan dijadualkan.

Jangan berhenti mengambil ubat ini tanpa terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda. Jika anda berhenti mengambil kalium tiba-tiba, keadaan anda mungkin menjadi lebih buruk.

Simpan kalium bikarbonat dan kalium klorida pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba.Simpan ubat di dalam bekas tertutup.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan jika anda berfikir anda telah menggunakan terlalu banyak ubat ini.

Gejala dos berlebihan mungkin termasuk rasa berat di tangan atau kaki anda, kekeliruan, pernafasan lemah atau cetek, degupan jantung yang perlahan atau tidak sekata, penyitaan (sawan), atau berasa seperti anda mungkin akan pengsan.

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, tunggu sehingga itu untuk mengambil ubat dan biarkan sahaja dos yang terlepas. Jangan ambil dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

VIDEO KALIUM BIKARBONAT

Mymedabc.com