KALSIUM KARBONAT

Mymedabc.com

MENGAPA UBAT INI DITETAPKAN?

Kalsium karbonat adalah makanan tambahan yang digunakan apabila jumlah kalsium diambil dalam diet tidak mencukupi. Kalsium diperlukan oleh tubuh untuk kesihatan tulang, otot, sistem saraf, dan jantung. Kalsium karbonat juga digunakan sebagai anti-asid untuk melegakan pedih ulu hati, senak asid, dan sakit perut. Ia boleh didapati dengan atau tanpa preskripsi.

Ubat ini kadang-kadang ditetapkan untuk kegunaan lain; bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

BAGAIMANAKAH UBAT INI BOLEH DIGUNAKAN?

Kalsium karbonat datang sebagai tablet, tablet kunyah, kapsul, dan cecair untuk mengambil melalui mulut. Ia biasanya mengambil masa tiga atau empat kali sehari. Ikut arahan pada label preskripsi atau pakej anda dengan teliti, dan bertanya kepada doktor atau ahli farmasi jika terdapat mana-mana bahagian yang anda tidak faham. Ambil kalsium karbonat seperti yang diarahkan. Jangan ambil lebih atau kurang dari itu atau mengambil lebih kerap daripada yang ditetapkan oleh doktor anda. Apabila menggunakan ubat ini sebagai diet tambahan, mengambil dengan makanan makanan atau mengikuti.

tablet kunyah perlu dikunyah dengan sempurna sebelum ditelan; tidak menelan bulat-bulat.Minum segelas penuh air selepas mengambil sama ada tablet atau kapsul biasa atau kunyah.Beberapa bentuk cecair kalsium karbonat perlu digoncang sebelum digunakan.

Jangan mengambil kalsium karbonat sebagai anti-asid lebih daripada 2 minggu melainkan jika doktor anda memberitahu anda.

APA LANGKAH BERJAGA-JAGA YANG PERLU SAYA IKUTI?

SEBELUM MENGAMBIL KALSIUM KARBONAT,

 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada kalsium karbonat atau mana-mana ubat-ubatan lain.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi apa preskripsi dan nonprescription ubat yang diambil, terutamanya digoxin (Lanoxin) anda, etidronate (Didronel), phenytoin (Dilantin), tetracycline (Sumycin), dan vitamin. Jangan mengambil kalsium karbonat dalam 1-2 jam selepas mengambil ubat-ubatan lain. Kalsium boleh mengurangkan keberkesanan ubat-ubatan yang lain.
 • beritahu doktor anda jika anda mempunyai atau pernah mempunyai penyakit atau perut buah pinggang syarat.
 • beritahu doktor anda jika anda mengandung, merancang untuk mengandung, atau sedang menyusukan bayi. Jika anda hamil semasa mengambil kalsium karbonat, hubungi doktor anda.

APAKAH YANG PERLU SAYA LAKUKAN SEKIRANYA SAYA TERLUPA SATU DOS?

Jika anda mengambil kalsium karbonat mengikut jadual tetap, mengambil dos tertinggal sebaik sahaja anda ingat. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan terus jadual dos biasa anda. Jangan ambil dos berganda untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab.

APA KESAN SAMPINGAN YANG BOLEH MENYEBABKAN UBAT INI?

KALSIUM KARBONAT BOLEH MENYEBABKAN KESAN SAMPINGAN. BERITAHU DOKTOR ANDA JIKA MANA-MANA GEJALA-GEJALA INI ADALAH TERUK ATAU TIDAK HILANG:

 • Sakit perut
 • muntah
 • sakit perut
 • sendawa
 • sembelit
 • mulut kering
 • kerap buang air kecil
 • hilang selera makan
 • rasa logam

APAKAH YANG PERLU SAYA TAHU MENGENAI PENYIMPANAN DAN PELUPUSAN UBAT INI?

Simpan ubat ini di dalam bekas ia datang dalam, tertutup rapat, dan keluar dari jangkauan kanak-kanak. Simpan pada suhu bilik dan jauh daripada haba yang berlebihan dan kelembapan (tidak di bilik mandi).

ubat-ubatan yang tidak diperlukan harus dilupuskan dengan cara yang khas untuk memastikan bahawa haiwan kesayangan, kanak-kanak, dan orang lain tidak boleh membinasakan mereka.Walau bagaimanapun, anda tidak perlu mengepam ubat ini ke dalam tandas. Sebaliknya, cara terbaik untuk melupuskan ubat anda adalah melalui ubat program mengambil balik. Berbincang dengan ahli farmasi anda atau hubungi jabatan sampah / kitar semula tempatan anda untuk belajar tentang program usaha menerima semula dalam komuniti anda. Lihat Disposal Safe FDA laman web Ubat (http://goo.gl/c4Rm4p) untuk maklumat lanjut jika anda tidak mempunyai akses kepada program yang dibawa balik.

DALAM KES KECEMASAN / BERLEBIHAN

Jika terlebih dos, menghubungi pusat kawalan racun tempatan anda di 1-800-222-1222. Jika mangsa telah runtuh atau tidak bernafas, memanggil perkhidmatan kecemasan tempatan pada 911.

APAKAH MAKLUMAT LAIN YANG PERLU SAYA TAHU?

Jika ubat ini telah ditetapkan untuk anda, menyimpan semua temu janji dengan doktor anda supaya tindak balas anda kepada kalsium karbonat boleh disemak. Jangan biarkan orang lain mengambil ubat anda.

Adalah penting untuk anda menyimpan senarai bertulis mengenai semua ubat-ubatan preskripsi dan nonprescription (over-the-counter) anda mengambil, serta mana-mana produk seperti vitamin, mineral, atau makanan tambahan yang lain. Anda harus membawa senarai ini dengan anda setiap kali anda melawat doktor atau jika anda dimasukkan ke hospital. Ia juga adalah maklumat penting untuk menjalankan dengan anda dalam kes kecemasan.

VIDEO KALSIUM KARBONAT

Mymedabc.com